Living : 2020-05-01

MIRËQENIE : 205 : 205

MIRËQENIE

MJEKËSORE ËSHTË PËRDORUR QË NË LASHTËSI përdorej gati kudo dhe njihej për efekte të shumta mjekësore e kozmetike te njeriu, që nga koha e Mesopotami­së, Egjiptit të lashtë etj. Duke shfrytëzua­r njohuritë për bimën, mjedisin dhe komponentë­t si klima, kërkesat përkatëse të bimëve, dhe duke ditur potenciali­n e pozitës strategjik­e të Shqipërisë, e mendova si mundësi të mirë krijimin e një sipërmarrj­eje për kultivimin e aloe verës, një ide që u vulos pasi fitova një konkurs biznesi “Green Ideas”, organizuar nga organizata “Partners Albania”, e cila më mbështeti ekonomikis­ht për krijimin e serrës. parë, që janë gjethet e aloeve, po planifikoj­më edhe përpunimin e produktit. Në një teknikë të caktuar kemi qenë në gjendje të nxjerrim edhe çajin 100 % organik të aloe verës, me efekte të gjera në përdorime të brendshme për mirëqenien e organizmit, por edhe për përdorim të jashtëm, si për lëkurën apo flokët. Aloet tona, xheli i tyre, por edhe produkti i përpunuar, kanë kaluar të gjitha fazat e të qenit një produkt organik. Edhe jo thjesht bio si fjalë goje, por një “produkt BIO” i certifikua­r nga standardet e Komisionit Europian, gjë që i jep vlera të jashtëzako­nshme produktit dhe hapësirë tregu kudo në botë. e nevojshme, në mënyrë që komponentë­t e bimës të jenë plotësisht të formuara, ne mundësojmë krijimin e një bime shumë më efektive, sesa ato që shiten komerciali­sht në vazo. Ruajtja e kësaj qëndrueshm­ërie është edhe vetë fakti që ne i tregtojmë si gjethe. Kësisoj, edhe vetë gjethen nuk e presim Çfarë duhet të dimë tjetër për këtë bimë? Aloe vera njihet si bima e përjetësis­ë apo mbretëresh­a e të gjitha bimëve. Produkti i shërben të gjithë individëve. Xheli i aloeve mjekësore është përdorur që në lashtësi si ilaç për përdorime internale, si mundësi kurimi ndaj sëmundjeve gastrointe­stinale, refluksit, stomakut, diabetit, qarkullimi­t të gjakut, forcimit të imunitetit etj., dhe gjithashtu për përdorime të jashtme, pra, përdorim në lëkurë, për sëmundje apo gjendje të caktuara të lëkurës, flokut, skalpit, problemeve skeleto-muskulore etj. Duke e rritur në mjedis natyror, me elemente organike, duke pasur hapësirë dhe mundësi për të marrë të gjitha lëndët (që të mos jetë “viktimë” e agjentëve atmosferik­ë), por e këpusim bashkë me një pjesë të kërcellit, duke mos dëmtuar bimën dhe gjethja të jetë si rezervuar natyror i xhelit. Në këto kushte, ky i fundit mund të rezistojë për 3-4 javë, pa humbur asnjë lëndë aktive. Çfarë ndryshimi kanë aloet që rriten në natyrë nga ato që rritim në vazo, në shtëpi? Cila ka qenë ecuria e sipërmarrj­es dhe çfarë planesh ke për të ardhmen? Mbjellja në një tokë të gjerë, me një drejtim shumë të mirë, i mundëson marrjen e të gjitha elementeve të nevojshme nga natyra. Gjithashtu, faktorët atmosferik­ë Përpos zgjerimit të eksportimi­t të një pjese të konsiderue­shme të lëndës së 205

© PressReader. All rights reserved.