Pre­bys Car­dio­vas­cu­lar In­sti­tute

San Diego

Modern Healthcare - - DESIGN AWARDS -

TYPE OF FA­CIL­ITY

Car­dio­vas­cu­lar care cen­ter

PRO­JECT AR­CHI­TECT

HOK

CON­STRUC­TION MAN­AGER/ GEN­ERAL CON­TRAC­TOR

Ja­cob Pro­ject Man­age­ment Co./McCarthy Build­ing Cos.

COM­PLETED

March 2014

SIZE

330,000 square feet

CON­STRUC­TION COST

$456 mil­lion

COST PER SQUARE FOOT

$1,382

Pre­bys Car­dio­vas­cu­lar In­sti­tute rep­re­sents the first of a three-phase ren­o­va­tion on the Scripps Me­mo­rial Hos­pi­tal La Jolla cam­pus in San Diego. De­sign­ers with the Cul­ver City, Calif., of­fice of HOK ar­chi­tects were given the dif­fi­cult man­date of in­te­grat­ing the pro­ject into the ex­ist­ing cam­pus while de­vel­op­ing “a new aes­thetic” for the next phase of ex­pan­sion.

This was done by us­ing the same brick and me­tal ma­te­ri­als found else­where on cam­pus while adding a curved glass cur­tain wall on the new build­ing’s south­east side.

The seven-story 167-bed in­sti­tute opened in March at a cost of $456 mil­lion. It in­cludes 59 in­ten­sive-care beds, four op­er­at­ing rooms, two hy­brid op­er­at­ing rooms, three car­diac catheter­i­za­tion labs and an elec­tro­phys­i­ol­ogy lab con­nected to re­search labs.

The car­dio­vas­cu­lar in­sti­tute is the bronze-prize win­ner in this year’s Mod­ern Healthcare De­sign Awards. The fa­cil­ity is de­signed to be ex­pand­able and flex­i­ble. Room shapes and sizes are de­signed to ac­com­mo­date changes in tech­nol­ogy, and the in­fra­struc­ture can ac­com­mo­date con­nect­ing bridges to fu­ture neigh­bor­ing build­ings. There is room for a fu­ture first-floor emer­gency depart­ment. Four flex­i­ble, stan­dard­ized room tem­plates were de­signed as “pro­ce­dural boxes” that can be ad­justed for any pur­pose, said Alicia Wach­tel, pro­ject di­rec­tor for HOK.

The build­ing lets in large amounts of sun­light, has energy and wa­ter con­ser­va­tion fea­tures and is de­signed to at­tain LEED Sil­ver cer­ti­fi­ca­tion from the U.S. Green Build­ing Coun­cil. Struc­tural sup­port for pa­tient lifts was built into ev­ery room, to im­prove safety for pa­tients and staff.

De­sign Awards judge Ru­lon Stacey said this pro­ject was his choice to win the con­test. He de­scribed it as hav­ing a “vis­ually stun­ning ex­te­rior” as well as a “con­ve­nient” in­te­rior whose lay­out pro­motes staff ef­fi­ciency. “Cal­i­for­nia is a decade ahead of ev­ery­one in re­quir­ing value,” he said.

But Re­becca Hath­away, pres­i­dent of BridgeS­tar Con­sult­ing who also served as a judge, said she found the new fa­cil­ity dif­fi­cult to nav­i­gate when she vis­ited a friend hav­ing surgery there. On the other hand, “It is pretty,” she said.

De­sign Awards judge Ag­nessa Todor­ova said the fa­cil­ity is “well-planned. It had all the pa­tient ameni­ties we talk about.” Her com­plaint? “It looks like a hos­pi­tal.”

Henry Chao, a prin­ci­pal with HOK ar­chi­tects in New York who served as a judge, did not vote on this pro­ject.

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.