Amaz­ing Be­fore and Af­ter

Ar­chi­tec­tural de­signer Tony Holt has trans­formed a drab 1950s bun­ga­low in Hamp­shire into a strik­ing two-storey home, which now makes the most of the views

Homebuilding & Renovating - - Contents - Words Daisy Jef­fery Pho­tog­ra­phy Tony Holt De­sign

From 1960s bun­ga­low to two-storey mod­ern fam­ily home

Po­si­tioned on a slop­ing site in Hamp­shire, this 90m² two bed­room bun­ga­low was built in the 1950s with a sim­ple foot­print. The rear gar­den with ter­race and ma­ture trees is one of the highlights, but the prop­erty failed to re­spond to the site — in­te­rior spa­ces had lim­ited views over the gar­den.

“When look­ing at the change in level on site, it was clear that ex­tend­ing would be too ex­pen­sive,” says Tony Holt. “To avoid ex­ten­sive ground­works, we pro­posed a new storey to cre­ate ad­di­tional ac­com­mo­da­tion, which would then free up the ground floor to pro­vide bet­ter qual­ity open plan liv­ing spa­ces. By adding a duo-pitched roof with the ridge aligned front to back, the eaves level is low at the bound­aries and so doesn’t im­pact on the neigh­bour­ing prop­er­ties.”

In order to open up the ground floor, a for­mer bed­room ad­ja­cent to the hall has been com­bined to cre­ate a larger entrance hall with a stair­case lead­ing up to the new first floor, com­plete with dou­ble-height vaulted ceil­ing above. The ex­ist­ing liv­ing room has been con­verted into an in­te­gral garage, and an­other for­mer bed­room has made way for a spa­cious home of­fice.

“In order to cre­ate the gen­er­ous fam­ily space the clients were af­ter, the ex­ist­ing bath­room and WC to the rear were re­moved and a large open plan kitchen and liv­ing area cre­ated here,” says Tony. “Thanks to the new pre­dom­i­nantly glazed rear façade, this space now has a fan­tas­tic out­look over the gar­den and al­lows plenty of nat­u­ral light to flood the in­te­ri­ors.”

The new first floor, ac­cessed via a fea­ture stair­case, of­fers three gen­er­ous bed­rooms, two with en suite, and a fam­ily bath­room — the master bed­room also ben­e­fits from a dress­ing area. A large roof over­hang to the rear el­e­va­tion has al­lowed for the cre­ation of a cov­ered ter­race ac­cessed from the master bed­room and bed­room two.

“Our aim was to pro­vide the clients with a con­tem­po­rary fam­ily home, which has been achieved by re­con­fig­ur­ing spa­ces to make the most of the views and lo­cat­ing the bed­rooms within a new storey,” says Tony. “We have also up­dated the façade with a fresh, crisp white ren­der to ac­com­pany the large ex­panses of glaz­ing. The fin­ished de­sign has a foot­print of ap­prox­i­mately 210m² and is a home that the clients can en­joy for years to come.” H

BE­FORE ( FRONT) The Ex­ist­ing Bun­ga­low Clad in red brick and ren­der typ­i­cal of the era, the orig­i­nal 1950s bun­ga­low had a sim­ple square foot­print of just 90m2 and com­prised two bed­rooms and liv­ing spa­ces that failed to con­nect with the gar­den. The scheme


Con­tem­po­rary Facelift A pal­ette of crisp white ren­der and ex­pan­sive glaz­ing al­lows the for­mer bun­ga­low to take on a fresh, mod­ern look. The in­tro­duc­tion of a new storey also of­fers bet­ter views out to the gar­den. By re­con­fig­ur­ing the spa­ces so that there

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.