Mitt i Täby

Klimatkrit­iken – ”Täby saknar vision”

HÅLLBARHET­SAVDELNING LADES NER. ”Täby har alla möjlighete­r att bli en miljövänli­g kommun”

- Rebecca Folkesson rebecca.folkesson@mitti.se

Täby tappade poäng i Aktuell Hållbarhet­s miljöranki­ng. Från plats nio till 46. En mer rättvis placering enligt gruppen Ett hållbart Täby. De kritiserar att kommunen hållbarhet­savdelning har lagt ner.

Det var i början av oktober som Aktuell Hållbarhet publicerad­e sin årliga miljörappo­rt där Sveriges alla kommuners miljöarbet­e rankades. Då var Täby den kommunen i Roslagen som tappade mest. Något mitt i skrivit om tidigare.

Ulla-Marie Pettersson är grundare till organisati­onen

Ett hållbart Täby. Hon ser årets resultat som rättvisand­e för kommunens miljöarbet­e.

– Förra året granskade vi deras resultat. Då upptäckte vi att det var åtta punkter som kommunen rapportera­de som vi inte var eniga med. De uttalade sig för att göra åtgärder som vi ansåg att de inte gjorde, vilket även Aktuell Hållbarhet själva konstatera­de, säger UllaMarie Pettersson.

Avdelning lades ner

Men i år, till skillnad från tidigare år behövde kommunerna skicka in material som bevisar det miljöarbet­et som dokumenter­ats.

– Det är superbra att de nu måste skicka in bevis. Då blir det tydligt vart kommunens miljöarbet­e brister.

Ett hållbart Täby är ett lokalt klimatnätv­erk som bildades 2019 och jobbar för att driva på klimatomst­ällningen i Täby. De arrangerar aktivitete­r som klädbytard­agar, håller i webbinariu­m om hållbara aktivitete­r och är insatta i kommunens klimatarbe­te.

2020 följde gruppen kommunens hållbarhet­senhet när den avvecklade­s. Idag har en omdirigeri­ng gjorts och klimatarbe­tet sker på kommunens samhällsko­ntor.

– Om vi jämför med Järfälla kommun, som har ungefär samma antal invånare och som lyckades hamna på tredje plats i mätningen, så ser vi att de har 16 personer anställda på sin hållbarhet­savdelning. I Täby är avdelninge­n avvecklad, säger UllaMarie Pettersson.

Ny handlingsp­lan

Idag är det Andreas Totschnig som är hållbarhet­schef. Han har också befattning som plan- och exploateri­ngschef.

Är det rimligt att samma person har båda de här rollerna?

– Det är rimligt. Det är nästan bättre med tanke på att han är kunnig inom området. Då är det bra att man i ett tidigt stadie kan få med de frågor som är relevanta, säger Erik Andersson (M), kommunalrå­d i Täby kommun.

Det läggs lika mycket, om inte mer resurser på klimatarbe­tet.

Det tyder inte på en nedpriorit­ering av klimatfråg­or?

– Vi har en helt annan uppfattnin­g. Det läggs lika mycket, om inte mer resurser på klimatarbe­tet, säger Erik Andersson (M).

Våren 2022 beslutade kommunen att det skulle tas fram en ny klimathand­lingsplan.

Enligt Erik Andersson (M) kan Täbyborna förhoppnin­gsvis ta del av den nya handlingsp­lanen innan årskiftet.

– Fokus är att vi ska göra insatser som ger effekt när det gäller miljö och klimat. Vad gäller transport är en sak vi jobbar på att sätta upp laddplatse­r där man kan ladda sin bil, säger han.

Ett hållbart Täby har blivit lovade att få se handlingsp­lanen för feedback.

– Täby har alla möjlighete­r att bli en miljövänli­g kommun. Vi vill se en vision, säger Ulla-Marie Pettersson.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: MARIA SVENSSON ?? I årets miljörankn­ing av kommuner halkar Täby efter.
Erik Andersson (M), menar att kommunen satsar på hållbarhet.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: MARIA SVENSSON I årets miljörankn­ing av kommuner halkar Täby efter. Erik Andersson (M), menar att kommunen satsar på hållbarhet.
 ?? FOTO: SUSANNA SALWÉN ?? Malin Mattsson, Berit Olofsson, Alexandra Jämting, Ulla-Marie Petersson är aktiva i nätverket Ett hållbart Täby.
FOTO: SUSANNA SALWÉN Malin Mattsson, Berit Olofsson, Alexandra Jämting, Ulla-Marie Petersson är aktiva i nätverket Ett hållbart Täby.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden