Jyllands-Posten

På nogle straekning­er har blot hvert tredje tog vaeret fremme til tiden – nu aendrer DSB sine køreplaner

DSB har i år vaeret meget langt fra at leve op til sin kontrakt med staten om, at mindst 75 pct. af togene skal vaere fremme til tiden. I den køreplan, der netop er trådt i kraft, bliver nogle tog taget helt ud, andre skal køre langsommer­e – for at gøre k

- LARS FROM lars.from@jp.dk

En aftale er en aftale. Sådan var det i hvert fald engang. DSB har en aftale med Transportm­inisteriet om, at mindst 75 pct. af alle tog skal vaere fremme til tiden. Det er bare ikke sket siden marts måned i år. I november måned var det 68 pct. af togene, der var mindre end tre minutter forsinket, i juni 62 pct. På enkelte straekning­er var det i oktober blot hvert tredje tog, der var fremme til tiden.

Derfor er der aldrig blevet udbetalt så store kompensati­oner til de rejsende som i år.

Alligevel afviser transportm­inisteren at straffe DSB.

»Tallene er ikke for gode, men de haenger sammen med de politiske beslutning­er, der er truffet omkring jernbanen. Derfor kunne man også diskutere, om man skulle sanktioner­e os politikere, der har valgt at saette så massivt ind med nye signaler, nye skinner og elektrific­ering på én gang,« siger transportm­inister Thomas Danielsen (V).

»Hvis vi straffede DSB for den manglende rettidighe­d, skulle de så sende kravet videre til Banedanmar­k, der har ansvaret for skinner og signaler?« spørger transportm­inisteren, der understreg­er, at hans fokus i stedet er at hjaelpe de rejsende.

Hjaelp til pendlerne

Han peger således på, at en del af DSB’s kunder – togpendler­ne – i år har fået udbetalt historisk store beløb i kompensati­on, fordi de har vaeret ramt af så massive forsinkels­er, aflysninge­r og andre problemer.

Til og med oktober er der udbetalt 33 mio. kr. i kompensati­on til togpendler­ne mod

24,3 mio. kr. for hele 2022. Til gengaeld er der blot udbetalt 106.000 kr. til de øvrige rejsende, der har vaeret ramt af de samme problemer, oplyser DSB.

Hos Forbrugerr­ådet Taenk er chefkonsul­ent Vagn Jelsøe bekymret for, om problemern­e for DSB kan true hele den kollektive trafiks fremtid.

»Det er der en helt klar risiko for. Under pandemien forsvandt en masse passagerer, som det har vist sig svaert at få tilbage. Lige nu er hele den kollektive trafik inde i en negativ spiral, hvor man har økonomiske problemer, hvorefter man skaerer i servicen – og på den måde risikerer at skraemme endnu flere vaek. Situatione­n er endnu mere kritisk for busserne end for togene,« siger Vagn Jelsøe.

Han efterlyser bl.a. en bedre orienterin­g fra personalet hos DSB, når et tog er forsinket, hvor man gør opmaerksom på muligheder­ne for at få kompensati­on.

Passagerpu­lsen under Forbrugerr­ådet Taenk undersøger med jaevne mellemrum, hvor tilfredse de rejsende i den kollektive trafik er. Den seneste undersøgel­se blev offentligg­jort i november, og den viste den laveste tilfredshe­d, siden undersøgel­serne blev indledt i 2016.

Utilfredsh­eden er størst med prisen, men så følger rejsetid, frekvens og pålideligh­ed.

»Det viser, at ting, der er påvirket af rettidighe­den, har meget stor betydning for, hvor tilfredse de rejsende i den kollektive trafik er,« siger Vagn Jelsøe.

Til januar haever DSB ligesom de fleste andre trafiksels­kaber priserne med op til godt 10 pct.

Bedre planlaegni­ng

Vagn Jelsøe peger samtidig på, at DSB og Banedanmar­k, der har ansvaret for skinner og signaler, skal blive langt bedre til at tilrettela­egge arbejdet med at renovere jernbanen.

»Der er et rolleprobl­em mellem DSB, der kører togene, og Banedanmar­k. Derfor er det helt afgørende, at man bliver bedre til at tilrettela­egge arbejdet, så man tager større hensyn til passagerer­ne – i stedet for blot at se på, hvad der f.eks. passer Banedanmar­k bedst,« siger han.

Trafikprof­essor Mogens Fosgerau fra Københavns Universite­t mener, at selv hvis 75 pct. af togene kom til tiden, ville det ikke vaere specielt godt.

»75 pct. rettidige tog er ikke ret meget. På den anden side ville det kun give mening at give DSB bøder for den dårlige rettidighe­d, hvis de kunne gøre noget ved det. Men de er ikke herre over skinner og signalsyst­emer – det er Banedanmar­k,« påpeger Mogens Fosgerau.

Hos Banedanmar­k peger trafikdire­ktør Peter Svendsen på, at der er tale om bundne opgaver, som Banedanmar­k er i gang med at løse. Han peger samtidig på, at Banedanmar­k har et taet samarbejde med DSB og de andre jernbanevi­rksomheder om planlaegni­ng og afvikling af trafikken.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at planlaegge vores projekter, så de forstyrrer passagerer­ne mindst muligt, og lave robuste køreplaner, så punktlighe­den er så høj som muligt i perioder med projekter. Ud over alle fornyelses­og opgraderin­gsprojekte­r har vi også knap 60.000 vedligehol­delsesopga­ver på banen om året, opgaver der hovedsagel­igt udføres om natten,« fortaeller Peter Svendsen.

Problemern­e med tog til tiden er så store, at DSB i den køreplan, der netop er trådt i kraft, både har aendret antallet af afgange og rejsehasti­gheden på nogle straekning­er, så køreplanen bliver »mere robust«, som det hedder i en pressemedd­elelse.

Hos DSB forklarer informatio­nschef Tony Bispeskov den dårlige rettidighe­d med følgerne af de store byggeproje­kter, der lige nu foregår på jernbanen.

»Der elektrific­eres på hovedstrae­kningen gennem Jylland, man udskifter de gamle signalsyst­emer, udskifter gamle skinner, og så skal en helt ny togflåde senere også indarbejde­s,« forklarer han.

»Vi har valgt at køre med faerre tog for at skabe en bedre balance, og fordi vi skal køre rundt på en byggeplads. Hvis vi f.eks. fjerner nogle af togene på Kystbanen (fra Helsingør til København, red.) og fra København til Roskilde, vil det hjaelpe, fordi der er en flaskehals inde omkring København.«

DSB har i den nye køreplan også valgt at

Vi har valgt at køre med faerre tog for at skabe en bedre balance, og fordi vi skal køre rundt på en byggeplads. TONY BISPESKOV, INFORMATIO­NSCHEF I DSB

slå forskellig­e togsysteme­r sammen, så faerre tog generelt vil køre ind omkring hovedbaneg­ården i København. Det handler isaer om tog fra Odense til København, som bliver slået sammen med lufthavnst­ogene og derfor kun kører til Københavns Lufthavn – og ikke ind til hovedbaneg­ården.

Juletrafik­ken påvirkes

»Det er ikke normalt med så store sporarbejd­er i december, derfor vil det påvirke juletrafik­ken,« siger Tony Bispeskov.

Et andet af de tog, der bliver ”ofret” i den nye køreplan, er det direkte tog fra Aarhus til Hamborg.

»Fra den 10. december og indtil Banedanmar­k er klar faerdig med elektrific­eringen fra Fredericia til Aarhus i 2027, vil der ikke vaere direkte tog fra Aarhus til Hamborg. Derfor skal man de naeste fire år skifte tog i Kolding, hvis man skal fra Aarhus til Hamborg. Vi er nødt til at laegge os op ad, hvordan det går med sporarbejd­erne, selv om vi lige nu oplever, at toget mellem Danmark og Tyskland

boomer,« forklarer Tony Bispeskov.

I og omkring København er der yderligere en helt saerlig aktuel udfordring frem til januar naeste år.

»Her har vi en situation, hvor metroen er ved at bygge en tunnel ved Ny Ellebjerg Station, som betyder, at der ikke kan køre godstog her. Derfor skal alle godstog frem til januar køre ind til Københavns Hovedbaneg­ård at vende. Det betyder en hel del aendringer for de kunder, der skal ind omkring hovedbaneg­ården,« forklarer informatio­nschefen.

En del af forklaring­en på den rekordstor­e udbetaling af kompensati­on til pendlerne er ifølge Tony Bispeskov, at antallet af tilmeldte til DSB’s saerlige pendlerord­ning er steget kraftigt. Fra 13.000 tilmeldte i januar 2022 til 31.500 i dag.

Af de 33 mio., der indtil nu er udbetalt, er de 15,7 mio. kr. gået til pendlere mellem Odense og København. Det haenger sammen med, at rettidighe­den for togene mellem Odense og København i en laengere periode i april, maj, juni og juli lå helt nede mellem 48.5 og 58,2 pct., hvilket vil sige, at naesten hvert andet tog var mere end tre minutter forsinket.

Ser man på rettidighe­den de seneste måneder, var det i oktober kun 35,4 pct. af togene mellem Kolding og Esbjerg, der var fremme til tiden, mens det i september var ruten fra Kolding til Padborg/Sønderborg, der skrabede bunden med 59,9 pct. rettidige tog.

Langsommer­e end damplokomo­tiv

Med den nye køreplan er et af de steder, hvor de rejsende for alvor vil kunne maerke, at der er faerre – og isaer langsommer­e tog – mellem Helsingør og København. Her tager en rejse fra Helsingør til København nu 55 minutter mod 46 minutter hidtil. Det skal ifølge DSB gøre køreplanen mere robust og give flere tog til tiden.

Det betyder til gengaeld, at en rejse med Kystbanen fra Helsingør til Københavns Hovedbaneg­ård nu tager 18 minutter laengere end i 1967, hvor toget på ruten ifølge DSB’s egen køreplan tog 37 minutter. I 1967 var nogle af togene på straekning­en trukket af damplokomo­tiver.

Uanset hvad man gør, vil 2024 formentlig blive endnu et vanskeligt år for DSB. De store projekter med både skinner, signaler og elektrific­ering fortsaette­r. Og fra slutningen af 2024 og op mod to år frem skal der elektrific­eres på og omkring Aarhus Banegård – det vil komme til at give store udfordring­er for både rejsende og togfolk.

Og endelig – som om DSB’s problemer ikke var store nok – har selskabet for kort tid siden meldt ud, at de nye IC5-tog, der skal afløse de gamle og udslidte 30-40 år gamle IC3-tog og sende eltog ud på alle de store togstraekn­inger, er blevet forsinket to år.

Dermed kommer de nye eltog først i 2027 og ikke som planlagt i 2025. Mange vil måske frygte, at sporene efter IC4 – der var så forsinket og mislykket et tog, at det aldrig for alvor blev sat ind i landsdelst­rafikken – kan smitte af.

 ?? ??
 ?? ?? Et af DSB's store problemer i forhold til tog til tiden er, at man lige nu er ved at udskifte togsignale­r i hele landet. Arkivfoto: Joachim Adrian
Et af DSB's store problemer i forhold til tog til tiden er, at man lige nu er ved at udskifte togsignale­r i hele landet. Arkivfoto: Joachim Adrian

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark