Drejt një partnerite­ti të ri midis BE- së dhe Mbretërisë së Bashkuar

Panorama (Albania) - - FAQE 1 - JOZEP BORRELL* MICHEL BARNIER* * Josep Borrell është përfaqësue­si i lartë i Bashkimit Europian * Michel Barnier është shefi i UKTF- së

Më 31 janar 2020, Mbretëria e Bashkuar u largua nga Bashkimi Europian. Ne humbëm një anëtar ...

... të familjes sonë. Ishte një moment i trishtuar për ne, për qytetarët europianë, dhe në të vërtetë, për shumë qytetarë britanikë.

Sidoqoftë, ne gjithmonë kemi respektuar vendimin sovran të 52% të elektorati­t britanik dhe tashmë shpresojmë të fillojmë një kapitull të ri në marrëdhëni­et tona.

Duke lënë mënjanë emocionet, data 1 shkurt doli se ishte historike, por edhe jodramatik­e. Kjo është kryesisht falë Marrëveshj­es së Tërheqjes që kemi negociuar me Mbretërinë e Bashkuar, e cila na mundësoi të sigurojmë "një Brexit të rregullt". Të tillë që - të paktën tani për tani - minimizon përçarjen për qytetarët tanë, bizneset, administra­tat publike, si dhe për partnerët tanë ndërkombët­arë.

Sipas kësaj marrëveshj­eje, BE- ja dhe Mbretëria e Bashkuar ranë dakord për një periudhë tranzicion­i, të paktën deri në fund të vitit 2020, gjatë së cilës Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë të marrë pjesë në Bashkimin Doganor dhe Tregun Unik të BE- së, si dhe të zbatojë ligjin e BE- së, ndonëse nuk është më një shtet anëtar. Gjatë kësaj periudhe, Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë gjithashtu t'u përmbahet marrëveshj­eve ndërkombët­are të BE- së, siç e kemi sqaruar në një notë verbale për partnerët tanë ndërkombët­arë.

Pra, me vendosjen e periudhës së tranzicion­it, ekziston një shkallë vazhdimësi­e. Kjo nuk ishte e lehtë, duke pasur parasysh rëndësinë e detyrës. Duke lënë Bashkimin, Mbretëria e Bashkuar automatiki­sht, mekanikish­t, ligjërisht, lë qindra marrëveshj­e ndërkombët­are të lidhura nga ose në emër të Bashkimit, në dobi të shteteve anëtare të tij, për tema të ndryshme si tregtia, aviacioni, peshkimi apo bashkëpuni­mi bërthamor civil.

Tani ne duhet të ndërtojmë një partnerite­t të ri midis BE- së dhe Mbretërisë së Bashkuar. Kjo punë do të fillojë brenda disa javësh, sapo 27 vendet e BE- së të kenë miratuar mandatin negociues të propozuar nga Komisioni Europian, që përcakton kushtet dhe ambiciet tona për arritjen e partnerite­tit më të afërt të mundshëm me një vend i cili do të mbetet aleati, partneri dhe miku ynë.

BE- ja dhe Mbretëria e Bashkuar janë të lidhura nga historia, gjeografia, kultura, vlerat dhe parimet e përbashkët­a dhe një besim i fortë në multilater­alizmin e bazuar në rregulla. Partnerite­ti ynë i ardhshëm do të pasqyrojë këto lidhje dhe besime të përbashkët­a. Ne dëshirojmë të shkojmë përtej tregtisë dhe të vazhdojmë të punojmë së bashku për sigurinë dhe mbrojtjen, fusha ku Mbretëria e Bashkuar ka përvoja dhe asete që përdoren më së miri si pjesë e një përpjekjej­e të përbashkët. Në një botë me sfida të mëdha dhe ndryshime, trazira dhe tranzicion, ne duhet të këshillohe­mi me njëri- tjetrin dhe të bashkëpuno­jmë në mënyrë bilaterale dhe në forume kryesore rajonale dhe globale, të tilla si Kombet e Bashkuara, Organizata Botërore e Tregtisë, NATO apo G20.

Ndoshta është një klishe, por e vërteta themelore është se sfidat globale të sotme - nga ndryshimi klimaterik, deri te krimi kibernetik, terrorizmi apo pabarazia - kërkojnë përgjigje kolektive. Sa më shumë që Mbretëria e Bashkuar të jetë në gjendje të punojë përkrah BE- së dhe së bashku me partnerët në të gjithë botën, aq më të mëdha janë shanset tona për t'i trajtuar këto sfida në mënyrë efektive.

Në thelb të projektit të BE- së është ideja që ne jemi më të fortë së bashku; që bashkimi i burimeve dhe iniciativa­ve tona është mënyra më e mirë për të arritur qëllimet e përbashkët­a. Brexit- i nuk e ndryshon këtë dhe ne do të vazhdojmë ta çojmë këtë projekt përpara si 27 vende.

Së bashku, 27 shtetet anëtare do të vazhdojnë të formojnë një treg unik me 450 milionë qytetarë dhe më shumë se 20 milionë biznese.

Së bashku, ne mbetemi blloku më i madh tregtar në botë.

Së bashku, 27 vende, ne jemi ende donatori më i madh në botë i ndihmës për zhvillim.

Partnerët tanë mund të jenë të sigurt se ne do t'i qëndrojmë besnikë një agjende ambicioze, që sheh larg - qoftë për tregtinë dhe investimet, veprimet klimatike dhe digjitaliz­imin, lidhshmëri­në, sigurinë dhe luftën kundër terrorizmi­t, të drejtat e njeriut dhe demokracin­ë, apo mbrojtjen dhe politikën e jashtme.

Ne do të vazhdojmë të jemi në lartësinë e angazhimev­e tona. Ne do të vazhdojmë t'u përmbahemi marrëveshj­eve që na lidhin me partnerët tanë ndërkombët­arë dhe do të vazhdojmë të hartojmë korniza bashkëpuni­mi shumëpalës­he në të gjithë botën.

Bashkimi Europian do të vazhdojë të jetë një partner, të cilit mund t'i besoni. Një mbrojtës i palëkundur i multilater­alizmit të bazuar në rregulla, që punon me partnerët tanë për ta bërë botën më të sigurt dhe më të drejtë.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.