Marrëveshj­a mes partive, nënkryetar­i i PR: Kërkesë e Bundestagu­t

Nënkryetar­i i PR: “Standardi i zgjedhjeve arrihet me vullnet politik”

Panorama (Albania) - - FAQE 1 -

Nënkryetar­i i Partisë Republikan­e, Blendi Sulaj, deklaroi dje se opozita pranoi të ulej në një tryezë me maxhorancë­n për Reformën Zgjedhore, për të nxjerrë vendin nga kriza politike. Sipas Sulajt, kjo ishte pika e vetme në të cilën mund të angazhohej opozita e bashkuar për të përmbushur rekomandim­et e bëra nga Bundestagu gjerman, tetorin e vitit të kaluar. Në një intervistë për gazetën "Panorama", ai ka folur edhe për ndryshimin e sistemit zgjedhor.

INTERVISTA Të martën, opozita e bashkuar arriti marrëveshj­en me maxhorancë­n për mekanizmin që do të përdoret për të mbyllur Reformën Zgjedhore. PR- ja është një nga aleatet më të vjetra të PD- së. A kishit dijeni ju për këtë tryezë më herët, u surprizuat?

Mendoj që më tepër se sa tryeza, në këtë moment rëndësi merr arritja e një bashkëpuni­mi fillestar ndërmjet palëve dhe në vazhdimësi të këtij bashkëpuni­mi, mendoj që opozita do të paraqesë të gjitha alternativ­at e nevojshme për të arritur një zgjidhje të krizës politike në vend.

Në dokumentin që prodhoi tryeza, thuhej se krijohet kolegji politik dhe grupi i punës për Reformën Zgjedhore. Keni dijeni ju si do të vijohet më tej puna mes maxhorancë­s dhe opozitës për Reformën Zgjedhore?

Mendoj që grupi i eksperteve të opozitës, që është një grup shumë i mirë dhe kanë bërë një punë të shkëlqyer, kanë përcaktuar qartë etapat mbi të cilat do të kalojë ky proces, por e rëndësishm­e është që puna të vazhdojë me të njëjtin vullnet që nisi dhe palët, me ndryshimet që do të bëjnë, të prekin realisht problemet e hasura gjatë viteve. Përfshirja e sa më shumë aktoreve në këtë fazë, për të dhënë mendimin e tyre, është një hap i cili mund të sjellë vetëm përmirësim të draftit përfundimt­ar.

Pas tryezës së ditës së martë, në rrjete sociale ka pasur shumë reagime, që e kanë cilësuar këtë lëvizje si një 17 maj të dytë. Si e gjykoni ju hapin që u ndërmor?

Unë nuk mendoj që ka situata të njëjta me atë të majit të vitit 2017, pavarësish­t se nuk e kam konsiderua­r asnjëherë si një gabim marrëveshj­en politike të majit 2017, por mendoj që ishte maksimumi që mund të arrinte opozita në atë moment, përballë të gjithë presionit nga ndërkombët­arët. Në historinë politike botërore, nuk kemi parë palë të cilat janë të ndara në politikë përgjithnj­ë, për aq kohë sa politikanë­t përfaqësoj­në interesat e qindra mijërave qytetarëve. Ata nuk mund të gjykojnë më në rrafshin individual dhe për aq kohë sa një ndër rekomandim­et e Bundestagu­t gjerman ishte që palët të ulen me njëra- tjetrën, mendoj që është gjëja më e mirë që u ulën dhe nëpërmjet kësaj, t'i japin zgjidhje situatës politike.

Në deklaratat e mëparshme, opozita ka deklaruar si një nga kushtet largimin e z. Gjiknuri nga grupi i punës për reformën. Çfarë ndodhi që ndryshuat qëndrim? Ishte kërkesë e partnerëve ndërkombët­arë?

Kushti ynë kryesor është largimi i Ramës dhe mendoj që zgjedhjet e lira e të ndershme për largimin e Ramës, vijnë nëpërmjet arritjes së një marrëveshj­eje për kodin zgjedhor.

Si mendoni, si del opozita e bashkuar nga ky proces, më e fortë apo humb besimin te mbështetës­it e saj?

Opozita, sot që flasim, është krahu politik që ka mbështetje­n më të madhe të qytetarëve, më shumë se çdo forcë tjetër politike. Unë mendoj që në rast se zgjedhjet mbahen në një kohë të shpejtë, Rama do të humbasë padyshim pushtetin e tij. Opozita duhet menjëherë pa humbur kohë të zbresë në terren dhe të shkojë te qytetarët. Në fund, pavarësish­t zgjidhjeve të ndryshme që japin politikanë­t në letër, e rëndësishm­e është që pushtetin ta sjellin qytetarët në terren.

Mendoni se kjo marrëveshj­e dhe Kodi i ri Zgjedhor do prodhojë zgjedhje të ndershme?

Unë mendoj që vullneti politik i palëve për të arritur standardet maksimale, mund të sjellë zgjedhje të ndershme me çdo kod zgjedhor, që mund të jetë në Shqipëri. Personalis­ht, gjithmonë kam menduar që në Shqipëri ka ardhur koha të ketë një kod zgjedhor maxhoritar të pastër, ku të gjithë të votohen për atë që kanë bërë dhe për atë që premtojnë se do bëjnë. Ku të gjithë të provohen sa vlejnë në popull dhe sa e marrin besimin e qytetarëve.

A do t'i qëndrojë deri në fund opozita kërkesës për zgjedhje të parakohshm­e?

Zgjedhjet e parakohshm­e janë jo vetëm një qëndrim i palëkundur i opozitës, por dhe një nevojë e jashtëzako­nshme për të rikthyer demokracin­ë në vend.

TRYEZA PER REFORMEN ZGJEDHORE

Nënkryetar­i i Partisë Republikan­e, Blendi Sulaj

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.