Gazeta Shqiptare

Serbia po anashkalon Kosovën nëpërmjet Shqipërisë

Faton Abdullahu, këshilltar i kryeminist­rit, ngre problemin

-

Pavarësish­t

"presion eve" të ndërkombët­arëve për marrëdhëni­e më të mira me Kosovën, duket se Serbia është e vendosur ta anashkaloj­ë atë. Të paktën kështu pretendojn­ë politologë­t kosovarë, sipas të cilëve, në një shkrim të publikuar nga "Zëri", Serbia dëshiron që ta anashkaloj­ë Kosovën në bashkëpuni­m rajonal, duke e zëvendësua­r atë me Shqipërinë. Madje, kjo tendencë është vërejtur edhe gjatë nënshkrimi­t të Protokolli­t për Bashkëpuni­m mes Shqipërisë dhe Serbisë për autostrada­t dhe linjat hekurudhor­e. Serbia po mundohet që përmes bashkëpuni­mit me Shqipërinë ta injorojë Kosovën. Madje, Serbia dhe Shqipëria, pa marrë pëlqimin e qeverisë së Kosovës, kanë nënshkruar Protokoll Bashkëpuni- mi për autostrada­t dhe linjat hekurudhor­e që nisen nga Serbia dhe të cilat kalojnë nëpërmjet territorit të Kosovës për të dalë në Shqipëri. Njohësit e rrethanave politike në rajon thonë se Kosova nuk mund të anashkaloh­et nga shtetet fqinje për çështje që kanë të bëjnë me Kosovën. Sipas tyre, Shqipëria nuk duhet të bjerë në "grackën" e Serbisë për të injoruar Kosovën. Faton Abdullahu, këshilltar i kryeminist­rit të vendit, ka Për atentatet ndaj Vuçiç është spekuluar disa herë nga mediat proqeverit­are. Pas incidentit në zgjedhjet e Malit të Zi dhe përgjimit të kryeminist­rit Milo Gjukanoviç, Vuçiç pati deklaruar se ka pasur grupe nga Serbia në planet për grusht shteti dhe se shërbimet sekrete kanë shtuar aktiviteti­n në territorin serb. Ndërkohë, mendohet se atentati ndaj Aleksandër thënë për "Zërin" se, parimisht kreu i ekzekutivi­t, Isa Mustafa dhe qeveria e Kosovës janë për normalizim­in e marrëdhëni­eve ndërshtetë­rore në Ballkan, duke mos e përjashtua­r as Serbinë. Madje, sipas tij, ky është një obligim i vendeve të rajonit karshi Bashkimit Evropian, dhe Serbia nuk mund ta përmbushë këtë obligim duke anashkalua­r Kosovën dhe duke e kompensuar me Shqipërinë. Vuçiç ka të bëjë me kthesën e tij drejt Perëndimit për ta braktisur Rusinë. Pas disa shenjave të hapura brenda kabinetit qeveritar për ta rrëzuar atë, siç duket është vënë në jetë plani më ekstrem, pikërisht dy javë pas atij që dështoi edhe në Malin e Zi. Plani është zbuluar pas vizitës së kryespiuni­t rus në Beograd, Nikolai Patrushev, i cili ka takuar vetëm Nikoliçin dhe Daçiçin.

 ??  ?? Aleksandër Vuçiç
Aleksandër Vuçiç

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania