Prokuroria e Tiranës vihet në lëvizje, nis verifikimet

Skandali me “DH Albania”, hetime në SHBA dhe Shqipëri

Panorama (Albania) - - POLITIKE -

Zyra e Sekretarit të Shtetit në Delauer të SHBA- ve konfirmoi ditën e djeshme për “VOA”- n se ka nisur hetimet për të përcaktuar nëse kompania “Dunwell Haberman” ose ndonjë prej zyrtarëve të saj është përfshirë në aktivitete të paligjshme, mashtrime ose falsifikime. Firma “Dunwell Haberman” vepron në Shqipëri përmes filialit të saj vendës “DH Albania”, e cila ka fituar një tender prej rreth 20 milionë dollarësh për një prej segmenteve të Unazës së Madhe në Tiranë. Firma dyshohet se ka kryer dy falsifikime për të siguruar kontratën në Shqipëri. Ka falsifikuar datën e krijimit, pasi në Dalauer kompania figuron e regjistruar para 6 muajsh, në 25 qershor 2018, ndërsa në Shqipëri ka depozituar dokumente, sikur ekziston që nga qershori i 1998. Dokumenti i dytë, që dyshohet të jetë falsifikuar, është një certifikatë e Sekretarit të Shtetit se kjo firmë nuk i ka detyrime fiskale shtetit. Zëdhënësi i Sekretarit të Shtetit, Doug Denison, i tha “Zërit të Amerikës” se për certifikatën nuk ka pasur asnjë kërkesë nga firma dhe as nuk ësh- të lëshuar ndonjë dokument. Sipas zëdhënësit, çështja pritet t’i kalojë për hetime penale zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm në Dalauer, që drejtohet nga Matt Denn. Nëse autoritetet gjejnë shkelje, firmës mund t’i anulohet regjistrimi si biznes në këtë shtet dhe ndaj saj mund të ngrihen akuza kriminale. Meqë kompania ka aktivitet në një vend tjetër, jashtë Shteteve të Bashkuara, rasti mund t’i referohet për ndjekje edhe Departamentit të Drejtësisë në Uashington. Ndërkohë, edhe Prokuroria e Tiranës është vënë në lëvizje për rastin në fjalë. Burimet thonë se kanë nisur verifikimet dhe mund të regjistrohet procedim penal për “Shkelje të barazisë në tenderë”, “Korrupsion” dhe “Falsifikim dokumentesh”.

Dokumentet e dyshuara si të falsifikuara

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.