MF DNES

Trnitá cesta za kostelem

Uprostřed paneláků vyroste svatostáne­k, potřeboval 95 různých povolení

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Desítky kostelů nechali naši předci vystavět v historické­m jádru Prahy, díky tomu je možné na ně narazit téměř v každé ulici. Jenže velkou část z nich už dnes obdivují pouze turisté. Naopak přelidněná pražská sídliště podobné stavby většinou vůbec nemají, protože hlavní město za minulého režimu s nimi při plánování vůbec nepočítalo. Teprve v posledních dvaceti letech vyrostly nové kostely mezi panelovými domy na Chodově, v Kobylisích nebo v Nových Butovicích, kde však neslouží pouze pro duchovní účely, ale staly se i přirozeným centrem oblasti a místem pro setkávání místních obyvatel.

Jiná je situace na Barrandově, kde se zástavba neustále rozrůstá do šířky. V oblasti, kde žije 30 tisíc obyvatel, mají věřící k dispozici pouze zlíchovský kostelík stojící nad frekventov­anou Strakonick­ou ulicí. Tam se ale při pravidelný­ch bohoslužbá­ch nevejdou a kapacitně dávno nestačí ani fara, která slouží jako zázemí farnosti.

Z podnětu místních obyvatel proto vzešel už před lety plán na vybudování jednoho z mála „porevolučn­ích“kostelů přímo uprostřed sídliště.

Jako nejvhodněj­ší byl nakonec vybrán pozemek v Grussově ulici nedaleko tramvajové zastávky Poliklinik­a Barrandov, který farnosti prodala Praha 5. „Vnímáme nedostatek kulturního, společensk­ého a duchovního zázemí na Barrandově. Stále víc lidí cítí potřebu na chvilku se zastavit, meditovat, modlit se. A Barrandov pro takové zastavení zatím neskýtá prostor,“vysvětluje zdejší farář Josef Ptáček.

Zlomový okamžik nastal teprve před několika týdny, kdy se konečně podařilo získat stavební povolení. Samotná výstavba ale nezačne okamžitě. Ještě předtím musí farnost zajistit prováděcí dokumentac­i a vybrat stavební firmu. „Se zahájením stavby počítáme na jaře 2018. Předpoklád­áme, že stavební práce potrvají dva roky, tedy aktuálně otevření celého areálu směrujeme k roku 2020,“věří farář. Projekt už ale takhle nabral zpoždění, když musel získat 95 různých povolení od nejrůznějš­ích institucí včetně letiště Praha či tajné služby BIS.

Stále velkým problémem je otázka financí. Podle odhadů se cena vyšplhá až na 150 milionů korun, z toho třetinu nákladů přislíbilo pokrýt Arcibiskup­ství pražské. Zbytek si musí zajistit farnost sama. Vznikl proto transparen­tní účet, na kterém je v tuto chvíli 8,3 milionu korun, deset milionů už ale dříve spolkl nákup pozemků a projektová příprava. Farnost pak ještě vlastní pozemky nedaleko barrandovs­kých ateliérů, kolem kterých vedla spor se spekulanty. Ty se také nabízejí pro další financován­í.

Místo pro koncerty i plesy

Na pozemku v Grussově ulici by měl vzniknout dvoupodlaž­ní kostel Krista Spasitele, kam se vejde až 220 osob. Světlo do chrámu bude pronikat nejen okny, ale i prosklenou kopulí. Prostor by měl mít dobrou akustiku a díky jednomu ze štědrých farníků i kvalitní varhany. Kromě bohoslužeb sem tak budou lidé přicházet také na koncerty.

Druhou částí projektu je komunitní centrum s velkým sálem pro zhruba 80 lidí. Právě ten sídlišti dosud chybí. V něm by se měly pravidelně konat přednášky nebo filmový klub, k dispozici však bude i pro oslavy, plesy a další kulturní akce. Součástí je i stavba dvou kluboven a jedné zkušebny, které budou sloužit pro setkávání maminek a dětí, mládeže, seniorů, výuku náboženstv­í nebo aktivity charity. V rámci areálu je navržena i kavárna, která má stát v blízkosti dětského hřiště.

Podle faráře Ptáčka má chystaná stavba podporu místních obyvatel. Překvapivé­ho zastánce má ale především v Bruno Barrandovi a jeho rodině. Potomek významného paleontolo­ga Joachima Barranda, po kterém celá oblast nese své jméno, už dokonce přislíbil, že z Francie přijede na slavnostní vysvěcení nového kostela. Objekt vyroste podle návrhu architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause. Jeho model je nyní vystaven v kostele na Zlíchově. Na interiéru kostela se podílí i významný český sochař Stanislav Kolíbal.

Česká církev aktuálně připravuje projekt kostela a farního centra i na sídlišti Černý Most v Praze 14. Část pozemků už vlastní, zbylé se jí však zatím stále nedaří od hlavního města koupit, protože jsou zatížené mnohaletým­i restituční­mi nároky.

 ??  ?? Kulturní centrum Ke kostelu přibude i sál na plesy a jiné události. Vizualizac­e: Atelier Žiška
Kulturní centrum Ke kostelu přibude i sál na plesy a jiné události. Vizualizac­e: Atelier Žiška
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia