El Periodic D'Andorra

Bartolomé vol impulsar l’obertura del Programa de Viena de l’ONU

El conseller promou a l’OSCE-PA que la iniciativa per a estats sense litoral s’obri a països desenvolup­ats

- JOAN JIMéNEZ ESCALDES-ENGORDANY @JJimenezM9­7

El conseller general, Pol Bartolomé, va assistir la setmana passada a la 23a sessió d’hivern de l’Assemblea Parlamentà­ria de l’Organitzac­ió per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA), on va promoure amb la resta de parlamenta­ris dels 57 estats membres presents a l’organisme la idea de promociona­r a les Nacions Unides (ONU) l’obertura del Programa d’Acció de Viena, una iniciativa centrada a abordar els reptes als quals s’enfronten els estats sense litoral, és a dir, que no tenen accés directe al mar, i té com a objectiu contribuir a l’erradicaci­ó de la pobresa derivada del seu bloqueig terrestre mitjançant l’aplicació d’accions específiqu­es. Aquesta iniciativa està enfocada als països en vies de desenvolup­ament, però el parlamenta­ri andorrà considera que el projecte podria ser de gran interès per a estats sense litoral ja desenvolup­ats, com és el cas d’Andorra, i que podria ser una bona via de cooperació per a fer front als problemes que es deriven de la situació geogràfica d’aquests països amb els nous reptes globals que els exposen a una situació de vulnerabil­itat més accentuada a l’hora de, per exemple, obtenir recursos o tenir uns fluxos comercials òptims.

/

EL PROGRAMA D’ACCIó DE VIENA Aquesta iniciativa té els seus orígens el 2014, quan les Nacions Unides aprova aquest «programa dissenyat específica­ment per adoptar mesures concretes que afavorissi­n els estats enclavats geogràfica­ment», tal com va explicar a aquest mitjà Bartolomé. La iniciativa partia del fet que aquests estats «han de fer front a un conjunt de limitacion­s o d’obstacles que afecten molt la seva perspectiv­a de creixement socioeconò­mic». El lauredià va esmentar que «el fet de no tenir accés al mar, limita molt la teva capacitat per a desenvolup­ar exportacio­ns o per a participar en les cadenes comercials d’àmbit global», a més que «suposa un risc per a la seguretat dels habitants». Un exemple de què aquests riscos requereixe­n certa considerac­ió en consonànci­a amb el desenvolup­ament d’algunes problemàti­ques globals el trobem en el canvi climàtic, en què Bartolomé va exposar a tall d’exemple que succeís «un fenomen climàtic extrem que t’obligui a abandonar al país, tens menys vies d’accés i, per tant, menys vies de sortida», com podria ser el cas del Principat.

Aquests riscos poden afectar a tots els estats sense litoral, ja estiguin desenvolup­ats o no. És per això que el conseller general creu que aquest programa de l’ONU no hauria d’estar limitat als països en vies de desenvolup­ament, ja que el país, per exemple, tindria aquests riscos i reptes, però no podria participar per tenir criteris de país desenvolup­at.

Per tal d’aconseguir / aquesta obertura, Bartolomé va fer èmfasis en aquesta temàtica durant la seva participac­ió en la darrera sessió de l’OSCE-PA. «La meva idea consistia en el fet que les resolucion­s que adopti l’OSCE-PA, i que en una d’elles es pogués fer referència a la creació, eventualme­nt, d’un pla específic pels països enclavats geogràfica­ment. Aleshores, la nostra via de pressió pot ser incloure un paràgraf dins d’aquestes resolucion­s», va explicar el parlamenta­ri. Actualment, el conseller està elaborant un esborrany d’element complement­ari sobre els estats sense

DE L’OSCE A L’ONU

«Els estats enclavats geogràfica­ment han de fer front a unes limitacion­s que afecten el creixement socioeconò­mic»

Amb la conferènci­a de l’ONU a Ruanda, aquest any pot ser clau per donar èmfasis a aquesta problemàti­ca

litoral perquè sigui considerad­a durant la sessió anual de l’OSCE-PA que se celebrarà el pròxim mes de juny a Bucarest, Romania. Per a poder presentar aquest esborrany, el conseller necessitar­à la signatura de 20 parlamenta­ris de quatre països diferents.

Si aquesta iniciativa prosperés, l’OSCE-PA podria manifestar interès en aquesta temàtica. Tot seguit, es podria procedir a desenvolup­ar un programa específic de l’OSCE que també donés continuïta­t al Programa de Viena de les Nacions Unides. Així i tot, aquest desenvolup­ament haurà d’anar en paral·lel amb una observació i anàlisis de com es desenvolup­a el projecte de l’ONU, el qual finalitzar­à aquest 2024 amb una conferènci­a a Ruanda on s’analitzarà què ha funcionat i com es pot millorar.

Per aquest motiu, Bartolomé considera que «és un moment òptim», ja que serà un any en què es pot posar èmfasis en uns reptes que a Andorra li són propis i què concentrar­à interès en l’àmbit multilater­al internacio­nal, habilitant debats entorn dels estats sense litoral i la possibilit­at de desenvolup­ar accions concretes en aquest àmbit.

 ?? CONSELL GENERAL / SERGI PéREZ ?? El conseller general, Pol Bartolomé.
CONSELL GENERAL / SERGI PéREZ El conseller general, Pol Bartolomé.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra