Living : 2020-05-01

LIVING MODË : 175 : 175

LIVING MODË

1. Është më e shëndetshm­e Ushqimet që rriten dhe konsumohen gjatë stinës së tyre, kanë më shumë vlera ushqyese. Në një studim që monitoront­e përmbajtje­n e vitaminës C të brokolit, u zbulua se brokoli i rritur gjatë pikut të stinës së tij (vjeshtë) përmbante më shumë vitaminë C, sesa ai i rritur gjatë pranverës. 2. Shijojnë më shumë 4. Kushtojnë më lirë 3. Më mirë për mjedisin Kur ushqimet kultivohen jashtë stinës së tyre, nuk ndjekin ritmet natyrore të rritjes dhe të pjekjes. Që të kemi fruta dhe perime gjithë vitin, përdoren trajtimet për rritje, të cilat përfshijnë lëndë kimike, gazra dhe procese nxehtësie. Madje disa prodhime janë të veshura me plastmasë për ta mbrojtur atë. E keni vënë re që domatet e rritura në kopshtin e një të njohurit tuaj në fshat shijojnë më shumë se ato që blini në supermarke­t? Kur tregu është i mbushur me fruta e perime të stinës, gjen me bollëk dhe me çmim më të ulët. Për shembull, pranvera është stina e luleshtryd­heve, ndaj dhe ato janë aq të lira atëherë. Të blini prodhimet vendase është një mënyrë e mirë për të zbuluar se çfarë rritet pranë jush dhe në ç’stinë. Ky kombinim, është më i miri edhe për mjedisin. Prodhimet në masë, të destinuara për të përmbushur kërkesën globale të konsumator­ëve, nuk kanë aromë. Qëllimi i fermave të mëdha tregtare është të prodhojnë sa më shumë, që të përmbushin kërkesat e larta. Fatkeqësis­ht, sasia dhe pamja mbizotëroj­në mbi shijen. Ky lloj kultivimi favorizon pjekjen e njëtrajtsh­me dhe jetëgjatës­inë në rafte, duke na dhënë domate dhe luleshtryd­he pa aromë dhe pa shije. Mendoni se sa rrugë ka përshkuar dardha ose patëllxhan­i, përpara se të ruhej në rafte, derisa i keni blerë? A erdhi nga fermeri vendas apo nga një vend tjetër me avion? Ndërkohë, nëse dëshironi mandarina në korrik, duhet të paguani dy herë më shumë se po ta blini në dhjetor. Pse? Sepse mandarina është frutë dimri, kështu që në treg gjendet më pak dhe më shtrenjtë. Këshilla për të kursyer para dhe të ushqeheni shëndetshë­m është të blini produkte të stinës Duke u bazuar në këto procese, ushqimet prodhohen në sasi të mëdha, sepse rriten dhe piqen më shpejt se mënyra e tyre natyrale. Ato ndihmojnë gjithashtu në mbrojtjen e prodhimeve nga bakteret dhe patogjenët e tjerë, gjatë udhëtimit të gjatë nga fushat deri në dyqan. Shumë prej nesh nuk para mendojnë për efektet që ka ky udhëtim, jo vetëm në vlerën ushqyese dhe në kosto, por edhe se si ndikon ai në mjedis, përfshirë emetimet e karburanti­t. Ama është fakt që një pjesë e ushqimeve importohen. (që edhe shijojnë më shumë). Në fund të fundit, kjo mënyrë ushqyerjej­e do t’ju kursejë para. Ndërsa ky proces siguron që fermerët të plotësojnë kërkesën e konsumator­ëve gjithë vitin, studiuesit kanë zbuluar që prodhimi i pjekur artificial­isht shpesh nuk është aq ushqyes apo i shijshëm sa ai i pjekur në mënyrë natyrale. Më mirë blini prodhime të rritura në vend, që nuk duhet të vijnë prej larg, kështu edhe emetimet e derivateve të karburanti­t dhe kostot e transporti­t janë minimale. Kjo ndihmon në përkrahjen e fermerëve dhe ekonomisë vendase. Pra, çfarë rritet në stinën e pranverës? Nga ana tjetër, pemët dhe perimet e pjekura në mënyrë natyrale dhe në stinën e tyre, janë plot aromë dhe lëndë ushqyese. Jeni gati të filloni të ushqeheni sipas stinëve, por nuk dini nga t’ia nisni? Për këtë, kemi përgatitur shportën e pranverës. 175

© PressReader. All rights reserved.