The Pick­er­ing pot­tery trans­formed into sur­pris­ingly spa­cious home

Yorkshire Post - Property - - PROPERTY - Sharon Dale The Old Pot­tery, Cas­tle Road, Pick­er­ing. Price: £650,000. Contact: Carter Jonas, York, tel: 01904 558200, www. carter­jonas.co.uk

AL­THOUGH it is over 200 years old, very few lo­cals in Pick­er­ing re­alise the Tardis-style ca­pac­ity of the cottage on Cas­tle Road.

What ap­pears to be a con­ven­tional, two-storey prop­erty from the front has five lev­els at the rear and boasts al­most 3,000 sq ft of space.

It started life as a sawmill and was a work­ing pot­tery with a tea­room and own­ers’ ac­com­mo­da­tion un­til 2004 when Chris and Svet­lana Sel­lars bought it.

The cou­ple had moved from Lon­don to York and were search­ing for a new home when they were bowled over by the lo­ca­tion and the po­ten­tial of the cottage and its work­shops.

“Noth­ing grabbed us un­til we saw this and we knew it was the one,” says Chris.

The cou­ple lived in the prop­erty, which had four kilns, for 18 months while they de­cided how to con­vert the work­ing part into ex­tra ac­com­mo­da­tion.

“It was hard work es­pe­cially as the util­ity room was in the work­shop area, which meant a long trek up and down with wash­ing, but liv­ing in the house first gave us a re­ally good idea on how we wanted to use the space,” says Chris, who ad­mits he may not have taken the project on if he had known the scale of work in­volved.

The first job was to sta­bilise the back wall of the house by tak­ing most of it down and re-build­ing it. The kiln area was trans­formed into an open plan sit­ting area and Svet­lana in­sisted on a laun­dry chute from the top floor mas­ter bed­room down to the util­ity room.

The Sel­lars’ also in­stalled a state-of-the-art kitchen with be­spoke Bulthaup units and composite sur­faces, a Junkers oak and stone floor, un­der­floor heat­ing and bi-fold­ing doors to a decked roof ter­race.

Al­though the con­ver­sion is con­tem­po­rary, the cottage’s pe­riod fea­tures have been re­tained and en­hanced with the help of lo­cal builder Si­mon Atkin­son and Tay­lor’s Join­ery.

“It had the orig­i­nal join­ers win­dows at the back, which were un­even and over­lap­ping off-cuts of glass held to­gether with strips of wood.

“We wanted to re­tain the look while mak­ing the win­dows more en­ergy-ef­fi­cient so we had them repli­cated with dou­ble glaz­ing,

“We also took out the ceil­ings on the top floor to show off the apex beams,” says Chris.

The house, which is set into a for­mer quarry and has mag­nif­i­cent views, now has an en­trance hall, cloak­room, din­ing room, break­fast kitchen, sit­ting room, util­ity, study, fam­ily room/ guest an­nexe, mas­ter bed­room with en suite shower room, two fur­ther bed­rooms and a house bath­room.

Out­side, there is a garage, gar­den stores, un­der­cover bar­be­cue, roof ter­race and a gar­den.

Chris and Svet­lana are mov­ing to a prop­erty with a larger gar­den for their two young sons.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.