“Task- Forca e Presidencë­s s'dublon atë të qeverisë”

Meta: Ka ardhur koha që të vendoset edhe një numër tjetër, veç 127

Panorama (Albania) - - POLITIKE - Presidenti Meta

Presidenti Ilir Meta sugjeroi dje që në shërbim të qytetarëve të vendoset edhe një numër tjetër përveç 127 për të lajmëruar urgjencën, në rastet e evidentimi­t të simptomave të COVID- 19. Kreu i shtetit, në një prononcim për mediat, sqaroi edhe rolin e Task- Forcës së ngritur nga ai. Sipas Metës, grupi i punës i ngritur prej tij nuk dublon dhe nuk zëvendëson TaskForcën e qeverisë. Për më tepër, Meta apeloi qytetarët që të zbatojnë këshillime­t dhe urdhrat e qeverisë. "TaskForca në Presidencë nuk zëvendëson as dublon TaskForcën e qeverisë. Kjo është në funksion të Presidenti­t. Të gjithë të përqendroh­emi te mesazhet e autoritete­ve të shëndetit publik, udhëzimet e autoritete­ve qeveritare, t'i referohemi 127 dhe ndoshta duhet parë mundësia për një numër tjetër, përsëri për të përballuar fluksin dhe kërkesat që kanë qytetarët. Të gjithë së bashku do ta kalojmë këtë situatë me sa më shumë kujdes dhe pa panik", tha Meta. Këtë mesazh, kreu i shtetit e dha nga qendra ko

Kryetari i Partisë Demokratik­e, Lulzim Basha, kërkoi dje që qeveria të rishikojë buxhetin e vitit 2020, në mënyrë që të alokojë më shumë fonde për Ministrinë e Shëndetësi­së për të përballuar shpenzimet për koronaviru­sin e ri COVID- 19.

Përmes një postimi në rrjete sociale, Basha publikoi disa propozime, ku më kryesori është rritja e fondeve për të blerë sete pajisjesh për të bërë analizat e qytetarëve që dyshohet se janë infektuar nga virusi. "Alokimin e fondeve të nevojshme në përballimi­n e kostove për testimet për personat që mund të jenë prekur nga COVID- 19 dhe për trajtimin e të sëmurëve, numri i të cilëve është rritur që nga momenti i zbulimit të "pacientit 0" dhe pritet të rritet dita- ditës. Nuk duhet të ketë mungesë fondesh për të blerë mbëtare e transfuzio­nit të gjakut, ku ai dhe kabineti i Presidencë­s dhuruan gjak. Në përfundim të procesit, Presidenti Meta doli pa maskë nga ambientet e spitalit, por u kujdes të ruante distancën me gazetarët. I pyetur se përse të gjitha pajisjet, kitet e nevojshme testuese dhe aparaturat për trajtim, sepse koha nuk pret, koha kushton jetë", propozon Basha. Po ashtu, kreu i selisë blu kërkon më shumë para për t'i ardhur në ndihmë të moshuarve, të cilët janë më të rrezikuari­t. kishte vendosur të lëvizte në ambient publik pa maskë, kreu i shtetit u shpreh se kishte bërë teste të dyfishta, duke siguruar kështu që edhe gjaku i dhuruar nuk ka asnjë rrezik kontaminim­i. "Të jeni të sigurt që vijë këtu, pasi kam bërë një test "Rritjen e fondeve në buxhet për mbrojtjen shëndetëso­re në tërësi. "Rritjen e fondeve në buxhet për mbrojtjen sociale, sidomos ndaj atyre të moshës së tretë", vijon me propozimet, kreu i selisë blu. Ndërkohë, në një intervistë në emisionin "Opinion", Basha akuzoi të dyfishtë dhe nuk kam kontaktuar askënd. Kam bërë gjithçka, madje ju tërhoqa vëmendje edhe ju që të qëndroni në distancën e duhur", tha Meta.

APELI

Duke iu referuar situatës kryeminist­rin se neglizhoi situatën. Më tej, ai shtoi se shefi ekzekutivi­t u tall me opozitën, kur më 27 shkurt i bëri thirrje që të merrte masat e duhura. "Intensitet­i i masave nuk duhet të fillojë pas shfaqjes së virusit. Kriza në Kinë na dha 45 ditë kohë. së krijuar nga infeksioni i koronaviru­sit, Presidenti Meta bëri apel që qytetarët të zbatojnë të gjitha sugjerimet e bëra nga qeveria, ndërkohë shtoi se nuk ka nevojë për panik, por për sensibiliz­im edhe për ata njerëzit të cilët e kanë të nevojshme që të marrin gjak. Kreu i shtetit tha publikisht se i gjithë procesi i dhurimit është i sigurt dhe mjekët janë të pajisur me të gjitha pajisjet e nevojshme për të mos u infektuar me COVID- 19. "Situata është e tillë që kërkon një sensibilit­et më të madh në ndihmë të fëmijëve, të gjithë atyre që e kanë të domosdoshm­e dhurimin e gjakut. Nuk duhet të biem pre e panikut, aq më tepër që ky është një proces tërësisht i garantuar dhe i shëndetshë­m. Duhet ta vijojmë atë aksion, sidomos sa i takon vullnetarë­ve të dhurimit të gjakut, aq më tepër që këto ditë, nevoja është më e lartë dhe solidarite­ti duhet të jetë më i fortë", tha Meta.

Më 27 shkurt, i kam kërkuar qeverisë të marrë masa, nuk i ka ndërmarrë këto masa. Më 24 shkurt, kam kërkuar që të ndërtohet një regjistër i posaçëm i personave që vijën nga zonat e kuqe, nuk e bëri, sepse atëherë z. Rama ishte në një gjendje tjetër mendore, dy javë më vonë nxori Policinë në rrugë, do të kishte qenë më e lehtë të kishte pasur një regjistër", tha Basha. Teksa i bëri thirrje Kryeminist­rit që të mos ketë kompleks që të adoptoj sugjerimet e opozitës, Basha kritikoi qeverinë gjithashtu se masat që po merr, janë të vonuara. "Ky është një problem i madh, që nuk zgjidhet me parada policësh dhe ushtarësh në rrugë, me respektin më të madh. Ne jemi dakord me masat e marra, por janë bërë me shumë vonesë. Qeveria nuk duhej të kishte pasur sikletin pse po i propozon opozita. Pse u desh ka shumë kohë për të marrë këto hapa? Qeveria po reagon për problemin sot, por kjo krizë menaxhohet duke menduar se çfarë do të ndodhë nesër e pasnesër", tha Basha. Sipas kreut të opozitës, Shqipëria ka vënë në dispozicio­n të përballimi­t të koronaviru­sit më pak para se Kosova që është një shtet më i vogël, ndaj Basha tha se qeveria duhet të shtojë fondin. "Koha nuk pret! Këto alokime fondesh dhe mbështetja me fonde të menjëhersh­me janë plotësisht të mundura, po të kemi parasysh se vetëm gjatë këtij viti, qeveria ka planifikua­r të harxhojë 40 herë më shumë për PPP- të, sesa ka alokuar për koronaviru­sin: 120 milionë euro janë planifikua­r për 10 oligarkë dhe 12 PPP, ndërkohë që vetëm 3 milionë euro janë alokuar për krizën e koronaviru­sit" tha Basha. Dy ditë më parë, kryedemokr­ati Basha propozoi që të pezullohen faturat e energjisë elektrike dhe ujit deri në tejkalimin e situatës.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.