Atomic Kitchens

Atomic Ranch - - Contents - By Devlin Smith Pho­tog­ra­phy courtesy of Elmira Stove Works

Finding in­spi­ra­tion in a home’s Stream­line Moderne de­sign and the bold hue of the home­own­ers’ retro-styled ap­pli­ances, two ar­chi­tec­tural firms part­nered to cre­ate a sleek, open kitchen with a dis­tinctly mod­ern edge.

WHEN THE OWN­ERS OF THIS HOME PUR­CHASED IT, the 1930s Stream­line Moderne space was in se­ri­ous need of a lov­ing up­date. Want­ing to main­tain the char­ac­ter of the des­ig­nated her­itage house while cre­at­ing an open space that met their needs, the fam­ily worked with the ar­chi­tec­tural firms of dpai ar­chi­tec­ture inc. and Toms + Mcnally De­sign to use the home’s rounded form as the spring­board for a full ren­o­va­tion that’s Stream­line Moderne meets Mid­cen­tury Mod­ern.

“The ren­o­va­tion re­spects the orig­i­nal char­ac­ter and de­tail­ing of the des­ig­nated her­itage house while cel­e­brat­ing its con­tem­po­rary spirit with a bold ad­di­tion,” says Pe­tra Matar, an in­tern ar­chi­tect with dpai who worked on this pro­ject.

The pro­ject, which more than dou­bled the size of the home (adding 1,250 square feet to the home’s orig­i­nal 1,200 square feet), in­cluded the ad­di­tion of a glass-box sec­ond story that mim­ics the curves of the orig­i­nal struc­ture and gives the up­dated home a retro-fu­tur­is­tic fea­ture. The glass ex­tends out to the back and down to the first floor, and pro­vided space for a new din­ing room with re­tractable glass pan­els that erase the bound­aries be­tween in­doors and out.

The din­ing room flows into the re­con­fig­ured kitchen, which was once an en­closed space with tra­di­tional cab­i­nets that were in poor con­di­tion and not func­tional, ac­cord­ing to the home­own­ers and de­sign team. Those cab­i­nets, and a break­fast nook, were re­moved and the kitchen re­designed."the kitchen was opened up to the liv­ing area to be­come a fo­cal gath­er­ing point in the house,” Pe­tra says.

The kitchen’s strik­ing de­sign was sparked by retro-styled Elmira Stove Works ap­pli­ances the home­own­ers brought from their for­mer home. White cab­i­netry and coun­ter­tops were se­lected to both bal­ance the bold robin’s egg blue of the ap­pli­ances and play well with the home’s warm wood de­tail­ing. The ap­pli­ances also in­formed the cre­ation of an ex­panded back­splash func­tion­ing as a fea­ture wall to help de­fine the space within the open floor plan.

Built-ins also serve to de­fine the kitchen space and pro­vide the fam­ily with needed mul­ti­func­tional spaces. The rounded high-top ta­ble, which mim­ics the curves of the home’s ar­chi­tec­ture, ex­tends from the coun­ter­tops and cre­ates a break­fast/home­work/hang­out nook for the fam­ily. The is­land, sport­ing curved cor­ners that of­fer one more ref­er­ence to the home’s ar­chi­tec­ture, is a fa­vorite gath­er­ing spot for the fam­ily and its guests.

A COL­LEC­TION OF RETRO-STYLED ELMIRA STOVE WORKS NORTHSTAR AP­PLI­ANCES THAT CAME FROM THE HOME­OWN­ERS’ PREVIOUS HOME WAS THE START­ING POINT FOR THE DE­SIGN OF THIS KITCHEN. IN­SPIRED BY THE STRIK­ING ROBIN’S EGG BLUE FA­CADES, THE AR­CHI­TECTS CRE­ATED AN ACCENT WA

“THE BANQUETTE AND ORIG­I­NAL KITCHEN CAB­I­NETS WERE POORLY DE­SIGNED, POORLY CON­STRUCTED, IN POOR CON­DI­TION, AND NOT VERY FUNC­TIONAL. AF­TER CON­SUL­TA­TION WITH THE OWNER, IT WAS DE­CIDED THAT THEY WOULD BE RE­MOVED FROM THE PRO­JECT IN OR­DER TO ACHIEVE THE MOD­ERN

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.