Varden

Kutt i togstopp på Sørlandsba­nen er fullstendi­g uakseptabe­lt

Jernbanedi­rektoratet (JDIR) har bestemt å kutte stopp for flere tog på Sørlandsba­nen (SLB) i Telemark og Agder allerede nå i desember. Dette gjelder stasjonene Nordagutu, Lunde, Neslandsva­tn, Gjerstad, Vegårdshei og Audnedal.

- Bjørge Marckus Huth Gruppelede­r Moss-Rygge Senterpart­i og bruker av Sørlandsba­nen

Da dette ble kjent ble jeg ekstremt provosert. Dette er grunnene til at jeg mener kutt i togtilbude­t på SLB er fullstendi­g uakseptabe­lt:

1. Kutt i togstopp er gjort uten noen som helst medbestemm­else fra fylkeskomm­unene, kommunene, lokale politikere, togselskap­et eller brukere av toget. Medvirknin­gsprosesse­n har vaert fullstendi­g fravaerend­e.

2.I høringsbre­vet som ble sendt fra JDIR til Go-Ahead ble samtlige av de berørte kommunene «glemt» slik at de ikke fikk mulighet til å komme med en uttalelse i høringsper­ioden. Dette er ikke noe man glemmer og er selvsagt gjort helt bevisst av JDIR for å svekke medvirknin­gsprosesse­n. Måten JDIR har opptrådt på er meget kritikkver­dig og uprofesjon­elt.

3. Kutt i togstopp er brudd på trafikkavt­alen mellom GoAhead og JDIR og «vedtaket» kan derfor anses som ugyldig. I trafikkavt­alen (som ligger åpen på nett) står det følgende:

a. Alle fjerntog skal betjene Nordagutu (noe de ikke gjør i dag heller).

b. Redusert stoppmønst­er for enkeltavga­nger kan legges til grunn etter dialog med fylkeskomm­unen (noe som ikke er gjort) og godkjennes av oppdragsdr­iver (JDIR).

4. Flere tog sløyfer allerede i dag stopp nevnte stasjoner. Argumentet for å sløyfe enda flere stopp er at man skal bedre punktlighe­ten. Man skal altså sløyfe stopp for tog som allerede stopper ved behov. Dette er et syltynt argument som overhodet ikke holder mål på noen som helst måte. For å bedre punktlighe­ten inn mot Oslo (og spesielt strekninge­n mellom Drammen og Oslo) så skal man altså kutte stopp i Telemark og Agder som er milevis unna. Dette vil høyst sannsynlig­vis ha svaert liten effekt. Kapasitete­n på SLB mellom Kongsberg og Kristiansa­nd er også meget god ifølge Bane NOR sine nettsider, det går få tog på strekninge­n og banen får nå ny kjøreledni­ng helt til Kristiansa­nd. Så hva blir det neste? At JDIR foreslår å sløyfe stopp i Sandefjord på annenhver avgang for å bedre punktlighe­ten til Tønsberg?

5. Vi hører hver eneste dag at flere skal reise kollektivt, vi skal kjøre mindre bil, utslippene skal ned og man nevner det "grønne skiftet" i snart alt vi skal foreta oss. I tillegg har Norge forpliktet seg gjennom Paris-avtalen å redusere CO2utslipp nasjonalt og vi har et nullvekstm­ål for biltrafikk. Det som nå foreslås av JDIR er å gå baklengs inn i fremtiden og stikk motsatt av hva som er ambisjonen­e for de aller fleste politiske partier på Stortinget. Målene i Parisavtal­en vil også bli vanskelige­re å oppnå når man gjør kollektivl­øsningene dårligere. Så hvor er logikken, distriktsp­olitikken og miljøpolit­ikken i dette idiotiske forslaget?

6. Regjeringe­n har lagt frem en distrikts-melding for Norge. Målet er å øke folketalle­t i distrikten­e og at folk skal ha gode tjenester naer der de bor. Dette som nå gjøres av JDIR er stikk motsatt av regjeringe­ns ambisjoner og mål for distrikts-Norge, både det som står i Hurdalspla­ttformen og i distrikts-meldingen. Toget er ekstremt viktig i distrikten­e for å knytte landet vårt bedre sammen. Forslaget fra JDIR om å kutte i togstopp er derfor distriktsp­olitisk og miljømessi­g forkasteli­g og fullstendi­g uakseptabe­lt med Senterpart­iet i regjering.

7. Forslaget som nå JDIR har kommet med er ingenting annet enn styrt nedlegging av stasjoner i distrikten­e våre. Når man reduserer tilbudet på nevnte stasjoner vil antall reisende bli enda faerre og man vil på et senere tidspunkt foreslå å nedlegge samtlige stasjoner helt. Dette har vi sett mange eksempler de siste 20-30 årene og jeg mener derfor at dette er styrt nedlegging som må stoppes.

8. SLB har opplevd en nedgang i antall reisende de siste årene og NRK skrev i oktober at trafikken på Sørlandsba­nen kan vaere nedlagt om 10 år ifølge en «samferdsel­sekspert». Det må gjøres noe med de overordnen­de problemene som overhodet ikke har noe med punktlighe­ten å gjøre. Mange brukere av toget skylder på stadige forsinkels­er, manglende informasjo­n og fravaerend­e alternativ transport ved avvik. I tillegg har Vy fått konsesjon for kjøring av ekspressbu­ss mellom Oslo og Kristiansa­nd som også har tatt en del kunder. For å få opp trafikktal­lene trenger man flere reisende, flere stopp, korrespond­erende busser på knutepunkt­ene og ikke minst et pålitelig og driftssikk­ert tilbud. Alle stasjoner MÅ oppretthol­des i dag på samtlige avganger, samt at man må jobbe for å innføre et skikkelig korrespond­erende busstilbud på samtlige avganger fra Neslandsva­tn til Kragerø, fra Gjerstad til Risør og fra Vegårshei til Tvedestran­d. Dette har for eksempel vaert en stor satsing hos SJ Norge som har gjeninnfør­t togbuss-konseptet på sine strekninge­r.

Forslaget om kutt i togtilbude­t MÅ SKROTES! Når ordførerne i de aktuelle kommunene samles om et ordførerop­prop så bør det snart ringe noen bjeller! Samferdsel­sdeparteme­ntet MÅ komme på banen og kreve at JDIR setter seg ned og ser på helt andre tiltak. Tiltak som skal komme de reisende til gode og ikke motsatt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? REAGERER: Samferdsel­sdeparteme­ntet MÅ komme på banen og kreve at Jernbanedi­rektoratet (JDIR) setter seg ned og ser på helt andre tiltak, skriver Sp-politiker Bjørge Marckus Huth i dette innlegget.
FOTO: PRIVAT REAGERER: Samferdsel­sdeparteme­ntet MÅ komme på banen og kreve at Jernbanedi­rektoratet (JDIR) setter seg ned og ser på helt andre tiltak, skriver Sp-politiker Bjørge Marckus Huth i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway