El Periodic D'Andorra

La final de la WRO d’Andorra Telecom ja té guanyadors

La temàtica ha estat l’ús sostenible dels recursos energètics

- EL PERIÒDIC ESCALDES-ENGORDANY @PeriodicAN­D

Un total de vuit equips van prendre part el passat dissabte al matí en la final de la World Robotic Olympiad (WRO) Andorra Telecom. La temàtica global d’aquest any ha estat l’ús sostenible del recursos energètics, aplicats a diferents àmbits com la llar o l’automoció. Els equips ‘4M’, ‘Com tu’, ‘AVJIP’ i ‘AVFrankies’ van ser els guanyadors.

La prova, estructura­da en quatre categories, WeDo (per infants entre els 6 i els 10 anys), Start (per infants entre 7 i 12 anys), Elementary (per infants entre 10 i 15 anys), i Junior (per infants entre 16 i 18 anys), es va distribuir en dues franges horàries. Així de 9 a 11 hores van competir les categories Elementary i Junior i d’11 a 13 hores ho van fer les categories Star i WeDo. En la categoria WeDo l’equip guanyador va ser ‘AV Frankies’ de la Seu d’Urgell. El repte d’aquest any va consistir a construir un robot per combatre els incendis forestals i rescatar les persones, portant-les a zones segures. A més, el robot també va haver de plantar nous arbres per reemplaçar els arbres cremats.

En la categoria Elementary l’equip guanyador va ser l’equip ‘Com Tu’, integrat per dos joves d’Andorra. En aquest cas, el repte va consistir a modernitza­r una casa. El robot va haver de reemplaçar bombetes velles per noves, de baix consum, i instal·lar panells solars al sostre, així com dispositiu­s domèstics intel·ligents. Unes millores que ajudaran a reduir el consum d’energia de la casa i farà un millor ús de l’energia renovable.

En la categoria Star l’equip guanyador va ser l’equip ‘AVJIP’ integrat per joves de la Seu d’Urgell. El repte va ser el mateix que en la categoria Elementary però amb una normativa simplifica­da, més adaptada a la iniciació a la robòtica. Finalment, en la categoria Junior l’equip guanyador va ser ‘4M’, integrat per tres joves d’Andorra. El repte d’aquest any va estar vinculat a l’automoció. Així la possibilit­at de carregar un cotxe elèctric mentre estan aturats va ser el repte proposat. En el mateix, el robot va haver de recollir els cotxes a l’entrada d’un pàrquing intel·ligent i portar-los a la plaça correcta, segons el tipus de cotxe.

/

FELICITACI­Ó La responsabl­e d’esdevenime­nts d’Andorra Telecom, Inés Martí, va felicitar a tots els participan­ts, ressaltant que «en aquesta setena edició la participac­ió femenina ha arribat al 40% entre els equips andorrans, un percentatg­e que celebrem i que esperem que es mantingui o fins i tot creixi en properes edicions».

A més, Martí va indicar que aquestes competicio­ns «no només fomenten la innovació i la tecnologia entre els estudiants sinó valors associats com la creativita­t, el treball en equip i la cultura de l’esforç». L’organitzac­ió de la WRO forma part de l’aposta d’Andorra Telecom per totes aquelles activitats relacionad­es amb el foment de la robòtica entre els joves, segons va informar l’empresa pública.

Els guanyadors de les quatre categories, participar­an en la final espanyola de la WRO 2021 que tindrà lloc el proper mes d’octubre a localitat Salt.

 ?? ANDORRA TELECOM ?? Un moment de la competició.
ANDORRA TELECOM Un moment de la competició.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra