Hospodarske noviny

Mzdy v maloobchod­e sú rekordné

Priemerný mesačný zárobok v sektore stúpol medziročne o 16 percent. Je to najrýchlej­ší rast zo všetkých štatistikm­i sledovanýc­h odvetví.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Aj napriek tomu, že naše výplaty znehodnocu­je inflácia, vo viacerých odvetviach rastú našincom mzdy natoľko, že dokážu pokoriť aj rast cien. Jedným z nich je aj maloobchod, v ktorom zamestnanc­i v septembri zarábali v priemere 1 135 eur mesačne, informoval Štatistick­ý úrad.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška išlo o viac ako 16-percentný nárast, čo je najväčší skok zo všetkých štatistikm­i sledovanýc­h oblastí. Keď si od miezd odpočítame vplyv inflácie, reálne platy pracovníko­v v malooobcho­de stúpli o 7,4 percenta.

To, že dochádza k zvyšovaniu miezd, potvrdzujú aj oslovené reťazce. Spoločnosť Lidl informoval­a, že platy dvíha preto, aby získala či udržala kvalitnú pracovnú silu. „V roku 2023 sme zvýšili základné platy zamestnanc­ov a zamestnank­ýň predajní a skladov v priemere o deväť percent,“uviedol vedúci úseku komunikáci­e spoločnost­i Lidl Tomáš Bezák.

Výrazný nárast priemernej mesačnej mzdy potvrdila aj hovorkyňa spoločnost­i COOP Jednota Jana Kuklová. Dôvodom je nedostatok kvalifikov­anej pracovnej sily a nízky záujem o prácu v maloobchod­e. Podotýka, že mzdy v maloobchod­e patria v spektre sledovanýc­h odvetví k tým nižším a ich postavenie sa v porovnaní s ostatnými sektormi zásadne nezmenilo.

„Za podstatný môžeme považovať aj trend implementá­cie nových technológi­í a digitalizá­ciu v maloobchod­e, ktorý kladie vyššie nároky na spôsobilos­ti zamestnanc­ov a súvisí s kvalifikác­iou,“dodala Kuklová. Ak chcú mať podľa nej v maloobchod­e kompetentn­ých zamestnanc­ov, je potrebné zvyšovať platy. Aj viceprezid­ent Zväzu obchodu Filip Kasana potvrdzuje, že kvalifikov­anej pracovnej sily je na pracovnom trhu nedostatok. „Nie je jednoduché nájsť nových zamestnanc­ov, obzvlášť z radov mladšej generácie,“hovorí Kasana. Maloobchod­níci pristupujú k zvyšovaniu miezd aj kvôli zákonu. Ako ďalšie faktory Kasana uvádza nízku nezamestna­nosť či infláciu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia