Mod­ern makeover turns dated home into con­tem­po­rary cot­tage

Modernising a dated Dales bun­ga­low and help­ing it blend into a vil­lage set­ting took time and vi­sion. Sharon Dale re­ports.

Yorkshire Post - Property - - PROPERTY -

TRANS­FORM­ING a 1970s bun­ga­low into a con­tem­po­rary cot­tage was a chal­lenge set by Jac­que­line Kim­ber, who could see that the prop­erty had po­ten­tial.

Her part­ner Richard, mean­while, wasn’t so sure that the dated Dales home in West Bur­ton could un­dergo such a suc­cess­ful me­ta­mor­pho­sis.

“It was known as one of the worst-look­ing houses in the vil­lage and it didn’t work in­side. I tried to ex­plain that I wanted it to flow, which Richard didn’t re­ally un­der­stand un­til the pro­ject was fin­ished,” says Jac­que­line.

Luck­ily, they found the right man for the job in ar­chi­tect Colin Briggs, of WR Dunn, who came up with a de­sign to help tone down the 1970s ex­te­rior, while re­mod­elling the in­te­rior, chang­ing the garage into a util­ity room and bed­room and adding a 21st-cen­tury rear ex­ten­sion.

The £165,000 makeover was so suc­cess­ful, the bun­ga­low has be­come an award-win­ning build­ing. It was joint win­ner of the York­shire Dales Na­tional Park Au­thor­ity Best Build­ing De­sign Award last year and has just been short-listed for the Royal In­sti­tu­tion of Char­tered Sur­vey­ors (RICS) Pro-York­shire Awards.

“The house looks bet­ter and it re­ally works for us now. Colin was bril­liant and very imag­i­na­tive. He had lots of ideas and re­ally cared about what we wanted to achieve,” says Jac­que­line.

The pro­ject, which took a year from de­sign to com­ple­tion, be­gan with plan­ning per­mis­sion.

The sin­gle-storey dwelling is in a con­ser­va­tion area and it is in the York­shire Dales Na­tional Park.

“We worked very closely with the Na­tional Park. I’d say it was a team ef­fort and took about six months of con­sul­ta­tion about ev­ery­thing from the stone to the slates be­fore we got plan­ning per­mis­sion,” says Jac­que­line.

Colin Briggs adds: “The prop­erty is sit­u­ated ad­ja­cent to a grade II listed house in a con­ser­va­tion area. As ar­chi­tects, we were keen to en­hance the aes­thet­ics of the ex­ist­ing prop­erty to im­prove the de­sign qual­ity and re­la­tion­ship to the lo­cal ver­nac­u­lar.

“The scheme has a sen­si­tive and tra­di­tional ap­proach to the prop­erty where it is vis­i­ble from the pub­lic high­way – for ex­am­ple, the re­place­ment of the UPVC win­dows with hard­wood tim­ber – while al­low­ing ex­cit­ing con­tem­po­rary ar­chi­tec­tural de­tail­ing within the pri­vate, se­cluded rear gar­den.”

The rear ex­ten­sion is a spec­tac­u­lar ad­di­tion that houses a snug lead­ing into the kitchen and in­cludes doors that open onto the gar­den.

“De­tails such as the pro­ject­ing stones in the rear façade di­rectly re­late to many of the sur­round­ing tra­di­tional struc­tures; while the con­tem­po­rary glazed cor­ner mim­ics the fen­es­tra­tion to the for­mer vil­lage pub­lic house.

“The large over­hang­ing eaves on the ex­ten­sion pro­vide shel­ter and pro­tec­tion dur­ing win­ter months and a cool shaded en­vi­ron­ment at other times of the year,” says Colin, who re­planned the in­te­rior lay­out to make the most of the old and new space.

There was just one hic­cup and that was find­ing as­bestos in the build­ing and hav­ing it re­moved added to the time sched­ule and the bud­get.

“It wasn’t ac­tu­ally dan­ger­ous un­less dis­turbed, but I said I wanted it out and that did de­lay us quite a bit,” says Jac­que­line.

But it was all worth the wait. The bun­ga­low, which had two bed­rooms and one bath­room, now has three bed­rooms, two with en-suites, plus a new cloak­room, util­ity room and stor­age space.

The RICS Pro York­shire Awards: Af­ter ini­tial judg­ing, 56 en­tries have made the short­list and are now in with a chance of win­ning one of the nine awards, which will be pre­sented on May 20 at The Pavil­ion, El­land Road, Leeds. A host of in­no­va­tive projects has been sub­mit­ted and range from small-scale schemes built by the vi­sion and per­sis­tence of one per­son, through to multi-mil­lion pound de­vel­op­ments. “We were de­lighted to re­ceive such a high num­ber of en­tries – one of the high­est in the coun­try – hav­ing suf­fered some chal­leng­ing eco­nomic con­di­tions in re­cent years. On the other hand, with some many great schemes around it has made the short­list­ing process par­tic­u­larly tough this year,” says Colin Har­rop, Chair­man of the RICS York­shire and Hum­ber­side.

PIC­TURES: WR DUNN

TRANS­FORMED: The bun­ga­low is now an award-win­ning con­tem­po­rary cot­tage thanks to a clever ren­o­va­tion and ex­ten­sion. Left to right: The bun­ga­low be­fore, the garage con­ver­sion and the con­tem­po­rary new ex­ten­sion.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.