THE SHORT­LIST

Homebuilding & Renovating - - HB&R AWARDS -

De­spite run­ning for over two decades, The Daily Tele­graph and Home­build­ing & Ren­o­vat­ing

Awards is al­ways full of sur­prises and we are still in­spired by the cre­ativ­ity of re­mod­ellers, ex­ten­ders and self-builders alike. This year is no ex­cep­tion.

All beau­ti­ful and well-de­signed, ev­ery house on the 2018 short­list de­serves to be cel­e­brated, from the con­ver­sion of a derelict model farm, to the state-of-the art glass ex­ten­sion in Lon­don, com­plete with glazed roof and swim­ming pool.

Lo­ca­tion Ox­ford­shire Project Re­model and Ex­ten­sion De­signer Wood­field Brady Ar­chi­tects

An in­ge­niously de­signed floor­plan, high-qual­ity in­ter­nal fin­ishes and re­mod­elled façade have com­pletely trans­formed this dated 20th-cen­tury prop­erty into one fit for mod­ern fam­ily life. Old sec­tions were stripped away, with a two-storey wing added. The ex­te­rior cladding and neu­tral ren­der pro­vide the house with a com­plete facelift.

Lo­ca­tion Cheshire Project Re­model and Ex­ten­sion De­signer Scott Don­ald Ar­chi­tec­ture

Sen­si­tively nes­tled be­tween its 19th-cen­tury host and the orig­i­nal bound­ary walls lies a per­fectly formed glass-box ex­ten­sion. With a brief to “open the house to the gar­den”, ar­chi­tect Scott Don­ald’s awe-in­spir­ing 3.2m glass pocket doors cre­ate a seam­less tran­si­tion be­tween the white con­tem­po­rary kitchen and the nat­u­ral world be­yond.

The kitchen ex­ten­sion is now the hub of the home. This project also saw the cre­ation of a base­ment level with home cin­ema and games room, and care has been taken to cre­ate a smooth tran­si­tion be­tween tra­di­tional and con­tem­po­rary spa­ces.

Lo­ca­tion Wilt­shire Project Con­ver­sion Home­owner Joanna and Si­mon Kitch­ing de­signer Elkins Ar­chi­tects

Sit­ting qui­etly be­hind its orig­i­nal (re­stored) gates, one would never guess that a beau­ti­ful fam­ily home lies be­hind the en­trance, all wrapped round a large court­yard with views out over the coun­try­side. It’s also hard to be­lieve that this charm­ing home was a for­mer model farm that had been left derelict. Bring­ing the agri­cul­tural build­ings into the present day, the own­ers have con­verted the ex­ist­ing build­ings and even re­built the curved roof, which the im­pres­sive liv­ing room sits un­der. This sen­si­tive con­ver­sion project show­cases how unloved agri­cul­tural build­ings can be brought back to life, with mod­ern tech­nolo­gies (in­clud­ing a ground source heat pump) added to make mod­ern liv­ing eas­ier.

lo­ca­tion Lon­don Project Con­tem­po­rary Ex­ten­sion De­signer Guarnieri Ar­chi­tects

Be­hind the Vic­to­rian façade of this ter­raced prop­erty in south-west Lon­don lies an ex­ten­sion which forms a strik­ing con­trast to the tra­di­tional red-brick ex­te­rior. Thanks to an in­spired con­cept from Guarnieri Ar­chi­tects, the in­te­ri­ors of this pe­riod home have been com­pletely stripped back, with min­i­mal­ist rooms in abun­dance. The jewel in the crown, how­ever, is the im­pres­sive two-storey glass box ex­ten­sion to the rear, which pro­vides im­pres­sive views of the gar­den from the kitchen diner via full-height glaz­ing. A glazed roof and swim­ming pool com­plete the pic­ture. Lux­u­ri­ous ma­te­ri­als used through­out the home, in­clud­ing mar­ble and slate, also add wow fac­tor.

Lo­ca­tion Lake District Project Ex­ten­sion and Ren­o­va­tion of a Farm­house De­signer Ar­chi­tec­ture519

Look­ing from the lake­side up the val­ley, you’d be for­given for think­ing this farm­house ex­ten­sion has al­ways been part of the view. Firmly rooted in the ver­nac­u­lar of the Lake District, the two-storey ex­ten­sion is set back from the orig­i­nal build­ing, re­main­ing sub­servient to the pre­ced­ing struc­ture and the dom­i­nat­ing land­scape.

Framed in oak, the open-plan liv­ing space re­sists any at­tempts to mimic a pe­riod in­te­rior and in­stead sits com­fort­ably be­side the large ex­panse of glass that fronts the struc­ture be­fore melt­ing into the en­try­way of the farm­house. Care­ful level changes and sen­si­tive restora­tion cre­ate a hy­brid that unashamedly rev­els in the his­tory of the farm­house as well as its fu­ture as a mod­ern home.

Lo­ca­tion Kelve­don, Es­sex Project Tra­di­tional-Style Self-build Home­owner Adrian and San­dra Gir­ling DE­SIGNER Matthew Gir­ling

This charm­ing tra­di­tional-style self-build fea­tures red bricks with lime mor­tar on the ex­te­rior ground floor and a dual curved roof over the en­trance. Ren­der and nat­u­ral tim­ber cladding above the brick­work, mean­while, con­veys a more light­weight feel. Once in­side, an open plan lay­out on the ground floor has vary­ing floor and ceil­ing heights to clev­erly dif­fer­en­ti­ate the liv­ing, kitchen and din­ing spa­ces.

lo­ca­tion North Sh­effield Project Re­model and Ren­o­va­tion of an Ex­ist­ing Home Home­owner John and Joan Bloxam De­signer Paul Testa Ar­chi­tec­ture

Ar­chi­tect Paul Testa was tasked with ren­o­vat­ing a small and dated bun­ga­low on an awk­ward mul­ti­level plot on the edge of the Peak District. The re­sult clearly shows that smart, for­ward-think­ing de­sign can cre­ate a light-filled, en­ergy-ef­fi­cient and ac­ces­si­ble home, de­spite such unpromising be­gin­nings. For more on this home, see page 70.

Lo­ca­tion Hert­ford­shire Project Pas­sivhaus Self-build Home­owner Daniel Luhde-Thomp­son and Sarah Ma­cLaren De­signer Ni­cholas Tye Ar­chi­tects and Gres­ford Ar­chi­tects

A ‘fab­ric first’ ap­proach was adopted for this mod­ernist, cer­ti­fied Pas­sivhaus in Harpen­den, Hert­ford­shire. The five bed­room home was built from a tim­ber frame, which was con­structed off site with in­su­la­tion and air­tight mem­brane al­ready in­stalled — with the re­sult that en­ergy bills are al­most nonex­is­tent. En­ter­ing the home, vis­i­tors are greeted with a through view to the ma­ture gar­den, via large slid­ing doors. Other stand-out fea­tures in­clude a colour­ful kitchen, hand­made by a fam­ily mem­ber and fin­ished with con­tem­po­rary con­crete work­tops, and an en suite bed­room with ac­cess to a Ja­panese bath on a pri­vate roof ter­race over­look­ing the gar­den.

Lo­ca­tion Lon­don Project Con­tem­po­rary Self-build De­signer Gut­tfield Ar­chi­tec­ture

Hack­ney Back­house is a two-storey, three-bed home built on the site of a for­mer garage and work­shop in a con­ser­va­tion area. The strik­ing home is screened off from the busy road by ver­ti­cal Corten lou­vres that pro­vide pri­vacy while keep­ing the house in touch with its en­vi­ron­ment.

The tight 8m x 11m plot was ex­ca­vated in or­der to cre­ate the two­s­torey home, with open plan liv­ing and kitchen space on the first floor and the bed­rooms cre­ated at base­ment level. Floor-to-ceil­ing glaz­ing, two dis­crete sunken court­yards and su­perb light­ing make this home a fab­u­lous ex­am­ple of smart ur­ban de­sign.

LO­CA­TION Cheshire Project Barn Con­ver­sion and Ex­ten­sion De­signer Hayes & Part­ners

Re­tain­ing both in­tegrity and char­ac­ter, this barn con­ver­sion ef­fort­lessly unites a once dis­used agri­cul­tural brick build­ing with con­tem­po­rary ma­te­ri­als to cre­ate a mod­ern home. An unas­sum­ing glass cor­ri­dor en­abled the sta­ble wing to be con­verted into bed­rooms, beau­ti­fully fram­ing the orig­i­nal ex­te­rior walls.

The epony­mous two-storey pi­geon house had pre­vi­ously been di­vided but now homes a guest suite that cel­e­brates the orig­i­nal tim­ber struc­ture in tan­dem with the mod­ern ex­ten­sion.

Lo­ca­tion Hamp­shire Project Re­model and Ex­ten­sion Home­owner Joy and John Cousins De­signer The Clas­sic Ar­chi­tec­ture Com­pany

Joy Cousins and her hus­band John, both in their mid-80s, chose to ex­ten­sively re­model their home with the aim of fu­ture­proof­ing it. Cen­tral to this idea was the cre­ation of a sep­a­rate 25m2 carer’s suite above the de­tached garage, a lift from the open plan lounge/kitchen area to the mas­ter bed­room, and a large swim­ming pool to al­low the cou­ple to keep fit. The dra­matic trans­for­ma­tion has cre­ated a warm, invit­ing home with all the com­fort and ac­ces­si­bil­ity that the cou­ple were seek­ing.

Lo­ca­tion Lewes Project Re­model and Loft Con­ver­sion Home­owner Bron­wen Wright De­signer fifty point eight Ar­chi­tec­ture + In­te­ri­ors

A loft con­ver­sion and re­model have com­pletely trans­formed this ter­raced home. Bron­wen Wright, with some help from her ar­chi­tect brother An­gus Ei­tel, came up with an af­ford­able scheme that took just five months to com­plete — de­liv­ered on time and on a £120,000 bud­get. The new loft con­ver­sion houses the mas­ter bed­room that looks to­wards Lewes Cas­tle while the open plan kitchen/ liv­ing area down­stairs cre­ates a greater con­nec­tion be­tween the house and the gar­den — de­vised with the help of in­te­rior de­signer Clare Pas­coe.

Lo­ca­tion Corn­wall Project Ex­ten­sion to a Cot­tage De­signer Stan Bolt: Ar­chi­tect

Dat­ing back to the 1890s, this gran­ite cot­tage boasts un­bro­ken panoramic views of the At­lantic and Cor­nish coast. The orig­i­nal home is now ac­com­pa­nied by a gen­er­ous ex­ten­sion that makes the most of those awe-in­spir­ing views and con­nects the house to its land­scape — with sur­round­ing ter­races and court­yards seam­lessly link­ing to the new liv­ing spa­ces. Judge Dar­ren Bray com­mented: “This project is a master­class in sim­ple, low-key con­tex­tu­al­ism.” The slate roof floats above the ex­ten­sion, sup­ported by min­i­mally framed glass gables, and ce­ments it to the lo­cal ver­nac­u­lar.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.