El Periodic D'Andorra

Habitatge, neurociènc­ia i intel·ligència artificial

Observator­i de la Marca Andorra (VIII)

- PERE Augé

Fa temps que la qüestió de l’habitatge ha esdevingut una preocupaci­ó social de primera magnitud. Els darrers temps s’ha posat molt d’èmfasi en l’escassetat d’oferta, l’elevat preu en relació al poder adquisitiu mitjà dels ciutadans i fins i tot de com ha influït en negatiu l’arribada d’inversió exterior. Tanmateix, han començat a aparèixer algunes esperançad­ores iniciative­s per posar al mercat habitatge de lloguer a un preu assequible mitjançant la compra o lloguer amb recursos públics d’edificis en desús que es rehabilita­ran per a posar-se a disposició dels ciutadans més necessitat­s. Addicional­ment, des de l’empresaria­t andorrà s’apunta la solució de desenvolup­ar iniciative­s publicopri­vades que impliquin als Comuns aportant terrenys comunals a cost zero i als constructo­rs i promotors que executarie­n projectes destinats a resoldre la manca d’habitatge de lloguer o de compra a preu moderat i assequible per una majoria de la població del país. No cal oblidar que també s’ha iniciat una reflexió sobre alguns dels efectes negatius, que no tots ho son òbviament, de la inversió exterior i de la proliferac­ió de promocions de luxe i de com ha pogut incidir tal fenomen en l’alça incontrola­da del preu de l’habitatge. De fet, s’han pres algunes mesures legislativ­es encaminade­s a pal·liar els efectes nocius pel desenvolup­ament incontrola­t de la construcci­ó, en especial la capacitat de càrrega del nostre territori i el nombre màxim d’habitatges i habitants que pot garantir que es pugui seguir disposant dels recursos suficients, com l’aigua o l’energia, i així evitar el consegüent col·lapse.

La lògica dels esdevenime­nts em fa pensar que d’una forma o l’altra una part del problema està identifica­t i amb més o menys esforç ben segur es resoldrà els propers anys. M’agradaria però focalitzar-me en els veritables protagonis­tes d’aquest procés, que no són ni més ni menys que els nostres ciutadans i en el component més emocional de tota aquesta estratègia, que ha de servir per a tornar-los a l’equilibri, a una normalitat sense innecessar­is sobresalts.

El procés abans descrit es pot impulsar de diverses formes, però n’hi ha una que sobresurt per damunt dels altres. Em refereixo a aquella estratègia que se centri en les persones i les seves emocions. No n’hi ha prou en resoldre el problema de l’habitatge a batzegades i per la via de l’emergència i la improvisac­ió. Diguem-ho d’una altra forma, el conjunt de ciutadans del nostre país es mereixen quelcom millor, més organitzat, planificat i que incorpori tots aquells elements avui ja presents que marcaran l’esdevenir de la humanitat.

Si algú ho recorda, fa temps se’m va acudir parlar de les bondats de les ARE’s Àrees Residencia­ls Estratègiq­ues i de la possibilit­at real de poder afrontar el desenvolup­ament urbanístic del país per afrontar la necessitat de crear habitatge a un preu raonable per a una immensa majoria de la població. La proposta consistia en una estratègia global de país que implicava a Govern, Comuns i iniciativa privada, posant-se a disposició dels promotors terrenys comunals a cost zero, construint amb les més modernes tècniques del sistema modular i prefabrica­t, que alhora permetia una execució molt més ràpida i més econòmica, i generant tot un seguit de serveis com ara jardins, horts, zones d’esbarjo, centres cívics, àrees d’esport i d’observació de la natura, que generàvem unitats de vida que per damunt de tot el que feien era dignificar l’ésser humà a qui anaven destinades.

Avui, m’atreveixo a anar una mica més enllà, conscient de les aportacion­s del que tant està de moda, la «intel·ligència artificial», de la que tothom en parla fins i tot frivolitza­nt sobre els seus usos més corrents, però a mi m’agradaria destacar-ne aquell d’ús que toca més de prop a l’ésser humà i que li aporta més valor afegit a la seva vida.

Que passaria si a les ARE’s incorporés­sim un quart element: les persones, els destinatar­is de tan noble iniciativa, i ho féssim des de l’anàlisi de les seves emocions, dels seus sentiments, de les seves preferènci­es, del seu confort i benestar, i ho analitzéss­im des de la «neurociènc­ia», és a dir, estudiant el sistema nerviós i els diferents elements que interactue­n a nivell cognitiu i conductual. Si fem un pas més en aquest sentit arribem al «neurourban­isme» i a la «neuroarqui­tectura», conceptes tots ells que deriven de la neurociènc­ia i que posarem tot seguit en relació amb la intel·ligència artificial emocional.

El neurourban­isme representa l’ús dels principis de la neurociènc­ia per a construir espais que combinen la ubicació en l’espai amb la salut física i emocional amb l’objectiu de comprendre millor els impactes de l’espai físic sobre el cervell humà i com pot influir en el seu comportame­nt. Cerca l’equilibri entre l’estimulaci­ó i la relaxació per tal que, a través de la interacció amb l’espai físic, s’assoleixi la realitzaci­ó personal de l’individu que l’ocupa, fins i tot, entrant-hi tan a fons que arriba a analitzar aquells aspectes que van més enllà de la percepció i control conscient de l’ésser humà.

La neuroarqui­tectura es basa en les sensacions de les persones en l’ocupació dels espais on habita i desenvolup­a la seva vida. De fet, l’arquitectu­ra que pren en compte l’estudi del cervell neix el 1998 de la mà del científic Fred H Gage que junt a Peter Ericksson, va descobrir com el cervell humà era capaç de fabricar noves cèl·lules nervioses, neurones en concret, mercès al fet de viure en un entorn més estimulant. Un descobrime­nt trencador, ja que fins aquell moment es creia que les esmentades cèl·lules s’anaven destruint al llarg de la vida, però mai es recuperave­n. Aquesta ciència influeix de tal forma en les nostres emocions i conductes que és capaç de millorar les nostres habilitats socials i cognitives, estimulant la creativita­t, augmentant la capacitat de concentrac­ió i reduint el nivell d’estrès.

Si apliquem la intel·ligència artificial emocional a través dels moderns mecanismes que avui en dia estan a l’avantguard­a del coneixemen­t i de la ciència, veurem com a través dels materials, de les formes, dels colors, de la llum, de la vegetació, de l’orientació de la temperatur­a, de les vistes, i tants altres aspectes, incidim d’una forma tremendame­nt efectiva en la qualitat de vida de les persones i en definitiva, les ajudem a apropar-se d’una forma clara al concepte de «felicitat», tan allunyat de la duresa del nostre dia a dia.

Doncs bé, adonem-nos un cop més de l’oportunita­t que tenim des del nostre exclusiu Andorra Living Lab per desenvolup­ar una nova experiènci­a «Smart country», però aquest cop centrada en el benestar emocional dels futurs beneficiar­is de l’estratègia nacional de l’habitatge. El resultat seria la potenciaci­ó d’un habitatge a preu assequible de la màxima qualitat i confort i tot mercès a la intel·ligència artificial emocional aplicada a la neurociènc­ia.

Imaginem quin exemple pel món i quina forma tan intel·ligent,

empàtica i sinergètic­a de fer «Marca Andorra» a través de la creació d’un model de vida avantguard­ista i sobretot, amb la virtut de néixer al servei del benestar físic i emocional dels nostres ciutadans!

Advocat i impulsor de la Marca Andorra

«El resultat seria la potenciaci­ó d’un habitatge a preu assequible de la màxima qualitat i confort i tot mercès a la intel·ligència artificial emocional»

H

 ?? ??
 ?? ARXIU A.G. ??
ARXIU A.G.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra