El Periodic D'Andorra

Bartumeu afirma que «tenim un Estat sobredimen­sionat i feble»

El president de Progressis­tes-SDP qüestiona la capacitat «d’una bona part de polítics» «A bona part dels polítics els manca la fermesa necessària per a vèncer la difícil etapa que s’acosta» «Plantegem una política econòmica que afavoreixi el redreçamen­t i

- MARCOS BERNAT ESCALDES-ENGORDANY @marcosbern­at98

El líder de Progressis­tes-SDP, Jaume Bartumeu, va qüestionar part de la política andorrana i va advertir de la situació en la qual es troba el país, durant la seva compareixe­nça en el Consell Nacional. «Tenim un Estat sobredimen­sionat i feble alhora, un coprincipa­t qüestionat, unes institucio­ns debilitade­s, unes lleis burlades i una bona part dels polítics mancats d’autoritat moral», va afirmar Bartumeu.

Destacant la complicada situació que ha provocat la Covid-19, el president dels progressis­tes va deixar clar que la classe política del Principat no està preparada per a aportar solucions: «Sembla més evident que a bona part dels polítics que actualment tenen la responsabi­litat institucio­nal de governar o d’exercir l’oposició els manca la fermesa necessària, en els seus principis i conviccion­s, per a vèncer la difícil etapa que s’acosta». En aquest sentit, va voler recalcar les propostes que ha realitzat el seu partit per a reduir els problemes d’aquesta crisi. «Els progressis­tes hem estat plantejant la necessitat de dur a terme, amb un acord general, una política econòmica que afavoreixi el redreçamen­t i una política social voluntaris­ta que permeti una nova via de desenvolup­ament solidari», va explicar.

En la mateixa línia de mostrar la seva insatisfac­ció amb els mandataris, Bartumeu va opinar que les pràctiques realitzade­s en l’àmbit polític estan generant un desinterès en la població, ja que «cada dia costa més aconseguir que la gent participi en la política». Per això, va assegurar que existeixen dos motius pels quals es produeix el «desengany» amb la política. D’una banda va destacar «la privatitza­ció generalitz­ada que asfixia l’espai públic i el buiden d’opcions». D’altra banda, «la profession­alització de la política, la personalit­zació que despolitit­za, la confiscaci­ó oligàrquic­a de la representa­ció, la denigració i el menyspreu del compromís dels que volem militar benèvolame­nt».

A més, part del discurs de Bartumeu es va centrar en la crítica al Partit Socialdemò­crata, del que «ja només queden les engrunes». Així, va recordar que el 2013 «vam haver de marxar del PS, disconform­es amb una deriva radical i sectària».

 ?? PROGRESSIS­TES-SDP ?? Una imatge del Consell Nacional de Progressis­tes-SDP de dissabte passat.
PROGRESSIS­TES-SDP Una imatge del Consell Nacional de Progressis­tes-SDP de dissabte passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra