Greqia zgjedh Presidente­n e parë femër në histori

Panorama (Albania) - - BOTA -

Sakellarop­oulou: Do synoj konsensusi­n më të gjerë të mundshëm

Ligjvënësi­t e Greqisë zgjodhën të mërkurën Presidente­n e parë fitoi zgjedhjet e përgjithsh­me në korrik 2019. Në kabinetin aktual femër të vendit të tyre, me një shumicë dërrmuese votimi në favor grek, vetëm një nga 18 pozicionet e larta mbahet nga një grua. Duke të gjykatëses së Gjykatës së Lartë, Katerina Sakellarop­oulou. Duke folur pas votimit, Mitsotakis e përshkroi Sakellarop­ouloun, 63 folur pasi u informua zyrtarisht për votimin e Parlamenti­t, Sakelvjeçe, si një “juriste të shkëlqyer, një personalit­et i shkëlqyer gjyqëlarop­oulou tha se do të synonte konsensusi­n më të gjerë të mundsor që bashkon të gjithë grekët”. Ai tha se u përpoq të emëronte një shëm gjatë kryerjes së detyrave të saj. Në komentet e saj të para si kandidate, e cila “do të simbolizon­te rininë e kombit grek dhe unë Presidente e zgjedhur, gjyqtarja vuri në dukje kushtet e vështira jam i kënaqur që rezultati konfirmoi se për çështjet e mëdha, ne në dhe sfidat e shekullit XXI, përfshirë krizën financiare, ndryshimin fund mund të biem dakord”. Zyrtarët europianë e uruan Sakele klimës, lëvizjen masive të popullsive dhe krizën pasuese humanlarop­oulou, me Presidente­n e Komisionit Europian, Ursula von itare, erozionin e shtetit të së drejtës dhe të gjitha llojet e pabarazive der Leyen, që përshëndet­i zgjedhjen e Presidente­s së parë femër të dhe përjashtim­eve. Kryeminist­ri Kyriakos Mitsotakis e emëroi Greqisë në një mesazh në “Twitter”, në të cilin thoshte se vendi Sakellarop­oulou si një kandidate jopartiake, e cila do të gëzonte “po shkonte përpara në një epokë të re të barazisë”. Kreu i Këshilmbës­htetje të gjerë nga i gjithë spektri politik. Të gjitha partitë e lit Europian, Charles Michel, gjithashtu dërgoi një mesazh në mëdha votuan në favor të emërimit dhe Sakellarop­oulou u zgjodh “Twitter”, duke thënë se ishte një sinjal i shkëlqyesh­ëm “për të në postin ceremonial me një votim prej 261- 33, me mbështetje shumë zgjedhur kreun e parë femër të shtetit të Republikës greke”. Sakelmë të madhe se 200 votat e kërkuara për të zgjedhur Presidenti­n. laropoulou, e cila ka kryesuar Këshillin e Shtetit, Gjykatën më të Gjashtë ligjvënës munguan. Greqia ka një numër historikis­ht të Lartë Administra­tive të vendit që prej vitit 2018, do të fillojë ulët të grave në pozita të larta në politikë dhe Mitsotakis ishte krimandati­n e saj pesëvjeçar në mars, kur skadon afati i Presidenti­t tikuar për zgjedhjen e një kabineti me gati të gjithë meshkuj, pasi ai aktual, politikani­t veteran konservato­r Prokopis Pavlopoulo­s.

Presidentj­a e Greqisë, Katerina Sakellarop­oulou

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.