The Right An­gle

One de­signer uses a sim­ple, stag­gered cabin plan on a chal­leng­ing tri­an­gu­lar lake­front lot.

Timber Home Living - - Contents - PHO­TOS BY ROBIN STUBBERT

Ablank can­vas upon which to de­velop the per­fect lake­front home sounds like a de­signer’s dream. How­ever, it be­comes less a dream and more a puz­zle when that can­vas is a 40-by-20-by-45 foot tri­an­gu­lar lot, and one side has re­stric­tions be­cause it is shore­line on Stoney Lake in south­ern On­tario.

Adding to the co­nun­drum, the home was to be a prize in The Princess Mar­garet Wel­come Home Sweep­stakes, so every­one was a po­ten­tial owner.

Craig McFar­lane of Lin­wood Cus­tom Homes sought to solve that puz­zle through a tiny 740-square-foot foot­print, which grad­u­ally de­creases in width from 13 to 9 feet. His goal was to min­i­mize im­pact on the lot while max­i­miz­ing views to at­tract a broad range of clients.

Set within an inch of the town­ship’s water­front set­backs, the post-and-beam cabin is es­sen­tially a set of dif­fer­ent­sized squares stacked to­gether to cre­ate an open, pas­sive-so­lar-ori­ented plan that cap­tures so­lar gain through the sky­light in the up­per-level bath­room. The twos­tory de­sign is a de­par­ture from the pre­ferred one-and-a-half-story lay­out that

would al­low you to view the wood­work over­head. A two-story de­sign en­ables the house to live more com­fort­ably, with the ex­tra square footage ac­com­mo­dat­ing a bonus bed­room and bath.

The nar­row foot­print pro­vides ad­di­tional vis­tas of the lake. “You can ba­si­cally see through the whole house,” McFar­lane ex­plains. “The win­dows let the nat­u­ral out­door en­vi­ron­ment come right into the house, which gives it a big­ger feel.”

Also ap­peal­ing is the home’s con­sid­er­a­tion of the en­vi­ron­ment — namely its ad­her­ence to Canada’s En­ergy Star guide­lines (com­pa­ra­ble to those in the U.S.) and in­clu­sion of en­ergy-ef­fi­cient con­struc­tion ma­te­ri­als, an Ecoflo sep­tic sys­tem, green fin­ish­ing touches and a low-main­te­nance land­scape. Lin­wood In­te­ri­ors staged the rooms us­ing hand­made solid-wood fur­ni­ture and vin­tagein­spired ac­cents to cre­ate a loosely coastal theme and a wel­com­ing at­mos­phere for the very lucky own­ers.

The 1,432-square-foot home was fin­ished within 10 weeks, based on a pre­de­ter­mined time­line that the team was able to hit namely be­cause the de­sign and in­te­rior se­lec­tions were al­ready de­cided upon to pre­vent any de­lays.

OP­PO­SITE: The kitchen in­cludes en­ergy-ef­fi­cient stain­less steel ap­pli­ances, re­cy­cled-glass coun­ter­tops and volatile or­ganic com­pound (VOC)free cab­i­netry fin­ishes to in­crease its green fac­tor. ABOVE: The cozy liv­ing area is lo­cated ad­ja­cent to the kitchen and din­ing space, bring­ing an open, airy feel­ing to the small space.

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.