A STYLE STORY

Cottages & Bungalows - - Contents - BY AU­TUMN KRAUSE

Check out how this Ten­nessee home was re­vamped and mod­ern­ized to ac­com­mo­date the home­own­ers’ love for fam­ily life, en­ter­tain­ing and South­ern liv­ing.

This Ten­nessee home is re­vamped to suit a young cou­ple’s love for en­ter­tain­ing, fam­ily life and all the

good things that come with South­ern liv­ing.

“The key to mix­ing prints is

vary­ing the size.”

SPACE GAMES. The liv­ing room was made smaller to al­low for

a larger mas­ter closet. With the high ceil­ings, floor-to-ceil­ing win­dow and cus­tom mir­ror, it still feels siz­able for en­ter­tain­ing.

Scar­lett ap­proached the dé­cor with one in­spi­ra­tion: the rug, which was a gift from Raj’s father. She went for a neu­tral color

pal­ette, which al­lowed the rug to be the fo­cus. |OP­PO­SITE| ART­FUL AES­THETIC. Since the home­own­ers have an ex­ten­sive art col­lec­tion, Scar­lett was able to use unique pieces through­out the res­i­dence. This Christina Baker paint­ing was placed in the fam­ily room to give the area color and ele­gance.

When it comes to ren­o­vat­ing a home around the needs of a fam­ily, style must meet func­tion in a syn­the­sis of beauty and form. Such was the case with Raj and Lee Pat­naik, a young cou­ple with three chil­dren, whose sub­ur­ban res­i­dence in Brent­wood, Ten­nessee, was in need of an up­date. The fam­ily had bought the 1981 house six years ago and oc­cu­pied it long enough to see the ways it needed to change to fit their lives. They hired Scar­lett James, the prin­ci­pal de­signer at The Mix In­te­ri­ors, along with a builder and ar­chi­tect to reimag­ine the home around two main fo­cuses: open­ing up the ex­ist­ing spa­ces for host­ing while also ful­fill­ing Raj and Lee’s other pri­or­i­ties. “The cou­ple loves to en­ter­tain, so we wanted to cre­ate room for both par­ties and ev­ery­day life with three chil­dren,” Scar­lett says. “The home had a fan­tas­tic lot, lo­ca­tion and good bones. It just needed some up­dates for mod­ern life.”

TO HOST AND TO HOLD

The fam­ily room, which is cen­trally lo­cated in the res­i­dence, be­came the heart of the home af­ter its floorto-ceil­ing facelift. “We wanted it to be kid-friendly but still feel so­phis­ti­cated,” Scar­lett says. She cov­ered the floor with a vin­tage Oushak rug and had the ceil­ings cof­fered to add ar­chi­tec­tural in­ter­est. “We also added about 12 feet to the space so it could ac­com­mo­date a large group,” Scar­lett ex­plains.

Now party-friendly touches like a fire­place and wet bar give the room a warm, wel­com­ing en­vi­ron­ment that makes guests want to stay long into the night. And, since the fam­ily room is open to the kitchen, the home­own­ers can eas­ily serve ap­pe­tiz­ers and snacks to their guests. Scar­lett also im­bued the space with stylis­tic per­son­al­ity, char­ac­ter­ized by the Noir light­ing fix­ture she sus­pended over the seat­ing area and the art hang­ing on the wall by the door. Since the fam­ily has an ex­quis­ite art col­lec­tion, Scar­lett used var­i­ous works through­out the home, sur­round­ing them with their fa­vorite pieces.

“The home had a fan­tas­tic lot, lo­ca­tion

and good bones. It just needed some up­dates for

mod­ern life.”

IN­VI­TA­TIONAL DIN­ING

When it came to the din­ing room, Scar­lett’s goal was to make it invit­ing for both guests and the fam­ily. “We made it re­ally com­fort­able with the host chairs and loveseat,” she says. “It’s a nice spot to work, do home­work or have friends over for cof­fee.” With the Regina An­drews chan­de­lier giv­ing the din­ing room a stun­ning fo­cal point, Scar­lett also added in­ter­est with the pat­terned CR Laine

host chairs and the up­hol­stered Lee In­dus­tries din­ing bench. The comfy seat­ing op­tions en­cour­age the fam­ily and their friends to linger, while the cus­tom mir­rored cab­i­nets add the per­fect amount of chic­ness. The round shapes on the cab­i­netry, echoed in the rug (which Scar­lett had cut from a car­pet by My­ers Floor­ing), give the room a pleas­ing sen­si­bil­ity. “The large-scale pat­terns work re­ally well with the fabrics and art in the space,” Scar­lett says.

KITCHEN CON­VER­SION

Since Raj and Lee love cook­ing, the kitchen needed a fresh start that would elicit their culi­nary cre­ativ­ity while also work­ing well with their lit­tle ones. The orig­i­nal kitchen was com­pletely gut­ted and new plans were made. “Func­tion was a huge pri­or­ity,” Scar­lett says. “We wanted time­less beauty and tex­ture.” An oak floor was the per­fect stage for the all-white cab­i­nets and the honed Cal­cutta Michelan­gelo coun­ters and back­splash. But chal­lenges were dis­cov­ered in the form of a sup­port beam that could not be moved but ob­structed the plans for a range. “It

“The cou­ple loves to en­ter­tain, so we wanted to cre­ate room for both par­ties and ev­ery­day life

with three chil­dren.” JEWEL OF EN­TER­TAIN­ING. The wet bar, which is lo­cated in the fam­ily room, al­lows Raj and Lee to serve drinks with­out hav­ing to walk to the kitchen. “Since the kitchen has the navy pen­dants, we wanted a navy ref­er­ence on this side of the house,” Scar­lett says. “We used a navy grass­cloth to wrap

the spot and it feels like a lit­tle ex­cla­ma­tion point.”

“We wanted time­less beauty

and tex­ture.” CLASSY CO­HE­SION. In the mas­ter bed­room, a hide-shaped rug was used to break up the sym­me­try of the room, while the light and mir­ror in­cor­po­rated the brass notes from the main liv­ing area, giv­ing the home a uni­fied aes­thetic.

turned out to be a happy ac­ci­dent,” Scar­lett says. With a lit­tle in­ge­nu­ity, she came up with the idea for a plas­ter range hood that could be molded around the beam while adding depth to the kitchen. The fin­ish­ing de­tails were Blue Re­ju­ve­na­tion pen­dant lights that give the kitchen a pop of youth­ful color and white counter stools that are both fash­ion­able and prac­ti­cal. “They are to­tally wi­peable, which is key for three chil­dren eat­ing most of their meals at the counter,” Scar­lett says.

With these changes, the Pat­naik res­i­dence is beau­ti­fully bal­anced, styled for host­ing with­out sac­ri­fic­ing any of the ameni­ties for fam­ily life. As Scar­lett says, “With the team­work of the home­own­ers, ar­chi­tect and builder, we cre­ated a home per­fectly tai­lored to the Pat­naik fam­ily.” It’s now a re­flec­tion of the Pat­naiks’ vi­sion for their lives: a place where friends are wel­comed and fam­ily is cher­ished, al­ways and for­ever.

LET’S TALK. En­cour­ag­ing con­ver­sa­tions was key with the fam­ily room, so Scar­lett care­fully po­si­tioned the Bern­hardt so­fas and Lee In­dus­tries chairs for easy dis­cus­sions among friends and fam­ily. The cof­fered ceil­ings were added for an ar­chi­tec­tural boost.

SOUTH­ERN COM­FORT. “The ex­te­rior re­ceived a fresh coat of paint and a new rail­ing to add in­ter­est,” Scar­lett ex­plains. The Ben­jamin

Moore Grey Mist body paint, Sher­win Wil­liams Black Fox shut­ter paint and the Chip­pen­dale rails give the home fresh, dy­namic

curb ap­peal.

|OP­PO­SITE| NOT GAR­DEN VA­RI­ETY. By mix­ing the var­i­ous pat­terns of the rug and host chairs, Scar­lett gave the din­ing room im­me­di­ate di­men­sion, depth and loads

of in­ter­est.

JEW­ELRY IN THE ROOM. The blue pen­dant lights are fun and light­hearted, and their strate­gic po­si­tion­ing over the is­land draws the eye up­wards and elon­gates the room.

|ABOVE| CLAS­SIC GOOD LOOKS. When it came to de­sign­ing a room for one the Pat­naiks’ sons, Scar­lett cre­ated a “space that would work for years. To do this, we used time­less col­ors and a very clas­sic iron bed.” |BE­LOW| ROOM FOR DREAM­ING. For the Pat­naiks’ daugh­ter, it was es­sen­tial to have a room that both re­flected her spunky per­son­al­ity and was easy to main­tain. The Tuf­tex car­pet was se­lected for its dura­bil­ity; stains can be quickly scrubbed out.

|ABOVE LEFT| PRETTY POW­DER ROOM. Scar­lett de­scribes this bath­room as “the hap­pi­est pow­der room on the block.” She left the orig­i­nal van­ity and mar­ble and added in drama with the Romo Xan­thia Kew wall­pa­per, Vis­ual Com­fort sconces and a cus­tom mir­ror.

|ABOVE RIGHT| WEL­COME SUN­SHINE. The break­fast area was bumped out to cre­ate an ap­peal­ing lit­tle nook. “All of the neigh­bor­hood kids can pile in around the rus­tic ta­ble,” Scar­lett says. “We used ot­tomans in­stead of chairs to max­i­mize the walk­way be­tween the ta­ble and the is­land.” Slip­cov­ers were cus­tom made from an African mud­cloth found at an an­tiques mar­ket in At­lanta and give the space fash­ion-for­ward ap­peal.

|LEFT| FASH­ION­ABLY FUNC­TIONAL. The laun­dry room sits off the kitchen. Since it also acts as a hall­way, it needed to be func­tional yet stylish. Scar­lett used shiplap de­tail­ing, art­work from a lo­cal artist, light­ing fix­tures and a vin­tage rug to give the area per­son­al­ity.

|OP­PO­SITE| OUT­DOOR LIFE. The yard lay­out is a high­light of the home. Scar­lett strove to make it ac­ces­si­ble to the fam­ily year round with ex­tra ceil­ing heaters so ev­ery­one can be out­side even if the tem­per­a­tures are cool. As for the dé­cor, Scar­lett says, “We wanted it to be an ex­ten­sion of their in­te­ri­ors, so we chose fur­ni­ture and fabrics in a sim­i­lar pal­ette to the fam­ily room.”

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.