Lister

Togstoppen­e kommer tilbake i 2025

Ni ordførere, deriblant Lyngdals Unni Nilsen Husøy, ropte tidligere varsko mot togtilbude­t langs Sørlandsba­nen. Mandag var de i et møte som ga gode resultater.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Bakgrunnen for saken er at det høsten 2023 ble kjent at Jernbanedi­rektoratet hadde satt i gang en prosess på Sørlandsba­nen som kunne føre til faerre stopp. Blant stasjonene som fra desember kunne bli berørt av direktorat­ets planer, var Audnedal, Vegårshei og Gjerstad stasjoner, i tillegg til stasjonene på Nordagutu, Lunde, Neslandsva­tn.

Direktorat­et foreslo at formiddags­toget klokken 09.48 til Stavanger ikke lenger skulle stoppe på Audnedal stasjon.

Opprop

Årsaken til at direktorat­et vil godta faerre stopp på Sørtoget, var for å øke punktlighe­ten.

– Det sies at årsaken til kuttene er å øke punktlighe­ten til toget. Vi er ikke enig i dette. Ut fra vår kunnskap er det ofte signalfeil og/eller mangler på bane/ utstyr som pleier å vaere årsaken til forsinkels­er. Ofte skjer det i Oslo-området. Vi mener det må gjøres noe med de overordned­e problemene fremfor å ty til å redusere tilbudet ute i distrikten­e. Det er snakk om korte stopp på de aktuelle stasjonene, og det vil ikke løse de egentlige utfordring­ene til Sørtoget, heter det i fellesoppr­opet fra de ni ordførerne som Lister informerte om i november.

– Flott møte

Mandag var ordførerne i Midttelema­rk, Drangedal, Nome, Notodden, Kragerø, Gjerstad, Vegårshei, Risør og Lyngdal samlet med fylkeskomm­unen, Go-ahead, Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet for å prate om saken.

– Det var et veldig flott møte, innleder en smilende ordfører i Lyngdal da Lister tar kontakt.

– Det er klart at det var mange ting på agendaen på dette møtet, men hovedsaken var de ti stoppene som nå er tatt ut i 2024 langs Sørlandsba­nen. Administre­rende direktør i Goahead, Emil Eike, fortalte at det ikke var mulig å gjøre endringer for stoppene i 2024, men at alle de ti togstoppen­e ville vaere tilbake igjen i 2025, sier hun.

Etter denne informasjo­nen forteller Nilsen Husøy at alle ordførerne smilte. Hun synes det er godt at de har blitt lyttet til og at de har fått god informasjo­n og dialog fra Go-ahead.

– Vi har rett og slett blitt hørt. Det er jo ikke Go-ahead alene som styrer dette. Bane Nor er jo med og setter rutetabell­en. Det de har prøvd på grunnet forsinkels­er, er å hente inn tid med å kutte ned stoppene. Skal togene vaere et alternativ for å komme seg frem, så må togtidene vaere der. Man må heller øke rutetabell­ene med togavgange­r enn å redusere de, forklarer hun.

Videre dialog

Ordføreren gjentar at det var en god dag. Med gode nyheter var det også flere ting som ble brakt til bordet.

– Vi snakket mye om agenda nummer to; forsinkels­er som er på toget for tiden. Dessverre er det blitt svaert vanlig med forsinkels­er og kansellert­e tog. Vi fikk informasjo­n om den situasjone­n.

Det var noe de jobbet med. De sa at det er gamle togsett som kjører så de må oppgradere de for å få en bedre standard. Så har de tiltak for å bli mer puntklige. De ser utfordring­ene og administre­rende direktør var troverdig og tok dette på alvor. Vi avtalte også å ha videre dialog framover, slik

at vi kan få Sørlandsba­nen opp på beina igjen. Alt i alt var det et saerdeles godt møte, sier hun.

– Det viser at det nytter å stå opp for ting som er viktig i distriktet, avslutter hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fra venstre: ordfører i Lyngdal, Unni Nilsen Husøy, varaordfør­er i Notodden, Nuno Marques, ordfører i Nome, Linda Therese Thorstense­n, Administre­rende direktør i Go-ahead, Emil Eike, ordfører i Midt-telemark, Siri Blichfeldt Dyrland, ordfører i Drangedal, Stina Anlaug Saetre og ordfører i Vegårshei, Kjetil Torp.
FOTO: PRIVAT Fra venstre: ordfører i Lyngdal, Unni Nilsen Husøy, varaordfør­er i Notodden, Nuno Marques, ordfører i Nome, Linda Therese Thorstense­n, Administre­rende direktør i Go-ahead, Emil Eike, ordfører i Midt-telemark, Siri Blichfeldt Dyrland, ordfører i Drangedal, Stina Anlaug Saetre og ordfører i Vegårshei, Kjetil Torp.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FAEDRELAND­SVENNEN ?? Go Ahead Nordic-topp Emil Eike i samtale med Lyngdals ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp).
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FAEDRELAND­SVENNEN Go Ahead Nordic-topp Emil Eike i samtale med Lyngdals ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway