‘We’ve turned our Fifties ter­race into a work of art’

The cou­ple be­hind the hip Artist Res­i­dence ho­tel chain have car­ried the aes­thetic into their own home. They tell Jes­sica Sal­ter how they did it

The Daily Telegraph - Property - - Interiors -

From the out­side, Justin and Char­lie Sal­is­bury’s Fifties ter­race home in west Lon­don doesn’t stand out. But as soon as you step in­side their front door, into a tiny but brightly painted kitchen, along a wood-clad hall­way and into a light-filled lounge packed with art and colour­ful prints, it is ob­vi­ous that this is a home stuffed with per­son­al­ity.

The Sal­is­burys have ex­pe­ri­ence of do­ing up places. They are the hote­liers be­hind the hip bou­tique ho­tel chain, Artist Res­i­dence, which is known for its stand-out style and as an an­ti­dote to bland ho­tel rooms.

The cou­ple started their chain, which will soon num­ber five hotels, in 2008, by ac­ci­dent rather than de­sign. When they were both stu­dents at Leeds Univer­sity, Justin’s mother, who ran a guest­house in Brighton, was badly in­jured in an ac­ci­dent. Justin left his ac­coun­tancy de­gree to look af­ter the busi­ness and, re­al­is­ing that the rooms needed re­fur­bish­ing, put out an ad­vert ask­ing lo­cal artists to dec­o­rate the rooms in re­turn for board. It was the start of a bril­liant ho­tel propo­si­tion, and one that set the tone for fu­ture properties, as well as their own home.

They bought their cur­rent house five years ago and called in builders for a four-month ren­o­va­tion. They soon re­alised Char­lie was preg­nant; when she came back from hos­pi­tal with baby Blake, now four, the builders were still there for a cou­ple more weeks. “I was pretty des­per­ate for them to leave,” says Char­lie.

The in­side hasn’t been knocked around too much. The largest job was mov­ing the kitchen from the back of the prop­erty, in the con­ser­va­tory, to the front of the house in what was an of­fice-cum-spare bed­room. “It really both­ered me where it was,” Char­lie says. “It was very cold in win­ter and it made the liv­ing room quite dark. Mov­ing it to the front of the house has en­abled us to open up the space.” They painted the cab­i­nets – which Justin de­signed and got built at a frac­tion of the cost of a de­signer kitchen – a dark bluey-green, and the walls were cream. “But I de­cided we needed more colour,” Justin says. “So I came home one day and painted the walls pink.”

In an ideal world they would have up­graded the PVC con­ser­va­tory in­stalled by the pre­vi­ous own­ers with glass, but bud­get and time con­straints forced them to be re­source­ful. “We had loads of wood cladding in stor­age, so I just de­cided to use that,” Justin says. (Char­lie notes archly that her hus­band is a hoarder.) The ef­fect is warm and rus­tic, with house­plants hung at dif­fer­ent lev­els. It’s much more char­ac­ter­ful than a mod­ern ren­o­va­tion.

The cou­ple’s bed­room, left; the brightly coloured kitchen, be­low left; the re­vamped con­ser­va­tory, be­low

HOME IS WHERE THE ART IS Char­lie and Justin with their dog, left; the cou­ple’s liv­ing room with taste­fully clash­ing tex­tiles, main

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.