El Periodic D'Andorra

Compartir el patrimoni cultural a partir de museus, sostenibil­itat i benestar

Dia Internacio­nal dels Museus La diada d’enguany se centra en garantir una vida sana, prendre mesures contra el canvi climàtic i els seus impactes adoptant mesures de baixes emissions en carboni i conscienci­ar de la salut mental i l’aïllament social

- SÒNIA LECHA/ANNA MENCOS VIÑALS ESCALDES- ENGORDANY @PeriodicAN­D

Un any més, Andorra se suma a la celebració del Dia Internacio­nal dels Museus 2023, amb una jornada festiva per a obrir els equipament­s culturals als ciutadans i per a compartir el patrimoni que s’hi custodia. Aquesta jornada està encapçalad­a pel Consell Internacio­nal de Museus (ICOM), i enguany el lema és ‘Museus, sostenibil­itat i benestar’.

Amb relació al lema d’aquest 2023, els museus contribuei­xen de manera fonamental al benestar i al desenvolup­ament sostenible de les nostres comunitats. Com a institucio­ns de confiança poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolup­ament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament social. Des del 2020, el Dia Internacio­nal dels Museus (DIM) dona suport a un conjunt d’ODS. El DIM 2023 se centrarà en: garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones i edats, i en particular pel que fa a la salut mental i l’aïllament social; prendre mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus impactes, adoptant mesures de baixes emissions en carboni; i finalment protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosisteme­s terrestres, amplifican­t les veus dels líders indígenes i conscienci­ant sobre la pèrdua de la biodiversi­tat.

En el marc d’aquesta celebració, als museus d’Andorra es despleguen múltiples activitats entorn de la data per tal d’obrir aquest patrimoni a la ciutadania. D’aquesta manera, en el cas dels museus gestionats pel Govern, romandran oberts de forma gratuïta aquest dijous els següents equipament­s: la Casa de la Vall, el Museu Casa d’Areny-Plandolit, el Museu Postal, l’exposició de màgia a l’Era del Raser, el Museu Casa Rull, la Farga Rossell, el Museu Nacional de l’automòbil i l’Espai Columba. Els altres centres culturals del país que també se sumen a la cita amb entrades gratuïtes al Museu de la Moto i Espai Galobardes, Casa Cristo, MW Museu de l’Electricit­at, Cal Pal, Bici Lab, Sala Sergi Mas i el Museu Carmen Thyssen.

En marc d’aquesta celebració, als museus d’Andorra es despleguen múltiples activitats a l’entorn del 18 de maig per tal d’obrir

aquest patrimoni a la ciutadania.

Per una banda, el MW Museu de l’Electricit­at d’Encamp oferirà el dissabte a les 19.30 hores una visita teatralitz­ada anomenada ‘FHASA, la llum de la seva llar’ a càrrec de les illuminade­s Cristina Pericos, Iris Orriols i Anna Mangut.

Un altre dels museus, el Bici Lab proposa una activitat amb vistes a la ‘Cova d’Alí Babà’ des del mateix dia 18 fins al 21 a les 12.00 hores i a les 16.00 hores. Es tractaran temes com l’inventari, l’emmagatzem­atge, el siglat, entre d’altres. Des del museu expliquen que «volem que l’acte sigui exclusiu. Només farem unes visites guiades al magatzem del museu amb grups de fins a 10 persones».

Pel que fa a la Casa de la Vall, informen que «aquest any esperem que apareixin unes 250 persones. Hi

MUSEU THYSSEN PERSONAL DEL MUSEU «L’entrada gratuïta d’aquest any permetrà descobrir l’exposició ‘Khrôma: l’univers emocional del color’»

haurà xerrades, activitats i un picapica».

En el cas de l’Espai Columba ha organitzat a les 19.00 hores la xerrada ‘El bestiar romànic, lectio moralis’ a càrrec d’Alba Pampalona. La xerrada s’emmarca en la segona edició de les Jornades d’art romànic, que inclouen múltiples propostes per a descobrir el patrimoni relacionat amb l’art romànic. Coincidint amb la celebració, la Sala Sergi Mas inaugura una nova exposició ‘Clixé de Conòlich’. Es tracta d’un recorregut íntim i nostàlgic per més de cent fotografie­s particular­s inèdites de Canòlich, des del 1900 al 1999, acompanyad­es dels aparells fotogràfic­s amb què podien

CASA DE LA VALL UN DELS TREBALLADO­RS «Aquest any esperem que apareguin unes 250 persones. Hi haurà xerrades, activitats i un pica-pica»

haver estat fetes. Les càmeres formen part de l’extensa col·lecció d’aparells fotogràfic­s de Fernando Herrador d’Aixirivall.

Finalment, el Museu Thyssen permetrà descobrir l’exposició ‘Khrôma; l’univers emocional del color’ amb una audioguia amb la proposta dels diferents recorregut­s.

BICI LAB PERSONAL DEL MUSEU «Volem que l’acte sigui exclusiu. Només farem unes visites guiades al magatzem del museu amb grups de 10 persones»

 ?? ARXIU ANA/ANDORRA TURISME ?? El Museu
▶▶
Carmen Thyssen Andorra. Una imatge de la Casa de la Vall.
ARXIU ANA/ANDORRA TURISME El Museu ▶▶ Carmen Thyssen Andorra. Una imatge de la Casa de la Vall.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra