Cen­ter for Ad­vanced Care at Ad­vo­cate Illi­nois Ma­sonic Med­i­cal Cen­ter

Chicago

Modern Healthcare - - DESIGN AWARDS -

TYPE OF FA­CIL­ITY

Am­bu­la­tory-care cen­ter PRO­JECT AR­CHI­TECT

SmithGroupJJR

CONSTRUCTIONMANAGER / GEN­ERAL CON­TRAC­TOR

Turner Con­struc­tion

COMPLETEDApril 2015

SIZE

169,000 square feet

CON­STRUC­TION COST

$75 mil­lion

COST PER SQUARE FOOT

$444

Ad­vo­cate Illi­nois Ma­sonic Med­i­cal Cen­ter’s Cen­ter for Ad­vanced Care in Chicago has an open and easy-to-nav­i­gate de­sign that’s wel­com­ing for se­nior pa­tients who might oth­er­wise be un­com­fort­able in a large ur­ban fa­cil­ity. That earned it Mod­ern Healthcare’s first Se­nior-Friendly De­sign Award.

The cen­ter was de­signed by Chicago-based SmithGroupJJR, and it opened in April. It of­fers out­pa­tient can­cer, di­ges­tive health and sur­gi­cal ser­vices for Ad­vo­cate’s ad­ja­cent hos­pi­tal.

It fea­tures a three-story atrium and curved glass fa­cade, let­ting in sun­light while pro­vid­ing views that help ori­ent pa­tients and visi­tors. De­sign­ers sought to give the cen­tral cor­ri­dor a “Main Street” feel by pro­vid­ing places where pa­tients can rest, so­cial­ize or con­verse with their provider or care­givers. The cor­ri­dor of­fers a clear view of all depart­ment en­trances.

“You don’t have to won­der where you’re head­ing next,” said Tim Tracey, SmithGroupJJR prin­ci­pal and of­fice di­rec­tor. “You don’t feel like you’re at an air­port.”

The nine chemo­ther­apy bays of­fer gar­den views and re­mov­able par­ti­tions if pa­tients pre­fer to talk with other pa­tients. The di­ges­tive health unit fea­tures exam rooms with a stan­dard­ized lay­out de­signed for flex­i­bil­ity. There is also a health re­source li­brary, con­fer­ence fa­cil­i­ties and a café. The am­bu­la­tory sur­gi­cal unit fea­tures six op­er­at­ing rooms and 18 prep and re­cov­ery rooms.

The fa­cil­ity is the first phase of a master-planned re­de­vel­op­ment that calls for ver­ti­cal ex­pan­sion. De­sign Award judges said they liked how the de­sign­ers cre­ated an in­ti­mate en­vi­ron­ment. “They were able to take a big fa­cil­ity and make you feel like you were in a smaller, more quaint at­mos­phere,” said awards judge Ru­lon Stacey.

Ag­nessa Todor­ova, a healthcare ar­chi­tect and di­rec­tor of in­te­gra­tion for Bris­bane, Calif.-based Adi­tazz who served as a judge, said some projects that had more se­nior-spe­cific ser­vice lines looked more like of­fice build­ings. She de­scribed the Ad­vo­cate cen­ter’s de­sign as so­phis­ti­cated and well-or­ga­nized.

The build­ing has re­ceived the U.S. En­vi­ron­men­tal Pro­tec­tion Agency’s Energy Star des­ig­na­tion.

Henry Chao, the healthcare de­sign di­rec­tor at HOK ar­chi­tects in New York who served as a judge, said the new Ad­vo­cate fa­cil­ity is part of a grow­ing trend for hos­pi­tals to fit into a neigh­bor­hood.

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.