Coun­cil nods on hous­ing at Ili≠

An apart­ment com­plex near a light-rail sta­tion breaks ground in April.

The Denver Post - - NEWS - By Car­los Illescas Car­los Illescas: 303-954-1175, cillescas@den­ver­post.com or @cillescasdp

aurora» A site plan for a new apart­ment com­plex near a light-rail sta­tion off East Iliff Av­enue and In­ter­state 225 was ap­proved by the Aurora City Coun­cil late Mon­day de­spite con­cerns from area res­i­dents.

Ground will break in April on the 424-unit apart­ment com­plex in 18, threeto four-story build­ings, said Michael Shel­don, a lawyer rep­re­sent­ing the de­vel­oper.

The City Coun­cil passed the mea­sure by a 7-4 vote af­ter pub­lic com­ment from res­i­dents mainly from nearby Heather Gar­dens, an ac­tive adult se­nior liv­ing com­mu­nity of about 4,000 peo­ple.

More than 200 res­i­dents of Heather Gar­dens packed the coun­cil cham­bers, plead­ing their con­cerns about traf­fic, park­ing and the fact that there are no sin­gle-fam­ily homes in the de­vel­op­ment. The color of the build­ings is also a con­cern.

Tom Parko of Heather Gar­dens said the pro­ject will have an “ex­tremely neg­a­tive im­pact” on all com­mu­ni­ties sur­round­ing the res­i­den­tial de­vel­op­ment.

Coun­cil­man Char­lie Richard­son, who rep­re­sents the coun­cil district where the new com­plex will be built, said he un­der­stands the is­sues from Heather Gar­dens. But while liv­ing nearby, they are in an­other coun­cil district and his con­stituents were OK with it, once a few changes were agreed upon, in­clud­ing a ma­sonry wall to block out traf­fic noise.

Coun­cil­man Bob Roth, who rep­re­sents Heather Gar­dens, voted against the pro­ject, say­ing his con­stituents were con­cerned about in­creased traf­fic and speed­ing on South Heather Gar­dens Way, which is used as a “nat­u­ral cut-through” from Aurora to Green­wood Vil­lage.

De­sign­ers of the pro­ject said they held sev­eral neigh­bor­hood meet­ings and sub­mit­ted plans that low­ered the den­sity from 493 units to 424, said Diana Rael of Nor­ris De­sign.

“Four-hun­dred and ninety-three was not ac­cept­able,” Rael said. “We heard that loud and clear.”

The apart­ment com­plex will be south of a park­ing garage for light-rail com­muters at the Iliff Sta­tion. It is bor­dered by South Black­hawk and South Ana­heim streets, and East Har­vard and East Yale av­enues. There will also be a ver­ti­cal park and a club­house.

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.