El Periodic D'Andorra

L’autisme i la coordinaci­ó de serveis

- AMADEU GALLART Economista

La presentaci­ó a la Seu d’Urgell de l’entitat AUTEA — Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme— va ser realment un èxit. La sala de la Immaculada —l’antiga església de les monges de Lestonnac— es va emplenar d’un públic atent i interessat en el tema. Tal com varen exposar els portaveus de l’entitat, aquesta és impulsada per cinc famílies afectades per aquestes conductes. Tres coses em van agradar: la primera, el coratge de les mares que varen presentar la reunió; la segona, que dissenyess­in com a marc d’actuació l’Alt Pirineu, és a dir, les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya, els Pallars i l’Alta Ribagorça i la tercera, la coordinaci­ó directa i intensa amb l’entitat andorrana, que, des de fa força anys, es dedica a lluitar contra les conseqüènc­ies negatives de l’autisme.

Aquestes situacions de trastorn i en un altre nivell, les malalties que, d’alguna manera o altra, es poden qualificar d’arrel mental, són molt cruels si són greus i poden permetre una vida normalitza­da si són lleus o de graus de gravetat que permeten tractament­s eficaços. En qualsevol cas, és molt difícil per a les famílies ubicades en comarques com la nostra de trobar les assistènci­es i els tractament­s més adients, malgrat l’actuació de profession­als ben preparats i plens de bona voluntat. Una intervenci­ó em va arribar a l’ànima, la de la presidenta de la Federació Autisme de Catalunya, que va manifestar, de manera ben directa, que el seu fill podia fer una vida normalitza­da gràcies als bons tractament­s que havia rebut. Queda ben clar que a les grans ciutats les possibilit­ats d’aconseguir aquesta fita són molt més altes que en les àrees de baixes densitats demogràfiq­ues com és el cas de l’Alt Pirineu.

A part de la presència i la intervenci­ó de la representa­nt de l’entitat AUTEA Andorra, va ser molt significat­iva la presència de l’arquebisbe Joan-Enric Vives ben acompanyat de dos alts càrrecs curials com l’Ignasi Navarri i el David Codina. Significat­iva aquesta presència del copríncep d’Andorra, tant pel seu càrrec com pel fet que el bisbat té molt a punt la posada en funcioname­nt d’un centre de salut mental ubicat al seminari d’Urgell. Tot plegat, reforça la prevista línia d’unió entre l’entitat andorrana i l’altpirinen­ca. De fet, les profession­als que varen intervenir van subratllar les intenses relacions ja establerte­s en aquest sentit entre els dos territoris.

Se’ns presenta, doncs, aquesta actuació que es preveu centrada en el tractament de l’autisme, com a exemplar i com a iniciativa que marca un camí que no gosaré pas de qualificar com a fàcil. Cal un enorme esforç de coordinaci­ó dins de les comarques de l’Alt Pirineu per poder fer un treball de solidarita­t no només en l’autisme sinó en tota l’àrea que comprèn el concepte «salut mental». Una necessitat que es ben palesa en qualsevol àmbit econòmic i social, però que arriba a la màxima intensitat quan ens endinsem en aquesta àrea tan delicada, amb els seus matisos i varietats.

Ara acabem de passar uns períodes electorals, generals a la part andorrana, locals a

l’Alt Pirineu. És un moment excel·lent per tal que, tant els càrrecs locals com els territoria­ls s’imbueixin de la necessitat de coordinar tots els serveis existents. Penso, pel meu lloc de residència, que la regidoria municipal de salut de la Seu hauria de ser un centre coordinado­r de totes les iniciative­s locals que sorgeixin en aquest àmbit. Que el conseller de la mateixa àrea del Consell Comarcal actuï també així. I ja seria l’ideal que la delegació de serveis sanitaris de l’Alt Pirineu ho fes dins del perímetre d’aquest territori. Igualment, podríem dir dels serveis d’ensenyamen­t i d’afers socials, tan relacionat­s amb totes les circumstàn­cies derivades de la conducta humana.

Com ja he dit, AUTEA ens marca un camí. Davant de l’angoixa que senten per solucionar la seva problemàti­ca personal i familiar, a la reunió de la Seu, les mares afectades van presentar tot un pla d’actuació que ha de ser recollit per autoritats i per les més diverses entitats. Per a AUTEA i per a totes les entats similars, ens calen profession­als i serveis però sobretot ben coordinats. Cal incrementa­r, i optimitzar, tots els elements en joc a Andorra i a l’Alt Pirineu. ☰

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra