Bolt From The Blue

A crack in the swim­ming pool was the im­pe­tus for this water-lov­ing Syd­ney fam­ily to ren­o­vate their bay­side home.

Australian House & Garden - - THE CHRISTMAS ISSUE DECEMBER - STORY Rosa Se­nese | STYLING Sarah Maloney | PHO­TOG­RA­PHY Chris Warnes

An in­ten­sive ren­o­va­tion made the most of this home’s bay­side po­si­tion in Syd­ney.

Mov­ing was never an op­tion for Charissa and Shane Gan­non, but a nasty crack in their kid­ney-shaped pool was the sign that fi­nally con­vinced them to re­think their house. They’d bought in 2010 and by 2017 it no longer suited their fam­ily of four. The block of more than 1200m ² , sit­u­ated be­tween park­land and a boat-dot­ted bay in Syd­ney’s south, called for a re­design to take full ad­van­tage of its po­ten­tial.

“Shane was fix­ated with open­ing up the rear of the house,” says Charissa. “I also wanted to restyle the interiors, as all our fur­ni­ture was from our old house and show­ing plenty of wear and tear. I thought the ca­sual el­e­gance of the Hamp­tons style, with a con­tem­po­rary feel, would be the per­fect com­ple­ment to our prop­erty and its view.”

Build­ing de­signer An­thony Maiolo of Lux­i­tec­ture rose to the chal­lenge with a transformation that com­pletely re­con­fig­ured the ground floor. “The changes were not only about ob­tain­ing views, but cre­at­ing a seam­less line be­tween in­doors and out,” he says. Most of the in­ter­nal walls on the ground floor were re­moved and struc­tural beams in­stalled to cre­ate spa­ces ori­ented to­wards the water, bring­ing in more light and life.

At the en­trance, a new gable roof, clas­sic-look­ing weath­er­boards and stone cladding give the im­pres­sion of a grand es­tate. In­side, two gue­strooms, a bath­room and me­dia room line up along one side of the foyer, with a cel­lar, gym, laun­dry and study nook on the other. Past the stairs, the kitchen and two dis­tinct liv­ing/ din­ing ar­eas flow in an L shape around an al­fresco en­ter­tain­ing zone. The first floor ac­com­mo­dates four more bed­rooms, in­clud­ing the main; three open onto a new rear bal­cony that shades the al­fresco area un­der­neath. Out­side, there’s an out­door kitchen and bar­be­cue, and the old swim­ming pool has been re­shaped and tiled to align with the house.

‘The light, airy kitchen with wa­ter­front as­pect is great to cook and en­ter­tain in.’ Charissa, owner

Crit­i­cal to the in­door-out­door nexus is a Swiss-de­signed sys­tem of slid­ing doors – seven pan­els of ap­prox­i­mately 200kg each – with tracks and frames hid­den within the home’s ar­chi­tec­ture. “When the doors are tucked away, you re­ally lose the sense of where the house starts and fin­ishes,” says An­thony.

In­te­rior de­signer Fiona Shake­speare took the Hamp­tons theme and gave it a per­sonal spin for the Gan­nons. “The style needed to be for­mal but also ap­proach­able, com­fort­able and func­tional for en­ter­tain­ing,” she says. Fiona also con­sulted on the colour scheme, mak­ing every el­e­ment from the roof to the let­ter­box part of a well-con­sid­ered whole. “The fam­ily loves water sports and spend­ing time in the sun, so we chose sandy grey [greige], navy blue and off whites, with touches of green and leather.”

Beau­ti­ful, prac­ti­cal so­lu­tions abound, from cus­tom fur­ni­ture to so­lar roof tiles. In fact, the whole house is akin to a com­plex puz­zle that has been metic­u­lously re­solved. By the time the fi­nal pieces came to­gether, just in time for a house­warm­ing party in March this year, the own­ers and their chil­dren – Eliza-Grace, 17, and Flynn, 15 – were head over heels in love with their new house.

“We’re now happy to hol­i­day at home in­stead of stay­ing in ho­tels,” says Charissa.” We had an ex­pec­ta­tion that we would down­size once our youngest had fin­ished school, but now we can’t see our­selves mov­ing ’til we’re old and grey!” Lux­i­tec­ture, Pyr­mont, NSW; 0404 804 302 or lux­i­tec­ture.com.au. Shake­speare De­sign, Bal­main, NSW;

(02) 8060 5788 or shake­speare-de­sign.com.au.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.