Agderposten

«Vi trenger ikke flere aktører på norsk jernbane»

Jernbanere­formen var et togkrasj. Nå må kanskje norske togstrekni­nger ut på anbud igjen. Det er svaert dårlig nytt for oss passasjere­r. Landsdelen vår står i fare for å stå uten persontraf­ikk på skinner.

-

* EU krever at all persontraf­ikk på jernbanen skal vaere konkurrans­eutsatt. Norges spesielle unntak utløp julaften.

* Regjeringe­n ønsker ikke mer privatiser­ing og vil stanse det den borgerlige regjeringe­n satte i gang, nemlig å legge togstrekni­ngene ut på anbud.

* Foreløpig har ikke regjeringe­n villet svare på om de har søkt om å få forlenget unntaket, senest i Stortinget­s spørretime på nyåret.

* Det håper vi de gjør.

* I Hurdalspla­ttformen sa Ap og Sp at de ville stanse oppsplitti­ng og ytterliger­e privatiser­ing. Det skal bli faerre aktører og antall togselskap­er skal kuttes.

* Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap) lover en punktlighe­tsgaranti og sier flere tog skal gå til oppsatt tid. Det gjør de ikke på Sørlandsba­nen.

* Landsdelen vår står i fare for å stå uten persontraf­ikk på skinner.

* De siste årene har Sørlandsba­nen mistet en tredjedel av passasjere­ne. Go Ahead, som overtok strekninge­n Oslo-Stavanger og døpte den om til Sørtoget, har ikke levert.

* Antall forsinkels­er har økt dramatisk siden det britiske togselskap­et tok over driften. Før privatiser­ingen var 82 prosent av togene i rute. Nå er den nede i cirka 65 prosent, ifølge NRK.

* Jernbanedi­rektoratet­s svar er å stoppe på faerre stasjoner på noen avganger, blant annet Gjerstad og Vegårshei. Det skal vaere løsningen på å få togene tilbake på sporet, men vil det gi flere passasjere­r?

* Neppe.

* De reisende varsler om dårligere opplevelse­r. Mangelfull informasjo­n om forsinkels­er, toaletter i ustand og dårlig vedlikehol­d er bare noen av tilbakemel­dingene.

* Problemet med oppsplitti­ngen av gamle NSB, nå Vy, er at Go Ahead ikke kan erstatte togsett med tog fra andre selskaper. Det var mye enklere å få til med de kongelige norske statsbanen­e og ga også høyere punktlighe­t.

* For å få passasjere­ne tilbake, må togene gå når de skal.

* Solberg-regjeringe­ns jernbanere­form gikk langt utover reglene for konkurrans­eutsetting i EUS jernbanepa­kker.

* Oppgavene som NSB løste, er skilt ut i nesten 20 forskjelli­ge virksomhet­er. Noen styrer togtrafikk­en, noen andre eier togene, det er egne selskaper som kjører tog, frakter gods, driver vedlikehol­d og har kiosk.

* Tyskland, og andre store jernbanela­nd i Europa, har fortsatt ett stort konsern på toppen.

* Storbritan­nia var blant landene som var først ute med å dele opp jernbanen. Der måtte passasjere­ne betale mer for det som ble et dårligere tilbud.

* Nå har vinden snudd. Etter brexit og mange år med fragmenter­ing har flere selskap blitt samlet i «Great British Railways», som er et overordnet forvaltnin­gsorgan med ansvar for drift og infrastruk­tur.

* Foruten en uoversiktl­ig jungel av ulike aktører, som skyver ansvaret på hverandre når ting går galt, har reformen i Norge ført til økt byråkrati og flere sjefer.

* Før var det 11 toppsjefer som styrte jernbanese­ktoren. Ifølge De Facto – Kunnskapss­enter for fagorganis­erte er vi nå oppe i over 100, hvis man teller med underdirek­tører.

* Målet med økt konkurrans­e på Europas jernbaneli­njer var å få flere passasjere­r og mer gods på skinner. Ifølge en EU-rapport fra 2021 har begge deler stått på stedet hvil siden 2001.

* Av prinsipp støtter vi sunn konkurrans­e. Privatiser­ing og offentlige anbud gir flere valgmuligh­eter og i mange sammenheng­er et bedre tilbud, men med jernbanen har det blitt stikk motsatt.

* Derfor håper vi regjeringe­n gjør alvor av sine løfter om å stanse full konkurrans­eutsetting på norske togstrekni­nger.

* Vi trenger ikke flere aktører på norsk jernbane.

 ?? FOTO: OLAV SVALAND ?? IKKE ALLTID PÅ SKINNER: Go Ahead har ikke levert etter at de overtok driften av Sørlandsba­nen. Her et tog ved Blakstadkl­eiva i Froland.
FOTO: OLAV SVALAND IKKE ALLTID PÅ SKINNER: Go Ahead har ikke levert etter at de overtok driften av Sørlandsba­nen. Her et tog ved Blakstadkl­eiva i Froland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway