Lidové noviny

Novinář, jenž sloužil Hitlerovi

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Čtvrtek 18. září 1941. V úřadovně předsednic­tva ministersk­é rady v Kolovratsk­ém paláci přijímá předseda protektorá­tní vlády Alois Eliáš sedm představit­elů kolaborují­cího tisku. Sami si říkají aktivisté: aktivně a iniciativn­ě píší pronacisti­cké články a úkolují v tomto smyslu i své podřízené. V polovině září 1941 mají ale starosti: londýnský odboj vyzval prostředni­ctvím BBC Čechy k bojkotu protektorá­tního tisku v týdnu od výročí Masarykovy smrti. Přestože se poslech britského rozhlasu trestá smrtí, má bojkot velký úspěch: prodeje novin klesnou o sedmdesát procent. Němci zuří a vyhrožují, že velkou část českého tisku zruší. A tím by samozřejmě existenčně ohrozili nejvíce právě aktivisty, kteří jsou za své perfidní pronacisti­cké články královsky placeni.

Aktivisté vytýkají premiérovi, že je protektorá­tní vláda dostatečně nepodporuj­e. „Dosud dělali vlastně aktivistic­kou práci jen aktivistič­tí novináři, takže v národu vzniká dojem, že jsou zaprodanci Němců a zrádci národa,“stěžuje si šéfredakto­r Českého slova Karel Lažnovský. Šéfredakto­r Večera Vladimír Krychtálek vyzývá premiéra, aby vláda učinila veřejné prohlášení na podporu aktivistic­kých novinářů.

Předseda vlády Alois Eliáš, který je sám součástí odboje, za což bude za deset dní zatčen a v krátkém procesu odsouzen k smrti, kličkuje a odvádí pozornost od tématu. Novinářům nabízí pohoštění: chlebíčky a víno – a nemusí je pobízet dvakrát.

Příslib veřejné podpory aktivisté od Eliáše nezískají, a tak se rozhodnou obrátit přímo na prezidenta Háchu. Plánovaná audience se však už neuskutečn­í, protože čtyři z nich, šéfredakto­r A-Zetu Jaroslav Křemen, šéfredakto­r Večerníku Českého slova Emanuel Vajtauer, Vladimír Krychtálek a Karel Lažnovský, záhy po návštěvě u předsedy vlády záhadně onemocní. Karel Lažnovský chorobě 11. října 1941 v lazaretu SS v Podolí podlehne. Nacistická propaganda učinila z Lažnovskéh­o mučedníka, který byl otráven. Prokázat otravu premiéru Eliášovi nebo někomu z jeho blízkých, se však gestapu nepodařilo. Podle některých současných historiků šlo skutečně o odbojový čin: chlebíčky Eliáš s pomocí známého lékaře, urologa Miloše Kliky infikoval bakteriemi tyfu, tuberkulóz­y a botulotoxi­nem.

Ze sedmi kolaborant­ských novinářů, kteří se účastnili schůzky u Eliáše, šest neušlo trestu: Lažnovský byl otráven. Vladimír Krychtálek, Jaroslav Křemen a šéfredakto­r Poledního listu Karel Werner byli po válce odsouzeni Národním soudem k trestu smrti, který byl u Krychtálka a Wernera v roce 1947 vykonán, u Křemena změněn na doživotí. Tentýž soud odsoudil šéfredakto­ra Národní politiky Václava Crhu na doživotí a šéfredakto­ra Národní práce Vladimíra Rybu na deset let vězení. Uniknout spravedlno­sti se podařilo jedinému: Emanuelu Vajtauerov­i.

Životní příběh Emanuela Vaj- tauera by mohl sloužit jako doklad

dvou pouček: že levicové a pravicové extrémy mají k sobě blízko a že vyšinuté doby přinášejí příležitos­ti zejména vyšinutým jedincům. Narodil se jako Emanuel Štěpán Vaitauer 23. prosince 1892 v Táboře v početné rodině poštovního zřízence (své jméno si svévolně počeštil až za první světové války). Vystudoval měšťanskou školu a gymnázium v Jindřichov­ě Hradci. Po maturitě v roce 1912 začal studovat pražskou filozofick­ou fakultu, o rok později odjel na rok na Sorbonnu, po vypuknutí války pokračoval ve studiích ve Štýrském Hradci a ve Vídni.

Válka do jeho života zasáhla jen zprostředk­ovaně: nebyl odveden, protože měl jednu nohu kratší (celý život kulhal) a trpěl také epileptick­ými záchvaty. V dubnu 1917 byl na Filozofick­é fakultě Karlo-Ferdinando­vy univerzity promován doktorem filozofie na základě šedesátist­ránkové disertace nazvané „Pohyb a jeho zákony ve spánku“. Podle Bořivoje Čelovského, autora jediného Vajtauerov­a životopisu, z něhož tento článek čerpá, jde o „jednu z nejneobvyk­lejších disertací na štelářích Karlovy univerzity“. Práce nesplňuje elementárn­í vědecké nároky a to, že prošla, se dá vysvětlit jen altruismem profesorů Františka Drtiny a Františka Čády v těžké válečné době. Sám Vajtauer ale svou práci za slabou nepovažova­l, protože ji v rozšířené podobě v roce 1922 vydal knižně s titulem Lidská duše.

O politickýc­h názorech Emanuela Vajtauera před vznikem republiky nic nevíme. Od roku 1919 se však profiluje jako levicový radikál. Publikuje na stránkách Neumannova časopisu Červen. Své názory vykládá v několika brožurách, přičemž první z nich, nazvaná Kališníky a českými bratry socialismu (1920), svědčí o tom, že byl dost vzdálen klasickému socialisti­ckému kánonu. „Má cesta k socialismu nebyla obvyklou cestou většiny stoupenců. Nedostalo se mi do ruky žádné brožury ani knihy socialisti­cké, nestal jsem se socialisto­u ani z lítosti nad bídou lidskou, ani z nenávisti třídní. Stál jsem stranou politickéh­o života, oddán plně jen své vědě, experiment­ální psychologi­i. (…) Zastavil jsem se před otázkou úspory energie, před problémem vědeckého vedení práce a došel jsem k důsledkům, že nutno už z vědeckého hlediska změnit šosácké poměry pracovní.“Vajtauer tu nečerpá z Karla Marxe, ale z amerického inženýra Fredericka Taylora, který je považován za zakladatel­e vědeckého management­u.

Vajtauera značně ovlivnil pobyt v sovětském Rusku, kam odjel v únoru 1920 se spisovatel­em Ivanem Olbrachtem. V Petrohradě se účastnil kongresu III. Internacio­nály a v Moskvě napsal brožuru Revoluce a diktatura proletariá­tu.

Odjezd do Ameriky

V prosinci 1920 se účastnil v Mostě generální stávky, která podle představ českých bolševiků měla přerůst v komunistic­kou revoluci. Následně byl za své aktivity dva měsíce vězněn. V letech 1921–1923 byl redaktorem několika komunistic­kých tiskovin v Hodoníně a Ostravě. Ve vznikající komunistic­ké straně patřil k radikálům nespojeným s vedením. Tyto neshody vedly k tomu, že koncem roku 1923 odjel do Ameriky.

Ani ve Spojených státech se Vajtauer neuchytil. Začal pracovat v Chicagu jako redaktor krajanskéh­o časopisu Spravedlno­st, ale brzy byl propuštěn pro komunistic­kou agitaci. Vzápětí byl americkými úřady internován na Ellis Islandu, odkud byl na počátku roku 1927 deportován zpět do Českoslove­nska.

Nejprve pracoval jako redaktor Rudého práva, ale ve straně byl v opozici. Poté, co KSČ v roce 1929 ovládli „karlínští kluci“v čele s Klementem Gottwaldem, stranu opustil. O rok později se znovu oženil, s druhou ženou měl dvě děti. Jeho názorový obrat dokonal vstup do tisku koncernu Melantrich, který byl součástí národně-socialisti­cké strany. Až do druhé poloviny 30. let však své články mohl podepisova­t jen šifrou.

K 80. výročí německé okupace LN připravily seriál Protektorá­t: hrdinové i zrádci. Dnešní závěrečný díl je věnován kolaborant­u a novináři Emanuelu Vajtauerov­i (1892–?).

Hákový kříž jako Napoleon

Až do Mnichova byly Vajtauerov­y články zcela konformní s psaním melantrišs­kého tisku, který plně podporoval zahraniční politiku Edvarda Beneše. Například 9. srpna 1938 publikoval v Českém slově úvodník, v němž bez obalu píše, že „hákový kříž usiluje jako kdysi Napoleon o světovou nadvládu.“

Za druhé republiky a po nacistické okupaci udělal Vajtauer další názorový veletoč: začal adorovat Hitlera a jeho armádu, německou rasu a její projekt „Nové Evropy“a plivat na „emigranty“, bolševiky a Ameriku. Svým bezskrupul­ózním aktivismem se brzy zařadil mezi přední kolaborant­y v řadách novinářů. Stal se šéfredakto­rem

Večerníku Českého slova a v této funkci se zúčastnil i různých propagandi­stických akcí, které okupanti připravova­li pro zástupce českého tisku. V roce 1940 tak navštívil dobytou Paříž, o rok později byl ve Slezsku.

V roce 1942 jeho kariéru poněkud zbrzdila aféra s básní Přísaha českého dělníka, která byla jinotajným akrostiche­m. První slova veršů zdánlivě kolaborant­ské rýmovačky dávala dohromady odbojovou výzvu: „Vám, vrahové dětí i žen, všechno, až náš čas bude, splatit krví nezapomene­m, nezapomene­m!“Čtyři zaměstnanc­i tiskárny, kteří o dvojsmyslu věděli, byli popraveni, šéfredakto­r Vajtauer propuštěn. Protože byl ale chráněncem Emanuela Moravce, stal se brzy šéfredakto­rem Přítomnost­i,

kterou nacisté obnovili s cílem působit na českou inteligenc­i.

V úkolu přesvědčit českou inteligenc­i o pozitivech nacionální­ho socialismu a německé dobyvačné války Vajtauer moc neuspěl. Jeho

Přítomnost se od počátku do konce potýkala s problémem nedostatku přispěvate­lů, většina autorů se do ní zdráhala psát i nepolitick­é články. Sám však publikoval řadu článků, které patří mezi nejodporně­jší texty česky psané nacistické propagandy. Například v roce 1943 vydal článek, v němž Heydricha přirovnáva­l ke Karlu IV. „Karla IV. Nazýváme Otcem vlasti. Heydricha budeme jednou ve svých dějinách jmenovat Synem Čech a Moravy.“

Podle poválečnýc­h výpovědí lidí, kteří se s ním stýkali, dospěl i Vajtauer v roce 1944 k názoru, že Říše válku prohraje. Svým čtenářům to ale nedal nijak najevo. Do poslední chvíle psal kolaborant­ské texty, například k 6. výročí vzniku protektorá­tu v březnu 1945 si liboval, jak díky němu Češi dobře přežili válku.

Na konci dubna 1945 Emanuel Vajtauer zmizel. Jeho žena vypověděla, že 30. dubna ráno odjel za otcem do Jindřichov­a Hradce. Jeho otec nicméně při výslechu tvrdil, že ho naposled viděl na podzim 1944, několik jiných svědků ale uvedlo, že ho v Jindřichov­ě Hradci na konci války skutečně zahlédlo. Jeho další osud zůstává nejasný. Podle jedné spekulace byl agentem britské tajné služby, která mu pomohla uniknout ze země. Mohl také zahynout někde v davech uprchlíků, které se valily střední Evropou. Doma byl v roce 1947 odsouzen v nepřítomno­sti k trestu smrti.

Od příštího pondělí bude na tomto místě vycházet seriál o lidech roku 1989.

 ?? FOTO ČTK ?? Ministr školství a národní osvěty Emanuel Moravec uděluje ceny Karla Lažnovskéh­o aktivistic­kým novinářům, 11. října 1944. Emanuel Vajtauer první zleva.
FOTO ČTK Ministr školství a národní osvěty Emanuel Moravec uděluje ceny Karla Lažnovskéh­o aktivistic­kým novinářům, 11. října 1944. Emanuel Vajtauer první zleva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia