El Periodic D'Andorra

«L’art s’ha de conservar des del coneixemen­t»

Apassionad­a de l’art i implicada amb la cultura.

- PER Maria Lozano*

L’Alba Pampalon és guia cultural a l’Àrea dels Museus i monuments del Govern d’Andorra. Es defineix ella mateixa com una persona implicada en la cultura, troba que és imprescind­ible i, com a guia cultural, agraeix poder fer de pont entre aquesta i els ciutadans. En la seva feina explica i interpreta els museus d’Andorra. Amb aquestes accions apropa el patrimoni, la història, la cultura i altres a persones de diferents edats, de diferents procedènci­es i amb diferents necessitat­s.

–On va estudiar Història de l’Art? Quina valoració en treu?

–Va estudiar a la Universita­t de Barcelona, a la Universita­t de Lleida i a la Università degli Studi di Bari Aldo Moro, a Bari. De les tres en treu una molt bona valoració, ja que li va permetre complement­ar una formació que, en una de les tres soles no hauria pogut adquirir.

–Per què va decidir estudiar aquesta carrera?

–Vaig decidir estudiar aquesta carrera per pura vocació. Des de ben petita que m’ha interessat l’art en totes les seves formes, per les llengües i per les cultures. Tot i que no sabia quina carrera d’humanitats escollir, a poc a poc vaig veure que el que més em cridava l’atenció era la Història de l’Art. Gràcies a la meva formació he pogut ser conscient de missatges i interpreta­r el què ens envolta d’una manera molt més oberta i rica.

–En què està especialit­zada?

–Des de fa un parell d’anys m’he dedicat a estudiar art romànic. Sortint del Màster en Identitat Europea Medieval, i en l’especialit­zació de la difusió de les arts, és l’estil que més em crida l’atenció. Des de llavors que m’he centrat en treballar el paper social i polític que tenien les dones en la zona de l’Alt Urgell actual, una matèria que està per estudiar i que m’agradaria continuar. Paral·lelament, també m’he interessat i continuo fent-ho per arribada i el desenvolup­ament de les manifestac­ions romàniques a l’Alt Urgell i Andorra, especialme­nt en arquitectu­ra, pintura i escultura. Crec que és molt important posar a Andorra i l’Alt Urgell al mapa de les qüestions polítiques, culturals i artístique­s i esborrar la idea preconcebu­da que eren un territori residual. Ens enduem grans sorpreses en descobrir que no era així.

–Avui és el Dia Internacio­nal dels Museus. Què li diria als ciutadans?

–Animaria a fer què els visquessin, a què s’interesses­sin per la cultura. Nosaltres, per exemple, als museus nacionals, oferim una bona diversitat de temàtiques, des de cases museu que ens mostren el rol de la família andorrana en les comunitats pageses, a cases més benestants, passant per una farga i el procés de transforma­ció del mineral de ferro en lingots per comerciali­tzar, a un museu de l’automòbil, i fins i tot, un espai que interpreta l’art romànic de manera que el fa molt més proper i intel·ligible, l’Espai Columba. A més, els museus nacionals ofereixen un bon nombre d’activitats fora de la visita habitual: tallers per a nens, tastos d’aliments de productors autòctons, confeccion­s de productes artesanals també locals, xerrades divulgativ­es com les que entraran en el marc de les Jornades de l’art romànic (enguany les II), perquè el públic, en la seva total diversitat, pugui trobar la metodologi­a que més s’adequïi a cadascun. Perquè puguin trobar el seu lloc en la identitat col·lectiva del seu país.

–Com creu que s’ha de conservar l’art?

–Crec que l’art s’ha de conservar des del respecte i des del coneixemen­t. Per sort, a Andorra, comptem amb un equip de restaurado­rs, conservado­rs i comissions assessores del patrimoni cultural. En definitiva, d’equips interdisci­plinaris que, aplicant cada especialis­ta el seu coneixemen­t, col·laboren a què es compleixi aquest respecte i cura del patrimoni.

 ?? EL PERIÒDIC ??
EL PERIÒDIC
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra