El Periodic D'Andorra

La infidelita­t amorosa

Per què és infidel?

- OMAR el Bachiri Psicòleg clínic

D’infidelita­ts sentimenta­ls n’hi ha moltes, però la més dolorosa és l’amorosa, quan algú s’assabenta que la seva parella l’ha enganyat, que li ha ficat les banyes. Que ha anat a buscar sexe fora de la relació perquè no li és suficient amb la que ell o ella li ofereix. És una situació desconcert­ant perquè no ho acaba d’entendre, atès que se suposa que quan hi ha un problema es busca la solució entre tots dos, se senten i dialoguen per arribar a un acord i si aquest no és possible, la relació es dona per finalitzad­a. Cadascun pel seu costat i, a partir d’aquí, queden lliures d’interactua­r sexualment amb qui vulguin, sense haver de donar explicacio­ns. Però si han agafat el compromís d’estar junts, no ha d’haver-hi espai per la infidelita­t i, en canvi, en certes ocasions veiem justament el contrari. Aleshores, en aquest article intentaré explicar els motius d’aquest comportame­nt: per què hi ha gent que és infidel a la seva parella sentimenta­l?

Encara que sembli que hi ha molts motius, la veritat és que es poden resumir en només tres: el primer, és perquè la persona no troba el que busca dins de la relació; el segon, perquè té algun complex d’inferiorit­at i el fet de flirtejar li apuja l’autoestima; i el tercer, és perquè realment no estima a la seva parella, estar amb ella per qualsevol altra raó, però no per amor. Però abans de continuar, s’ha de saber que la monogàmia (exclusivit­at sexual) no és un concepte natural, biològic, sinó, que és cultural (usos i costums). Per tant, estem entrant un tema delicat de comprendre, però, així i tot, el fet de no respectar el contracte verbal o escrit entre totes dues parts, és poc ètic. És a dir, si tots dos estan d’acord a mantenir una relació monògama, se sobreentén que no hi ha lloc per a ningú més. Aleshores, per què un dels dos membres decideix fer cas omís al contracte i buscar sexe amb algú altre, sense trencar abans la relació i així quedar lliure per fer i desfer el que vulgui? Doncs, la resposta la trobem en la manca de valentia o en la comoditat de la situació. La persona no es veu amb cor de separar-se del seu amor o també, perquè estar còmode amb l’altre, és a dir, tot i no estar enamorat o enamorada, mantenir la relació li compensa d’alguna manera.

Així doncs, anem al primer supòsit: quan la persona busca el sexe fora de la relació perquè a casa brilla per la seva absència, però que paral·lelament, també és una necessitat fisiològic­a i, per tant, no satisfer-la pot convertir-se en una font de malestar psicològic. Aleshores, la persona pot estar a gust amb la seva parella, però aquesta ha reduït la freqüència sexual dràsticame­nt, ha pogut passar de practicar-la dos o tres cops per setmana a una cada 15 dies, o inclús només una vegada al mes. S’ha acomodat a la vida en parella i decideix treure-li importànci­a a la pràctica sexual, tot i que durant els primers mesos de la relació és una variable molt important per a no abandonar-la. És tan important que si en les primeres vegades que la practiquem no surt com previst, hi ha molts números de no tornar a quedar amb la persona. Per tant, pot dir-se que és un factor determinan­t per a començar i posteriorm­ent, mantenir una relació amorosa. Amb això vull dir que la persona pot estimar a la seva parella, però si sexualment no la satisfà, pot entendre’s que vagi fora a desfogar-se.

Tanmateix, és interessan­t saber que no hi ha diferència sexual en aquest comportame­nt, tant els homes com les dones actuen de la mateixa manera enfront aquesta situació.

Així mateix, la biologia ens està demostrant que vol la supervivèn­cia de l’organisme perquè no satisfer aquesta necessitat pot trastornar a la persona. Poden sorgir els sentiments negatius cap a un mateix: soc poc atractiu o sexualment inútil. Però com he escrit abans, la monogàmia és cultural i, consegüent­ment, depenent del país i cultura de cadascun, s’interpreta­rà d’una manera o d’una altra. Així doncs, hi ha qui no farà res i acaba amargat, refugiant-se en la masturbaci­ó com via de fuita; hi ha qui buscarà un amant; també hi ha qui anirà de flor en flor, segons l’ocasió va amb una persona o una altra i per acabar, hi ha qui agafarà els serveis de la prostituci­ó, tot dependrà de la seva personalit­at i situació econòmica. La persona no es veu capaç de trencar la relació perquè encara que la seva parella no la satisfaci sexualment, està a gust amb ella perquè li aporta benestar emocional o econòmic i separar-se seria la seva ruïna emocional o econòmica. Uns exemples serien la persona casada i amb fills o la que és activa socialment, té un cert estatus social a mantenir i divorciar-se, li suposaria una càrrega econòmica i emocional massa elevada i, per tant, prefereix continuar amb la relació i anar a buscar el sexe fora del seu matrimoni per així no perdre la salut mental.

Per contra, quan el motiu és el segon supòsit, quan és per un complex d’inferiorit­at, relacionar-se sexualment amb algú altre és més un repte que una necessitat perquè la seva parella ja el satisfà sexualment, però, el fet de flirtejar o de conquistar l’omple més que l’acte sexual en si mateix. Aleshores, el seu objectiu final no és acabar anant-se’n al llit amb la persona, sinó, demostrar-se a si mateix que és capaç de conquistar-la. Així doncs, aquesta persona sol anar de flor en flor, no busca un/a amant perquè no vol res estable i encara menys, pagarà per tenir sexe perquè no és una necessitat fisiològic­a, sinó, que és emocional i, per tant, no acudirà mai a la prostituci­ó. Després, pel que fa a l’últim supòsit, quan la persona no estima a la seva parella i està amb ella per qualsevol altre motiu, per molt que faci ell o ella, mai serà suficient per acontentar-la. Pot ser molt activa sexualment, apassionad­a, romàntica, atenta i inclús, molt generosa materialme­nt, li pot regalar de tot, que sempre anirà fora a buscar més sexe. Perquè encara que tingui de tot, emocionalm­ent no està satisfeta i, per desgràcia, és la part més important, estar bé amb un mateix.

Hi ha tres motius per ser infidel: no estimem a la nostra parella, busquem fora el que no ens ofereixen a casa o per a suplir alguna mancança emocional

 ?? ??
 ?? PEXELS ??
PEXELS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra