Bun­ga­low that did a turn to present a new face

This 1960s bun­ga­low has ex­pe­ri­enced an amaz­ing meta­mor­pho­sis. Sharon Dale re­ports.

Yorkshire Post - Property - - PROPERTY -

IT IS hard to be­lieve that David and Abi Beev­ers’ strik­ingly mod­ern house started life as a ren­o­va­tion project.

The pris­tine ren­der, con­tem­po­rary Velfac win­dows and im­mac­u­late in­te­ri­ors scream: “new build” yet the “be­fore” pic­tures re­veal that Netherdale is a re­mark­able rein­car­na­tion of a 1960s chalet bun­ga­low.

The bones of the old house are still there, hid­den be­neath clever ar­chi­tec­tural de­sign and a bud­get bust­ing re­model.

“Peo­ple think it is a new build but it isn’t, though as it turns out it would’ve been a lot eas­ier and less ex­pen­sive if it was, ”says Abi

Plans drawn by ar­chi­tect Gary Lupton in­cluded turn­ing the roof round by 90 de­grees giv­ing more use­able space and ex­tra head height on the first floor.

So what used to be gable ends at the front and back of the bun­ga­low are now at the sides and the house was also treated to a new win­dows and an atrium.

Re­mark­ably, the fresh look and ex­tra space was achieved with­out chang­ing ei­ther the foot­print or the height of the orig­i­nal prop­erty.

“Gary Lupton was bril­liant. Chang­ing the roof round to cre­ate a stan­dard house shape was an in­spired idea. We knew the house had po­ten­tial when we bought it but we thought we’d achieve that by putting an ex­ten­sion on at the back, but this is so much bet­ter,” says Abi.

The cou­ple stripped the bun­ga­low right back, tak­ing out the first floor, the in­ter­nal walls and the stair­case, leav­ing just ex­ter­nal bricks and the chim­ney.

It wasn’t what teacher Abi and David, a busi­ness devel­op­ment di­rec­tor, en­vis­aged when they first viewed the prop­erty four years ago.

The cou­ple bought the house in Clint, a ru­ral ham­let, near Har­ro­gate, af­ter be­ing blown away by the lo­ca­tion and the breath­tak­ing views over Nid­derdale.

“The view sold it to us. In fact, it’s so in­cred­i­ble I find it dif­fi­cult to leave in a morn­ing and go to work,” says David.

But be­fore they could en­joy the vista, the cou­ple faced an epic bat­tle with Har­ro­gate Coun­cil, fol­lowed by a longer than ex­pected build and a to­tal cost that was three times more than they had ini­tially bud­geted for.

Gain­ing plan­ning per­mis­sion took 18 months.

“The first plans were re­jected, which we were amazed at be­cause there is no ver­nac­u­lar on this road. Ev­ery house is dif­fer­ent. There were no ob­jec­tions from neigh­bours ,” says David.

“There were lots of things the plan­ners didn’t like in­clud­ing the large win­dows at the front, even though we ex­plained that it was all about so­lar gain, not just the view.

“The front of the house is south fac­ing and the sun warms the rooms. The win­dows at the back are smaller to min­imise heat loss.”

The Beev­ers ended up go­ing to ap­peal, which they lost, but it meant that of­fi­cials had to be very spe­cific about rea­sons for re­fusal. The only ob­jec­tion they could come up with was the cedar cladding.

“We took the cladding off the plans, re­sub­mit­ted them and the coun­cil had to grant per­mis­sion. It was in­cred­i­bly long-winded and un­nec­es­sary, but I am glad we didn’t com­pro­mise,” says David.

“It would’ve been eas­ier in plan­ning terms and much quicker and cheaper to flat­ten the bun­ga­low and start from scratch, but we didn’t re­alise that at the time.”

Build­ing work took an­other year, but the re­sult is a beau­ti­ful home that makes the most of its south fac­ing ori­en­ta­tion.

In­side, the hall­way and land­ing are flooded with light thanks to the atrium and enor­mous Velfac door.

On one side of the ground floor, the for­mer kitchen, sit­ting room and din­ing room are now an open-plan liv­ing kitchen with a decked bal­cony over the garage.

On the other side, two bed­rooms are now one large sit­ting room/study area and a cloak­room.

Up­stairs what was once a dif­fi­cult 5ft wide space with rooms re­stricted by the slop­ing roof now has four roomy dou­ble bed­rooms and two bath­rooms.

There has been no ex­pense spared on the in­te­rior. The floor­ing and in­ter­nal doors are oak, the kitchen is Ger­man from In­te­ri­ors of Har­ro­gate and the kitchen is warmed by a Dutch Bar­bas fire.

White walls show Abi and David’s love of art and are dec­o­rated with paint­ings and prints and the cou­ple came up with an in­no­va­tive idea for us­ing wall­pa­per with­out stick­ing it to the walls.

They made enor­mous mdf pan­els and cov­ered them in wall­pa­per. A wood frame at the back al­lows the panel to hang on the wall with two screws.

Sourc­ing all the ma­te­ri­als for the build and the in­te­ri­ors was a time-con­sum­ing task for the Beev­ers.

“It took all our spare time and we trav­elled all over. We even went down to Peter­bor­ough to see the win­dows at the Velfac fac­tory to make sure they were ex­actly right. We are very ex­act­ing,” says Abi.

Though they thought they’d stay in the house for years, the cou­ple have de­cided to sell to buy what they’ve al­ways dreamed of – a barn with land.

“We have al­ways wanted a barn and some land, so we are look­ing for a con­ver­sion project.

“We have learned so much here that we feel can use the ex­pe­ri­ence to tackle a barn,” says Abi. “But if we don’t sell this, we won’t mind. It’s go­ing to be very hard to leave and we cer­tainly aren’t in any rush to go.”

Netherdale at Clint, near Har­ro­gate, is for sale for £695,000 with Bead­nall and Co­p­ley, tel: 01423 503500, www.bead­nall­cop­ley.co.uk

NOW AND THEN: The re­built 1960s chalet bun­ga­low, above, and, be­low, how it looked when David and Abi Beev­ers bought it.

ALL NEW: The view from the liv­ing area and hall-atrium area which were cre­ated in the re­build.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.