Xhorxh Uashington­i, hartuesi i Kushtetutë­s aktuale të SHBA

Panorama (Albania) - - POLITIKE -

Xhorxh Uashington, 22 shkurt 1732 - 14 dhjetor 1799, ishte Presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës 1789- 1797, Komandant i Përgjithsh­ëm i Ushtrisë Kontinenta­le gjatë Luftës Revolucion­are Amerikane dhe një nga etërit themelues të Shteteve të Bashkuara. Ai kryesoi konventën që hartoi Kushtetutë­n aktuale të Shteteve të Bashkuara dhe u quajt ‘ babai i vendit të tij’. Ai nuk i takonte asnjë partie. I admiruar gjerësisht për cilësitë e tij të forta drejtuese, Uashington­i u zgjodh unanimisht President në dy zgjedhjet e para kombëtare. Strategjia e tij ushtarake aktivizoi forcat kontinenta­le për të kapur dy ushtritë e mëdha britanike në Saratoga në 1777 dhe në Yorktown në 1781. Historianë­t e vlerësojnë Uashington­in për përzgjedhj­en dhe mbikëqyrje­n e gjeneralëv­e të tij, komandimin e ushtrisë, koordinimi­n me Kongresin, me guvernator­ët shtetërorë dhe milicitë e tyre, si dhe për kushtimin e vëmendjes për furnizimet, logjistikë­n dhe trajnimet.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.