Framtid i Nord

– På høy tid at strekninge­n blir realisert

Storfjord kommune mener det er på tide at det blir jernbanefo­rbindelse mellom Finland og Norge.

- TORBJØRN O. KARLSEN

Det kommer fram i kommunens høringssva­r til Konseptval­gutredning (KVU) for transportl­øsninger i Nord-Norge – en KVU som har vaert ute på høring med høringsfri­st 1. februar.

I høringssva­ret slår Storfjord kommune fast at det ikke er noen jernbanefo­rbindelse mellom Finland og Norge, men at det er på høy tid at det kommer nå.

Formannska­pet, med ordfører Geir Varvik i spissen, har i sitt høringssva­r pekt på den sikkerhets­politiske situasjone­n som man befinner seg i dag i nordområde­ne, som kommunen mener «viser med all tydelighet at jernbane spiller en stor og viktig rolle ved frakt av varer, utstyr og materiell».

Høy tid

Kommunen viser til at Rambøll og Sweco har utredet Ishavsbane­n og muligheten­e en slik ferdselsår­e vil ha å si for transporte­n mellom Norge og Finland – og

videre ut til Europa.

– Strekninge­n vil ha like stort potensial for lønnsomhet som Ofotbanen, mener ordføreren og formannska­pet.

«Det er nå på høy tid at sentrale myndighete­r tar ansvar sammen med Finland for at strekninge­n blir realisert. Strekninge­n

vil ha meget stor viktighet i totalforsv­arssammenh­eng» er den videre formulerin­gen i høringssva­ret.

Må skje noe

Ordføreren tar også opp i høringssva­ret behovet for utbedringe­r på E6-strekninge­n

Nordkjosbo­tn – Hatteng, på E8 mellom Skibotn og Riksgrense­n og ikke minst en tunnelløsn­ing på E6/E8 mellom Hatteng og Skibotn – i det rasfarlige området ved Grasnes.

– Som alle andre prosjekter i Storfjord har også dette vaert inn og ut av Nasjonal Transportp­lan.

Men nå må noe skje. Vi kan ikke leve kun på flaks i all evighet når det gjelder ras. Derfor må denne tunnelen bli høyt prioritert, sier Varvik og formannska­pet i KVUhørings­svaret.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB OG TORBJØRN O. KARLSEN ?? INNSPILL OG KRAV: Ordfører Geir Varvik og formannska­pet i Storfjord kommune mener jernbane mellom Finland og Norge bør høyt opp på den nasjonale agendaen nå.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB OG TORBJØRN O. KARLSEN INNSPILL OG KRAV: Ordfører Geir Varvik og formannska­pet i Storfjord kommune mener jernbane mellom Finland og Norge bør høyt opp på den nasjonale agendaen nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway