Varden

Ingen vei tilbake: – Vi er litt sjokkert

– Vi er litt sjokkert. Dette er uverdig, sier Ruben Brøndbo i Osebakken vel.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Nå er det ingen vei tilbake: Brua til over ti millioner kroner over jernbanen i Vidarsgate blir bygd. Om noen måneder står den klar.

Dette er en konsekvens av at Bane Nor, Porsgrunn kommune og Majorbygg ikke kom fram til en annen løsning. Alternativ­et, en undergang under jernbanen, kollapset. I stedet blir det en fem meter høy gangbru.

Lang omvei

Den blir i praksis overkommel­ig kun for spreke fotgjenger­e. De som triller barnevogn, sitter i rullestol eller sykler må ta en lang omvei for å krysse jernbaneli­nja.

– Jeg synes det er flaut av en kommune som skal vaere pionerkomm­une for universell utfordring. Jeg er sjokkert over at de har brukt så mange år uten å komme fram til noe bedre, sier Ruben Brøndbo. Varden møter ham og styremedle­m Dag Berge på åstedet.

Dette er en sak Osebakken Vel har vaert engasjert i gjennom mange år. De har kjempet mot det som også av politikere er blitt omtalt som en monsterbru. Men uten å lykkes.

Fri flyt

Fram til utbygginge­n av Osebakken Park startet var det fri flyt over jernbanen, selvsagt med unntak av når toget kom.

Men med flere boliger på elvesiden, ble situasjone­n en annen. Forutsetni­ngen for å bygge var nemlig å få en sikker atkomst over eller under Vestfoldba­nen.

Bane Nor gikk med på 30 boliger, men alt over dette krever en under- eller overgang. Men så fort flere skulle ta med seg flyttelass­et, måtte overgangen stenges av og sikres. I stedet skal det nå bygges en over fem meter høy bru. Utbyggeren i Majorbygg foreslo tidligere i år å bygge en undergang, men denne ballen er nå lagt død, fordi byggingen krever en stenging av jernbanen i en periode.

I et møte mellom kommunen og Bane Nor ble det protokollf­ørt at «stenging meldes flere år i forkant og må koordinere­s med øvrige behov for brudd i togdriften.»

Toget har gått for en undergang. Nå må folk som skal krysse jernbanen opp i høyden, hvis de er spreke til beins. Andre må gå rundt.

Deles i to

Bydelen blir delt i to. Hvis noen skal besøke naboen på andre siden av veien, må de gå en lang omvei. Naermeste overgang er i Storgata ved Teknikerga­ta. Dit er det 500 meter hvis man er lommekjent og finner de rette snarveiene.

Det betyr i sin ytterste konsekvens at rullestolb­rukere som har aerend på andre siden først må trille 500 meter til naermeste overgang, krysse linja og så 500 meter tilbake igjen. Det samme gjelder selvsagt for de som sykler eller triller en barnevogn.

Helt grusom

– Det må ha vaert mulig å få til en enkel undergang som de fleste kan bruke. Det er synd at de ikke kunne komme fram til en god løsning, mener Brøndbo og Berge.

Tore Taksdal Stubhaug er ute og triller sin datter Agathe (2,5). Han mener overgangen vil bli «helt grusom» å se på.

– Det verste er at den vil dele bydelen i to. Naboer må gå omveier for å besøke hverandre.

Mange får også lengre vei til lekeplass og fotballban­e, sier han.

Kommunalsj­ef Per Sortedal sier at partene har prøvd så godt de kan, men at det ikke har vaert mulig å komme fram til en bedre løsning. Han er enig i at den ikke er god.

– Men alle har prøvd så godt de kan. Også Bane Nor har prøvd å strekke seg, sier Sortedal.

Ti millioner

En gangbru er anslått å koste drøye ti millioner kroner.

– Men anslagene er usikre.

Det avhenger litt av hva som er av vann- og avløpsanle­gg i bakken, sier Atle Andersen i Osebakken Park/PEAB Eiendomsut­vikling.

Det er laget en utbyggings­avtale som sikrer at kommunen betaler 30 prosent av kostnadene, resten tar utbyggerse­lskapet seg av.

Andersen håper at brua kan stå ferdig om et par måneders tid.

 ?? ?? REAGERER: Dag Berge og Ruben Brøndbo i Osebakken Vel reagerer sterkt på at de impliserte ikke greide å lage en undergang.
REAGERER: Dag Berge og Ruben Brøndbo i Osebakken Vel reagerer sterkt på at de impliserte ikke greide å lage en undergang.
 ?? ?? GRUER SEG: Tore Taksdal Stubhaug gruer seg til bydelen blir delt i to.
GRUER SEG: Tore Taksdal Stubhaug gruer seg til bydelen blir delt i to.
 ?? BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ?? FOTO: SKISSE ?? GANGBRU: Omtrent sånn kan en ny gangbru over jernbanen bli seende ut.
FOTO: SKISSE GANGBRU: Omtrent sånn kan en ny gangbru over jernbanen bli seende ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway