Re­tail park re­vamp plans

Middlesbrough Herald & Post - - HERALD & POST -

ONE of Teesside’s busiest re­tail parks could soon look very different.

Teesside Shop­ping Park is poised for a ma­jor facelift – with an “im­proved” mix of shops, new places to eat, ex­tra pedes­trian routes and a re­de­vel­op­ment of the car park.

Owner Bri­tish Land has sub­mit­ted its plan to Stock­ton Coun­cil to “se­cure the long-term fu­ture” of the park and “im­prove the ex­pe­ri­ence” for vis­i­tors.

It wants to cre­ate more space out­side shop fronts, add two key pedes­trian routes and build new “large-scale canopy struc­tures” in front of ex­ist­ing stores.

More places to eat is also high up the wish­list, with the firm claim­ing cur­rent choice for cus­tomers is “very lim­ited”.

Plans in­volve los­ing some cus­tomer park­ing spa­ces but the com­pany says it wants to “in­crease staff car park­ing to al­le­vi­ate pres­sures on the cus­tomer car park”.

Ex­ist­ing pub­lic spa­ces will also get a makeover and bus ser­vices to the park will be im­proved. The level of in­vest­ment has not yet been dis­closed and it is not known whether the re­de­vel­op­ment could lead to more jobs.

A state­ment from Stock­ton Re­tail Park Ltd (SRP), part of Bri­tish Land, says: “The suc­cess of this is very much achieved by cre­at­ing the right en­vi­ron­ment.

“The re-plan­ning of the cus­tomer car park­ing has al­lowed more space to be cre­ated ad­ja­cent to the shop fronts, which has been fur­ther ex­panded to the pro­posed east ter­race known as ‘The Spark’.”

It also pro­poses: “A one-way cus­tomer car park split into zoned ar­eas to im­prove car park ef­fi­ciency, whilst also of­fer­ing bet­ter pedes­trian cir­cu­la­tion. This in­cludes two key pedes­trian routes link­ing north to south, and east to west of the site.”

Re­tail space will be “re­con­fig­ured” and ex­ist­ing pub­lic space re­vamped, from “smallscale benches and street fur­ni­ture, right the way to large-scale canopy struc­tures, pro­vid­ing new weather pro­tec­tion and points of in­ter­est”.

‘Tired and patchy’ land­scap­ing will also be spruced.

The state­ment added: “The re­con­fig­u­ra­tion of the car park­ing for cus­tomer and staff was dis­cussed [with Stock­ton Coun­cil] and not­ing the loss of cus­tomer park­ing num­bers and in­crease of staff car park­ing, a de­tailed high­ways re­port demon­strat­ing how the site would op­er­ate would need to be pro­vided with the ap­pli­ca­tion.”

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.