El Periodic D'Andorra

Teresa Colom omple de poesia el Museu Casa d’Areny-Plandolit

‘El cementiri de les matrioixqu­es’ és el seu sisè poemari El poemari és una reflexió

- CARMEN SALAS ORDINO @periodicAN­D

L’escriptora andorrana Teresa Colom va presentar ahir a la tarda el seu últim treball poètic, El cementiri de les matrioixqu­es (Edicions Proa), un recull de poemes on reflexiona sobre les relacions de pares i fills i la infantesa des de la perspectiv­a de filla i mare. I no ho va fer sola. El poeta, escriptor i crític literari David Castillo, que ha prologat aquest sisè poemari de Colom, la va acompanyar en un entorn molt adient per a l’ocasió, el Museu Casa d’Areny-Plandolit, epicentre familiar d’una de les nissagues més conegudes del Principat.

En el jardí de la casa senyorial i davant d’un bon grapat d’amants de la poesia, Castillo, que coneix l’autora des de fa molts anys, la va descriure com una «narradora d’històries amb les quals t’identifiqu­es com a lector». Històries pròpies d’una «poesia confession­al», a vegades «punyents» però expressade­s amb paraules que «t’acaricien». Castillo també va definir el recull com una sort d’autobriogr­afia de la seva infància que com tot el que prové de la memòria té tocs reals però també ficticis. Un conjunt de records poètics recreats o inventats que porten al lector d’una vivència a una altra a l’igual que quan juguem a amb una matrioixca. Sempre es pot profunditz­ar una mica més.

Per la seva banda, Teresa Colom va fer lectura d’alguns dels poemes, com Cercle, dedicat al seu pare traspassat, o Gàbia, on apareix algun dels animals que ajuden a l’autora a recordar. La seva veu, pausada i càlida, va donar encara més força a les aparentmen­t petites pinzellade­s de bellesa quotidiana on parla de l’obligada revisió i canvi de perspectiv­a que comporta tenir un fill, a més de serho. El camp de visió s’amplia i modifica, i es descobreix­en aspectes d’un mateix que ni tan solts havien estat considerat­s.

Se la va veure còmoda compartint-los amb els assistents, fins i tot amb els nens que amb les seves veus i des del carrer van posar banda sonora al moment. Però no és d’estranyar, ja que Colom considera un procés natural el fet de publicar: «Entres en un circuit en el qual que una persona que no coneixes et llegeixi té tot el sentit perquè tu escrius com una veu, però amb inquietuds i neguits que són compartits per tots. Ja no sents que t’estàs exposant, sinó que formes part d’aquest cercle». Llegint aquesta reflexió, i sobretot després d’escoltar-la recitar, res faria imaginar que va trigar anys en decidir-se a compartir la seva poesia. La seva qualitat, però, va ser reconeguda quan va fer el primer pas al ja llunyà 2000, en presentar-se a un premi literari que va guanyar. La gran acceptació de la seva obra li ha permès dedicarse en cos i ànima a plasmar un món interior que durant molts de temps només va compartir amb si mateixa.

Reconeguda amb diversos premis, Colom no se sent pressionad­a, sinó agraïda, ja que considera la literatura com una carrera de fons, i el que vol és continuar fent el seu propi viatge, i ser fidel al que sent per no perdre la seva veu. Amb El cementiri de les matrioixqu­es es confirma, si és que calia, que va per bon camí.

de l’autora sobre les relacions de pares i fills i la infantesa

H

 ?? EL PERIÒDIC ?? David Castillo i Teresa Colom durant la presentaci­ó.
EL PERIÒDIC David Castillo i Teresa Colom durant la presentaci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra