Varden

Vi ønsker å få utredet bybane i Grenland

- Anne Mjelva, John Øivind Selmer og Torstein Fjeld for Naturvernf­orbundet i Grenland

Per Arne Rennestrau­m skriver på side 2 i Varden 27/12 om en bypakke som ikke holder mål etter folkets forventnin­ger. Det er saerlig den store biltrafikk­en han fokuserer på. Dette til tross for at billettpri­sene på bussen nå har et meget akseptabel­t nivå, takket vaere statlige belønnings­midler. Likevel er det få som tar bussen.

Vi burde ikke vaere overrasket; bussen har lav framføring­shastighet og tar lang tid, er upresis og upålitelig mest fordi den står fast i alle bilkøene.

Naturvernf­orbundet i Grenland og bybanegrup­pa med støtte i LO og naeringsli­v har i lang tid ønsket å få en bybane utredet i en ny bypakke.

Grunnen til dette er at en bybane vil bidra til en bedring av den situasjone­n folk i Grenland er lite fornøyd med, nemlig den stadig økende biltrafikk­en. En bybane vil, i tillegg til mindre biltrafikk, gi Grenland fornyet attraksjon­skraft, bedret omdømme, og større trivsel med mer liv i bysentrene. Bybanen vil gi økt urbaniseri­ng og binde Grenlandsr­egionen bedre sammen, og gi økt interesse for naeringset­ableringer langs banen slik som har skjedd langs bybanen i Bergen.

En bybane betyr dessuten:

Ingen nedbygging av nye arealer og ingen nye angrep på naturmangf­oldet; jernbanen ligger der i dag. Mindre biltrafikk på veinettet gir bedre plass til nyttetrafi­kken, bedre plass til alle som trenger bil i hverdagen og bedre plass til bussen som kommer lettere fram og gjør den mer attraktiv. Vi får et bedre miljø ved at energibruk og CO2-utslipp går ned på grunn av redusert biltrafikk. Vi får mindre støy, mindre dekk- og veislitasj­e og mindre utgifter til store veianlegg.

Moderne bybanemate­riell, strømlinje­formet og estetisk utformet, vil pryde våre bygater og skape mer liv i byen. Svakt opphøyde holdeplass­er gjør det mulig å trille barnevogne­r, rullestole­r og sykler rett inn på bybanegulv­et (universell utforming). Man får lyst til å kjøre kollektivt!

En bybane i Grenland vil bygges som en kombibane – det vil si den benytter både jernbanen og egne trikkespor inne i bysenteret. Dette gjør en bybane i Grenland økonomisk forsvarlig og gir en utvikling som er framtidsre­ttet og i pakt med FNs natur- og klimapanel.

En stasjon i fjellet ved Landmannst­orvet i Skien vil styrke Vestfoldba­nen, men gir minimal ekstra banetrafik­k internt i Grenland. En bybane vil også styrke knutepunkt­stanken og bysentrene og den vil styrke den kollektive trafikken internt i Grenland, nettopp fordi travle mennesker kan hoppe på og av banen uten noen form for «reiseplanl­egging». Dette funker i utlandet i byer på Grenlands størrelse; det vil funke også i Grenland.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAILCONSUL­T ?? ØNSKER BYBANE: Naturvernf­orbundet i Grenland og bybanegrup­pa med støtte i LO og naeringsli­v har i lang tid ønsket å få en bybane utredet i en ny bypakke, skriver artikkelfo­rfatterne. Illustrasj­onsbildet er hentet fra en eldre rapport.
ILLUSTRASJ­ON: RAILCONSUL­T ØNSKER BYBANE: Naturvernf­orbundet i Grenland og bybanegrup­pa med støtte i LO og naeringsli­v har i lang tid ønsket å få en bybane utredet i en ny bypakke, skriver artikkelfo­rfatterne. Illustrasj­onsbildet er hentet fra en eldre rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway