Panorama (Albania)

NATO përgatitet për Samitin e Madridit, 28-30 qershor

Presidenti Zelenskyy përsërit thirrjet për më shumë armë të rënda

-

Anëtarët e aleancës ushtarake të NATO-S po përgatiten për Samitin e organizatë­s nga 28 deri më 30 qershor, me luftën në Ukrainë në krye të axhendës. Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelenskyy, ka bërë thirrje të vazhdueshm­e për mbështetje më të madhe për të përballuar sulmet ruse në rajonin e Donbasit në Ukrainën lindore – dhe do të shpresojë të sigurojë premtime për më shumë furnizime me armë për Ukrainën nga shtetet e NATO-S. Samiti do të zhvillohet në kryeqyteti­n e Spanjës, Madrid, pasi vendi po shënon këtë vit 40 vjet që kur u bashkua me aleancën. Në një ceremoni për të shënuar përvjetori­n më 30 maj, Kryeminist­ri spanjoll, Pedro Sanchez, tha se mbështetja e NATO-S për Ukrainën ishte “e pathyeshme”. Duke folur në të njëjtën ngjarje, Sekretari i Përgjithsh­ëm i NATO-S, Jens Stoltenber­g, i parapriu samitit të qershorit në atë që ai e përshkroi si një “kontekst shumë të ndryshëm” nga samiti i fundit i NATO-S që Spanja priti në 1997. Në një ceremoni për të shënuar përvjetori­n më 30 maj, kryeminist­ri spanjoll Pedro Sanchez tha se mbështetja e NATO-S për Ukrainën ishte “e pathyeshme”. Duke folur për të njëjtën ngjarje, Sekretari i Përgjithsh­ëm i NATO-S, Jens Stoltenber­g, i parapriu Samitit të qershorit në atë që ai e përshkroi si një “kontekst shumë të ndryshëm” nga samiti i fundit i NATO-S që Spanja priti në 1997. “Këto (zhvillime) sfidojnë sigurinë tonë dhe mënyrën tonë demokratik­e të jetesës në Samitin e Madridit. Ne do të përvijojmë rrugën për dekadën e ardhshme. Ne do të rishikojmë politikat tona mbi parandalim­in dhe mbrojtjen në një botë më të rrezikshme”, tha Stoltenber­g. “Ne do të thellojmë bashkëpuni­min tonë me vendet dhe organizata­t qe ndajnë të njëjtin mendim me ne, duke përfshirë Bashkimin Europian dhe vendet në zonën e Indo-paqësorit”, shtoi ai. “Do të na bashkohen gjithashtu Finlanda dhe Suedia, që sapo bënë aplikime historike për t’u anëtarësua­r në aleancën tonë”. Furnizimet e mëtejshme të armëve për Ukrainën do të jenë në rendin e ditës së këtij takimi, pasi Stoltenber­g nënvizoi se Ukraina duhet të vazhdojë të marrë mbështetje. Nëse Putini fiton luftën, atëherë “çmimi që duhet të paguajmë do të ishte më i lartë sesa të investojmë tani në mbështetje për Ukrainën”, tha ai.

 ?? ??

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania