Spauld­ing Re­ha­bil­i­ta­tion Hos­pi­tal - Bos­ton

Modern Healthcare - - DESIGN AWARDS -

TYPE OF FA­CIL­ITY Re­ha­bil­i­ta­tion hos­pi­tal

PROJECT AR­CHI­TECT Perkins & Will

CON­STRUC­TION MAN­AGER Walsh Bros.

COM­PLETED March 2013

SIZE 378,367 square feet

CON­STRUC­TION COST $225 mil­lion

COST PER SQUARE FOOT $595

Just after it opened in April 2013, the new Spauld­ing Re­ha­bil­i­ta­tion Hos­pi­tal was put to the test when 32 sur­vivors of the Bos­ton Marathon bombing re­ceived treat­ment there.

The Part­ners Health­Care hos­pi­tal, which also serves as a teach­ing site for the Har­vard Med­i­cal School’s Depart­ment of Phys­i­cal Medicine and Re­ha­bil­i­ta­tion, re­placed a fa­cil­ity that opened in 1971. Lo­cated along the Charles River on the site of a for­mer Navy ship­yard, the hos­pi­tal was awarded LEED Gold cer­ti­fi­ca­tion, the sec­ond-high­est des­ig­na­tion un­der the U.S. Green Build­ing Coun­cil’s Lead­er­ship in En­ergy and En­vi­ron­men­tal De­sign pro­gram.

The re­ha­bil­i­ta­tion hos­pi­tal was built on land that needed ex­ten­sive re­hab it­self. En­vi­ron­men­tal en­gi­neer­ing firm Ha­ley & Aldrich told the U.S. En­vi­ron­men­tal Pro­tec­tion Agency in 2010 that the site had been used as a dump and a stor­age area for scrap metal, oil, paint and other flam­ma­bles. The site con­tained con­cen­tra­tions of poly­chlo­ri­nated biphenyls, or PCBs, oil, grease and lead. The company re­ported that 80,000 square yards of con­tam­i­nated soil were re­moved. But gran­ite blocks and an­tique ship tim­bers were re­claimed and in­cor­po­rated into the de­sign.

While the hos­pi­tal takes ad­van­tage of the river­front to of­fer ca­noe­ing and other ex­er­cise op­por­tu­ni­ties, it also has a raised ground floor to pro­tect against flood and ris­ing sea lev­els. “Their use of open space was fan­tas­tic,” raved awards judge Ni­cholas Te­jeda. “They merged form and func­tion to cre­ate an en­vi­ron­ment of phys­i­cal, men­tal and spir­i­tual heal­ing.”

The site is part of Bos­ton’s bustling City Har­borwalk re­de­vel­op­ment. But there are no other large build­ings ad­ja­cent to the hos­pi­tal. Awards judge James Bi­cak ad­mired how the river­side lo­ca­tion of­fered views of the city while pro­vid­ing sep­a­ra­tion from the ur­ban en­vi­ron­ment.

Ralph John­son, global de­sign di­rec­tor for Chicago-based Perkins & Will ar­chi­tects, said spe­cial ef­fort was made to cus­tom­ize the build­ing’s de­sign to take ad­van­tage of the “spec­tac­u­lar op­por­tu­nity” the lo­ca­tion of­fered. “This is not a generic build­ing that could fit any­where,” John­son said. “This build­ing would not work on any other site.”

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.