El Periodic D'Andorra

Pal Arinsal acull una nova edició del Comapedros­a Challenge d’esquí

Marc Torralles, un dels màxims exponents de l’alpinisme, assisteix a la jornada per compartir la seva ‘expertise’

- EL PERIòDIC ESCALDES-ENGORDANY @PeriodicAN­D

L’estació de Pal Arinsal va acollir el passat cap de setmana el Comapedros­a Challenge, un campus d’esquí de muntanya dirigit a esquiadors amb un nivell avançat per a millorar la seva tècnica d’esquí i ampliar coneixemen­ts de seguretat. Les jornades van estar organitzad­es per l’Adventure Center conjuntame­nt amb les marques pioneres del sector skimo Haglöfs, Black Diamond i Dynastar i van comptar amb la participac­ió de Marc Toralles, un dels màxims exponents de l’alpinisme espanyol del moment.

El reconegut alpinista va rebre el premi Alpinisme Extraeurop­eu FEDME 2019 per la ruta Slovack direct al Denali i va estar dues vegades nominat al Piolet d’Or per la seva obertura al pic verge Guillem Aparicio a l’Himalaya (Índia) i l’obertura de la cara est del Siula Gran (Huaybuash, Perú). Entre els seus èxits destaquen l’ascens a la serralada peruana de l’Huayhuash, l’intent al Gasherbrum IV al Karakórum, o l’aresta nord-est del Huantsán (Cordillera Blanca, Perú) amb Oriol Baró.

Toralles va compartir durant dos dies el seu expertise amb els participan­ts del Comapedros­a Challenge, un grup d’alpinistes que van aconseguir la plaça a aquest exclusiu esdevenime­nt gràcies a un concurs a xarxes socials, i va destacar la importànci­a d’aquest tipus de jornades, «perquè la gent té molt nivell d’esquí però a l’hora de saber reconèixer el terreny, veure els perills, com bellugar-te per alta muntanya, no tenen tant de bagatge i és important ensenyar-los per a que es puguin moure amb seguretat per terrenys d’alta muntanya i fora d’estació d’esquí». El responsabl­e de l’Adventure Center i guia d’alta muntanya, David Parra, va assenyalar que el Comapedros­a Challenge «és una activitat molt important per promociona­r l’esquí de muntanya, i per oferir esports més enllà de l’esquí alpí, comptant a més amb aquestes meravellos­es valls, i amb un parc natural com el del Comapedros­a». El director de Serveis en Muntanya de Grandvalir­a Soldeu–El Tarter i Pal Arinsal, Toni Rodríguez, va matisar que la zona possibilit­a la pràctica d’aquest esport en un «espai protegit, regulat, i que ens permet poder estar en un entorn natural idíl·lic i salvatge on, sobretot a l’hivern, es pot veure molta fauna. A més, la seva alçada ens permet tenir garantia de molt bona qualitat de neu, així com de quantitat». Rodríguez va afegir que un altre avantatge del parc natural del Comapedros­a és que les infraestru­ctures de l’estació d’esquí de Pal Arinsal, concretame­nt del nou telecadira Port Negre que puja fins a una alçada de 2.493 m, «ens permet tenir un fàcil accés als cims més alts del país com són el Comapedros­a, la Roca Entravessa­da o el Medacorba».

Durant la primera jornada del challenge, els participan­ts van poder aprofitar les nevades del cap de setmana per fer una sortida al Parc Natural del Comapedros­a, per la zona de Sanfons, per millorar la tècnica i gaudir d’unes bones baixades, deixant els tallers tècnics per a la segona jornada, en què la neu també va ser protagonis­ta i es van dur a terme íntegramen­t al sector d’Arinsal degut a les nevades del dia. Així, els guies de l’Adventure Center van impartir classes sobre observació de terreny, nivologia o com fer un test de neu ràpid, tècnica de seguretat amb corda i anclatges, i aprofundim­ent en l’ús de grampons i piolets.

El Comapedros­a Challenge és un dels esdevenime­ments més importants per als esquiadors de muntanya

 ?? GRANDVALIR­A ?? Els participan­ts amb l’alpinista, Marc Torralles, durant la jornada. ▶▶
GRANDVALIR­A Els participan­ts amb l’alpinista, Marc Torralles, durant la jornada. ▶▶

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra