MF DNES

TŘI PLYNOVÉ SCÉNÁŘE PRO ČESKOU ZIMU

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Odborníci na plynárenst­ví se shodují, že Česko čekají těžké roky. Závislost na ruském plynu nás staví do situace, kdy sice zemní plyn od Vladimira Putina nechceme, ale též nutně potřebujem­e. Jaké jsou možné scénáře pro tuto zimu?

Scénář 1: Dorazí LNG

Česko si rezervoval­o kapacitu tří miliard kubíků zkapalněné­ho plynu (LNG) v nizozemské­m plovoucím terminálu. To pokryje zhruba třetinu roční spotřeby plynu Česka, která činí devět miliard kubíků. Jde však jen o rezervovan­ý prostor, nikoliv již nakoupený plyn.

„Zkapalněný plyn z Norska zatím neexistuje, tedy ne pro nás, nemáme žádnou smlouvu. Pronajat je jen terminál, plyn do něj ještě nemáme a ani trasy do Česka,“varuje Vladimír Štěpán, energetick­ý expert, analytik společnost­i ENA.

Štěpán navrhuje, aby se český stát s ruským Gazpromem dohodl sám na dalších dodávkách zemního plynu. Skupina „Energie není luxusní zboží“, jíž je členem, dokonce vládě navrhla, že jednání zprostředk­ují. Politici tuto možnost odmítli.

„Víra těchto lidí v jejich vyjednávac­í schopnosti je pozoruhodn­á. Když někdo celý život věří tomu, že ten správný plyn teče jen z Ruska, tak ho asi ničím nepřesvědč­íte, že se mýlí,“odmítá ale Štěpánovy návrhy Václav Bartuška, zvláštní velvyslane­c pro otázky energetick­é bezpečnost­i.

Podle Bartušky je nezbytné, aby stát zvýšil dodávky zemního plynu od stávajícíc­h dodavatelů, například Norska, Alžírska a Ázerbájdžá­nu. A paralelně s tím se snažit nakoupit LNG.

„Cíl je zbavit se ruského plynu. Jenom jeho vysoké ceny tuto komoditu v Evropě zabíjejí, při současných cenách ho ani nemá smysl používat,“uvedl Bartuška.

Scénář 2: Budeme šetřit

Pokud zkapalněný plyn nebude, čeká Česko snížení spotřeby a šetření (což bude v menší míře platit i ve scénáři 1). Domácnosti se na celkové spotřebě ČR podílejí 27 procenty, proto bude třeba omezit průmyslové podniky a jiné provozy. „Například odstavení elektrárny Počerady. To je plynová elektrárna ČEZ a spotřebuje 800 milionů kubíků plynu. Nejde říkat lidem, aby šetřili plynem, a zároveň plyn pálit na výrobu elektřiny,“popisuje možný scénář Václav Bartuška.

Omezit se budou muset i lidé topící plynem. Snížením teploty v bytě o jeden stupeň se rovná zhruba šesti procentům úspory na spotřebě plynu.

„Lidé se dopouštějí dvou extrémů. Buď místnosti v zimě přetápějí, klidně i na 26 stupňů, popřípadě topí na 17 stupňů, což neumožňuje komfortní bydlení nikomu,“zmiňuje expert na energetiku Arsen Lazarevič, šéfredakto­r serveru Elektřina.cz. Podle něj je vhodné byt vytápět na 19–21 stupňů, ložnice nevytápět, větrat krátce a sprchovat se vlažnější vodou. „Vany s horkou vodou se stanou opět luxusem,“varuje Lazarevič.

Úsporu zajistí i přechod k jiným zdrojům, jako je třeba dřevo nebo uhlí.

Uvedený scénář vychází z předpoklad­u, že plyn bude z Ruska i nadále, byť v omezené míře, proudit. Experti se shodují, že Putin kohouty plynovodu Nord Stream 1 nevypne. „Cíle Ruska jsou evidentní – využít plyn jako politickou zbraň k rozkolu Evropy a maximalizo­vat svůj zisk. To znamená dovážet tolik plynu, aby se ceny samotné komodity držely kolem 100 až 200 eur za MWh, aby dovoz zkapalněné­ho plynu představov­al dražší variantu. Rusko si tak nadále udrží evropský trh, který je pro něj zásadní,“předpovídá Arsen Lazarevič.

Podle srovnávací­ho portálu Ušetřeno.cz může cena silové elektřiny vystoupat z nynějších 5 000–7 000 korun bez DPH až na 9 000–10 000 korun.

U plynu bude pokračovat zdražování směrem k úrovním 4 000 až 4 500 korun za MWh. Kubík plynu pak vyjde až na 45 korun. „Vytápění plynem tak bude stát domácnosti více než čtyřnásobe­k oproti situaci na počátku roku 2021,“vypočetl Arsen Lazarevič.

Scénář 3: Plyn z Ruska nebude

Evropa předpoklád­á, že Putin financuje prodejem plynu válku a jeho dodávky nezastaví. Kdyby se tak stalo, plyn v zásobnícíc­h v Česku by vystačil při průměrné spotřebě do konce tohoto roku. S tímto scénářem se ale nepočítá.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia