St. Charles Can­cer Cen­ter

Bend, Ore.

Modern Healthcare - - DESIGN AWARDS -

TYPE OF FA­CIL­ITY

Can­cer cen­ter

PRO­JECT AR­CHI­TECT

ZGF Ar­chi­tects

CON­STRUC­TION MAN­AGER

Howard S. Wright Con­struc­tion Co.

COM­PLETED

Au­gust 2014

SIZE

24,705 square feet

CON­STRUC­TION COST

$10 mil­lion

COST PER SQUARE FOOT

$405

The ra­di­a­tion on­col­ogy unit at the 260-bed St. Charles Bend (Ore.) med­i­cal cen­ter used to be lo­cated a mile away from the hos­pi­tal’s med­i­cal on­col­ogy unit. “A lot of pa­tients needed to go to both,” said ar­chi­tect Karl Son­nen­berg, a prin­ci­pal at the Port­land, Ore.-based ar­chi­tec­ture firm ZGF. “They didn’t have a very pa­tient­friendly setup.”

That lack of ef­fi­ciency and con­ve­nience for both pa­tients and staff prompted the hos­pi­tal to plan a new can­cer cen­ter next to the ex­ist­ing ra­di­a­tion on­col­ogy unit. Two three-day plan­ning events let physi­cians, nurses, sup­port staff and ad­min­is­tra­tors dis­cuss the lay­out of the planned new fa­cil­ity. They tested its ef­fi­ciency us­ing a full-size card­board mockup of an en­tire floor of the fa­cil­ity.

Thus was born the $10 mil­lion, 24,705-square-foot out­pa­tient can­cer cen­ter, which opened in Au­gust 2014 and is the win­ner of the sil­ver prize in this year’s Mod­ern Healthcare De­sign Awards. The fa­cil­ity com­bines new and ren­o­vated con­struc­tion, ra­di­a­tion and med­i­cal on­col­ogy, ef­fi­cient de­sign and stun­ning views of a dor­mant vol­cano. ZGF, which de­signed the pro­ject, touts it as a model of pa­tient-cen­tered de­sign.

De­sign Awards judge Ru­lon Stacey, chair of the Mal­colm Baldrige Na­tional Qual­ity Award board of over­seers, agreed. “They clearly be­gan from a pa­tient’s per­spec­tive and asked, ‘What can we do to make it more pleas­ing and en­hance the pa­tient’s abil­ity to get well?’ Then they asked, ‘How do we make it as ef­fi­cient as pos­si­ble for em­ploy­ees?’ ”

De­sign Awards judge Ag­nessa Todor­ova, a healthcare ar­chi­tect and di­rec­tor of in­te­gra­tion for Bris­bane, Calif.based Adi­tazz, said ZGF “har­mo­niously in­te­grated” the new med­i­cal on­col­ogy and ren­o­vated ex­ist­ing ra­di­a­tion on­col­ogy fa­cil­i­ties. “It’s just a very el­e­gant de­sign and it doesn’t look to me like a hos­pi­tal.”

Henry Chao, a prin­ci­pal with HOK ar­chi­tects in New York who served as a judge, said the pro­ject was “beau­ti­fully done” and demon­strates “re­ally qual­ity work” in both its build­ing de­sign and land­scap­ing. It also fits beau­ti­fully into its nat­u­ral sur­round­ings, he said.

The cen­ter’s po­si­tion­ing on its site and its floor-to-ceil­ing win­dows were de­signed to max­i­mize views of Pi­lot Butte, a dor­mant vol­cano in a nearby state park. When weather per­mits, pa­tients can have their chemo­ther­apy in­fu­sion treat­ment out­doors, with views of the Cas­cade Moun­tains.

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.