Bun­ga­low’s in­cred­i­ble con­ver­sion

Yorkshire Post - Property - - PROPERTY -

OUR main Prop­erty Post fea­ture last week told the story of a con­ver­sion of a 1950s bun­ga­low into a stun­ning, two-storey home.

The grem­lins crept into the pro­duc­tion process, which meant that al­though read­ers saw the be­fore pic­ture, they didn’t see the af­ter shot of the prop­erty that was re­cently short­listed for an RIBA (Royal In­sti­tute of Bri­tish Ar­chi­tects) Award.

Here it is and as you can see it is an in­cred­i­ble trans­for­ma­tion that started with own­ers Iain and Donna Richard­son buy­ing the 1950s bun­ga­low at auc­tion in Septem­ber 2008 for £155,000.

They could have ex­tended the two-bed­room home to the side and cre­ated rooms in the roof, but ar­chi­tect Tim Smith per­suaded them to go up to cre­ate a two-storey, con­tem­po­rary home.

It was the more ex­pen­sive op­tion, but they fig­ured they wouldn’t have to move again.

Plan­ning and build­ing reg­u­la­tions ap­proval took al­most a year, not least be­cause some of the ma­te­ri­als and meth­ods were un­con­ven­tional. The Richard­sons wanted the first floor rooms open to the roof and so spe­cially-de­signed asym­met­ric trusses were used. Af­ter struc­tural en­gi­neers deemed that the bun­ga­low was strong enough to carry an­other storey, the cou­ple hired builder Neil Tur­ton. He took off the old roof and low­ered the sills at the front of the house to make larger pic­ture win­dows. The first floor was cre­ated and the back of the house re­mod­elled with large ar­eas of glaz­ing and pi­lasters. In­side, the ground floor was re­con­fig­ured to cre­ate a glazed porch, en-suite bed­room, cloak­room, open plan kitchen/ din­ing area and sitting room. Up­stairs, there is a large land­ing/ of­fice space, a bath­room and two bed­rooms. The build took about a year and Iain and Donna, both 31, moved in last sum­mer.

The pro­ject and fit-out cost about £100,000, bring­ing the to­tal cost of the house to £255,000 and the house is now the per­fect home for the cou­ple and their new baby daugh­ter, Oona.

“It looks like a new-build,” says Iain. “You’d never guess there was a red­brick bun­ga­low be­neath the ren­der.”

LIGHT AND SPACE: The Ital­ian style open-plan kitchen and din­ing area.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.