110Be­fore and After

An un­usual two-storey ex­ten­sion was the only way to ex­tend this barn con­ver­sion on a tricky slop­ing plot, ex­plains ar­chi­tect John Everitt

Homebuilding & Renovating - - CONTENTS -

A ru­ral home on a tricky slop­ing site in the Cotswolds is clev­erly ex­tended to ac­com­mo­date a grow­ing fam­ily

The own­ers of this three bed­room barn con­ver­sion in Winch­combe, near Chel­tenham, needed more space for their grow­ing fam­ily, but with the house sited to­wards the back of a slop­ing plot, there was lit­tle space at the rear of the prop­erty for an ex­ten­sion. The site ben­e­fited from won­der­ful views over the coun­try­side, but small tim­ber win­dows were do­ing lit­tle to cap­ture the vis­tas on of­fer.

Our so­lu­tion was to build to the front of the prop­erty and to dig down to cre­ate a con­tem­po­rary two-storey stone ex­ten­sion. This ap­proach re­sulted in a new lower ground floor en­trance level with an ad­di­tional storey above, which links to the ex­ist­ing ground floor of the

prop­erty. The hill­side was ex­ca­vated to cre­ate the new lower ground floor, and a re­tain­ing wall was built to sta­bilise and un­der­pin the orig­i­nal house. To the sides of the prop­erty, we added gabions full of Cotswold stone to fur­ther sta­bilise the neigh­bour­ing plots.

The lower ground floor of the new ex­ten­sion houses a fifth bed­room – which dou­bles up as a study, de­pend­ing on the fam­ily’s needs – as well as a shower room, util­ity and en­trance hall with built-in stor­age. We re­con­fig­ured the home and re­placed the ex­ist­ing kitchen with a new master bed­room suite. The first floor of the ex­ten­sion – which sits at the same level as the ground floor of the ex­ist­ing house – has cre­ated space for an open plan kitchen diner,

wrapped in glass, to give panoramic views across the Cotswolds. To the front of the kitchen is an ex­ter­nal ter­race, which wraps around the house to catch the evening sun and pro­vide the fam­ily with out­door en­ter­tain­ment space.

The barn con­ver­sion has an un­usual mansard roof. So we con­nected the ex­ten­sion to the ex­ist­ing build­ing via a glass hall­way, which fits neatly un­der the eaves of the orig­i­nal roof. For a bud­get of £200,000, the prop­erty now has a classic yet con­tem­po­rary feel, com­bin­ing mod­ern glaz­ing with lo­cally sourced Cotswold stone to the ex­te­rior. In­ter­nally, the project has pro­vided the fam­ily with the space they re­quired with­out hav­ing to move from their beau­ti­ful site.

A bold two-storey ex­ten­sion, built from Cotswold stone, has cre­ated space for two ex­tra bed­rooms, an open plan liv­ing area and an out­side ter­race. The glass bal­cony was sup­plied by CN Glass, with the glazed link be­tween the old and new spa­ces cre­ated by Lox­wood.

Pho­tog­ra­phy c/o Coombes Everitt (ce-ar­chi­tects.co.uk)

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.